Dodaj do ulubionych

ulewanie...

20.03.05, 18:44
na pewno byl poruszany juz ten temat, ale nie moge znalezc...
moj synek ma 7 mcy. ostatnio, z jakis m-c zaczal czesciej niz zwykle ulewac,
po piciu, jedzonku. zbieglo to sie z jego raczkowaniem, teraz juz raczkuje na
calego i podskakuje, czesto ulewa. ale kilka razy zdarzylo mu sie ulac na
lezaco, doslownie tak jakby wylecialo mu z buzki, takie malutkie chlusniecie
(pisze dla porownania, bo nie polecialo mu bokiem struzka, tylko najpierw
jakby do gory sad( ) czy moze to miec zwiazek z jego alergia? czy to jakies
chorobowe? kiedy to ustanie?
z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
kasia
Obserwuj wątek
    • monisia98 Re: ulewanie... 20.03.05, 20:09
      powinnaś ten problem kategorycznie zgłosić pediatrze , poniewaz generalnie
      dziecko ma prawo ulewac do 6 mies.życia czasami zdarza sie ze dzieje sie to
      dłużej ale powinno byc mniej niz jak dziecko było malutkie,jeżeli ulewanie nie
      ustaje trzeba wykonac badania w kierunku refluksu żołądkowego i ewentualnie
      rozpocząć leczenie tego, refluks to poważna choroba którą podejrzewa sie u
      niemowląt które ulewąja dłużej niz 6 mies. także nie bagetelizuj sprawy idz do
      lekarza.
      • b.e.a.t.a Re: ulewanie... 20.03.05, 22:29
        nie chce wyjsc na ignorantke, ale moje dziecko tez ma 7 mcy i podobny problem z
        ulewaniem. jak bardzo powazna jest ta choroba, jakie sa skutki, czym grozi?
        Beata
        • kasiakobylinska Re: ulewanie... 21.03.05, 12:38
          Moje dziecko do 6 m-ca bardzo ulewało. teraz ma 8 m-cy i też czasami zdarzy sie
          ze uleje. Ale teraz ma to ścisły związek z tym co zjadło. Naprzykład jeśli
          babcia poczęstuje go serkiem (Danonkami). Poprostu po niektórych pokarmach
          ulewa. Według mojego pediatry nie ma się czym martwić dziecko z tego wyrośnie.
          • mama_misi Re: ulewanie... 21.03.05, 13:11
            Według naszego pediatry dziecko ma prawo ulewać do póki nie osiągnie
            umiejętności samodzielnego siedzenia. Jeżeli dziecko dobrze przybiera na wadze
            nie ma podstaw do obaw. Moja mała ulewała do 8m-ca, wtedy tez podano jej
            Coordinax i ulewanie przeszło prawie natychmiast. ( podobno Coordinax został
            wycofanysad
            • monisia98 Re: ulewanie... 21.03.05, 21:50
              dziewczyny co do wszystkiego macie racje jesli dziecko ulewa w okresie ok 8
              mies.,ale zdecydowanie mało i dobrze przybiera to wporządku, natomiast jesli
              sytuacja sie nie zmienia i dziecko ulewa tak jak miało 2, 3, 4, mies...itd a
              nic sie nie zmienia można podejrzewać refluks żołądkowo-przełykowy. Dlatego
              napisałam zeby nie bagatelizowac sprawy wszyscy pediatrzy tak mówią ale mama
              jest najlepszym obserwatorem dziecka i powinna czuwac nie zawsze wierzcie w to
              co oni mówią czasami nas zbywają właśnie takimi hasełkami, a sprawa może byc
              poważna. Dlatego napisałam o tym to tyle.
    • iwonak36 Re: ulewanie... 05.04.05, 14:07
      Nie wiem, czyu Cię to w jakiś sposób pocieszy, ale mój Błażej ulewał prawie do
      dziewiątego miesiąca. Różnie to wyglądało, czasem tak jak opisujesz. Byłam tym
      przerażona, ale lekarze mówili, że to minie. I minęło, ale co się umartwiłam,
      to moje... Pozdrawiam. Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka