02.06.06, 13:35
Obserwuj wątek
    • agnieszka.kulka Re: NIEDOWAGA 02.06.06, 13:42
      Witajcie
      Zwracam się z prośbą, żebyście zobaczyli w książeczkach zdrowia dzieci i
      napisali mi ile ważyły w wieku ok 20 miesięcy. Pytam, bo już nie potrafię
      znaleść odpowiedzi dlaczego mój mały waży o 23% za mało! czyli 10 kg w 20
      miesiącu. Zrobiliśmy dużo różnych badań i niby są ok. Dodam, że mały je dość
      dobrze i jest ruchliwy, no ale przecież większość dzieci jest ruchliwych, a
      więc jego niewielkiej wagi na to nie zwalam. Kajetan rośnie w górę 87 cm, o od
      2 miesięcy nie przybiera na wadze. Napiszcie ile Wasze dzieci ważyły w tym
      wieku.
      Dziękuję bardzo
      • kingan75 Re: NIEDOWAGA 02.06.06, 14:37
        Mój Kacperek w wieku 20 m-cy ważył dokładnie 10,5 kg i mierzył 81,5 cm. Z tego
        co widzę to serduszkowe dzieci trochę wolniej rozwijają się w sensie fizycznym,
        za to bardzo szybko rozwijają się intelektualnie. Z wagą to były u nas takie
        przestoje, potem troszkę się ruszyło i znowu stała w miejscu. W wieku 4 -5 lat
        nie mogliśmy przekroczyć magicznej cyfry 17kg. Ciągle waga wachała się od
        16-16,5. W zeszłym roku synek miał trzecią operację i po niej oprócz poprawy
        krążenia i wydolności fizycznej zaczął reguralnie przybywać na wadze. Obecnie,
        czyli rok po operacji z 16,5 kg przeszliśmy do 20,1 kg. Centymetrów też mu
        przybyło i mogę stwierdzić, że zaczyna podganiać rówieśników. Nie martw się
        wszystko się unormuje, nasze dzieciątka były niedotlenione, mają mniej siły, nie
        jedzą tyle i nie biegają tyle co zdrowe dzieci, więc i apetyt słabszy, a poza
        tym operacje i lekarstwa też swoje robią. Pozdrawiam
        • basikrzy Re: NIEDOWAGA 02.06.06, 15:17
          Bartek (HLHS) w wieku 20 m-cy ważył 9,17 kg i miał wzrostu 84 cm
          teraz ma 4,5 roku, waży 15 kg i mierzy 101 cm,
          jest trochę niższy i szczuplejszy od rówieśników, ale jest! smile
          • izakam51 Re: NIEDOWAGA 02.06.06, 18:06
            Mój Kacper zawsze miał niedowagę, w wieku 20 miesięcy ważył 9 kg, obecnie ma
            prawie 4 lata, waży 15kg i ma 102 cm wzrostu. Dzieci z wadami serca przeważnie
            są szuplutkie. Myślę, że jeżeli z serduszkiem jest wszystko w porządku i inne
            wyniki ok to nie ma powodu do niepokoju.
            Iza
      • mama_nicoli Re: NIEDOWAGA 04.06.06, 15:32
        Nasza Nicolka w kwietniu skonczyła dwa latka a wazy od dłuzszego czasu juz 9,5
        kg i jej waga nie chce drgnąć ani troche. W grudniu miala 74 cm a teraz ma 84 i
        cały czas rosnie do góry, a waga stoi. poza niedowagą wszystko jest w porządku,
        mała dobrze sie rozwija, jest żywym dzieckiem. Byliśmy juz u gastrologa,
        alergologa nikt nic nie wiedzi niepokojącego stwierdzili że taki jest jej urok
        a to że waga jest poniżej 3 centyla to taki jest urok "serduszkowych dzieci"
        pozdrawiam
        Ania (mama Nicoli CoA, AS)
      • water7 Re: NIEDOWAGA 09.06.06, 10:30
        czy małemu coś dolega poza tym że niewiele waży pytam bo mój syn ma 3 latka waży
        14 kilogramów i w porównaniu do zdrowych rówieśników jest drobny a ponadto jest
        okazem zdrowia (mamy TGA).Także nie mecz dziecka wizytami u gastrologa bo to
        zbędny stres napewno jest zdrowy a poza wszystkim nasze dzieci lepiej żeby były
        szczupłe dlatego nie warto się martwić. A dziecko w wieku 20 mc może bardzo
        wolno przybierać na wadze pozdrawiam serdecznie .
    • sara01 Re: NIEDOWAGA 02.06.06, 20:00
      Witam smile)
      moja córka w wieku 20 - 24 mc. ważyła 10 - 11 kg. , zawsze się martwiłam , że
      jest mała i szczupła , ale szybko dogoniła rówieśników , teraz w wieku 4,5 r.
      waży 21 - 22 kg. i ma 105 cm. wzrostu.
      pozdrawiam
    • barbarajarzabek Re: NIEDOWAGA 02.06.06, 21:56
      witaj mój Marek ważył 10,5 kg i miał 83 cm smile)
      a moja zdrowa córeczka ma teraz 4,5 roku i nadal ma NIEDOWAGĘ waży zaledwie 14
      kg ale lekarze twierdza że taki jej urok, czasem dzieci tak po prostu maja że są
      drobne, u serduszkowych dzieci lepsza jest niedowaga niż nadwaga więc głowa do
      góry i cieszcie się zyciem!!!
      • agnieszka.kulka Re: NIEDOWAGA 02.06.06, 22:23
        Witam
        Dziękuję za odpowiedzi. Cieszę się, że mały nie odbiega od normy,
        znaczy "naszej sercowej normy".
    • mdulniak Re: NIEDOWAGA 07.06.06, 14:45
      Mój Kacper ma 2 lata i 10 miesięcy i od dłuższego czasu tzn gdzieś ok. pół roku
      waży pomiędzy 11-12 kg. Poza tym jest bardzo energiczny, żywotny i super
      rozwinięty. Nie spodziweam się po nim wyższej wagi bo nie lubi jeść. Dosłownie
      wtykam mu jedzonko. Generalnie mógłby cały dzień niczego nie brać do ust ani
      też nie pić. Niestety tak już ma ale cóż poradzić. Mam niejadka i już.
    • 19720314m Re: NIEDOWAGA 08.06.06, 21:04
      Mój Łukasz ma 17 miesięcy waży 10 kg od kiedy skończył roczek. Ostatnio byłam z
      nim w poradni gastrologicznej i trafiłam na lekarza który ma rozeznanie w
      dzieciach kardiologicznych. Powiedział ,że te dzieci wymagają opieki i po
      badaniach które mamy mieć może ustali zmiane diety lub dostanie jsśli będzie
      trzeba dodatki kaloryczne. Kardiolodzy mówią ,że dzieci z wadami serca tak mają
      ale on twierdzi ( miał prktyki medyczne w Anglii, prowadzono dzieci
      kardiologiczne),że tam tym dzieciom si pomaga.Jestem pełna optymizmu i mam
      nadzieje,że mnie nie zawiedzie.Pozdrawiam.
      • agnieszka.kulka Re: NIEDOWAGA 09.06.06, 10:12
        Idę z małym 20 czerwca do poradni gastrologicznej i wspomnę o dadatkach
        kalorycznych. Dzięki za podpowiedź i za wszystkie odpowiedzi
        aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka