Dodaj do ulubionych

calcium gluconicum

IP: *.* 06.12.01, 12:33
Czy ktoś może mi wytłumaczyć co wchodzi w skład calcium gluconicum i dlaczego to jest lepsze na kości od wapna musujacego? Ile wapna jest w pastylce, która zawiera 0,5g calcium gluconicum ?Czy można to brać w ciaży? -przypuszczam, że tak, bo mi polecano na karmienie, ale wolę się upewnić.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: calcium gluconicum IP: *.* 06.12.01, 20:56
      Witam :-)Nie wiem czy zadowoli cię moja odpowiedź. Napiszę co pamiętam. Glukonian wapnia lepiej się wchłania z przewodu pokarmowego (nie drażni żoładka itp.)Podobnie jest z laktoglukonianem wapnia (taletki musujące), ale dawka jest znacznie mniejsza niż w glukonianie. Dlatego glukonian stosuje się w np osteoporozie (mniej więcej odpowiednik 10 tabl musującyhc - jeśli dobrze pamietam, ale mogę się mylić).Nie wiem dlaczego stosować miałoby się go w ciąży - jakieś duże niedobory wapnia? Jesli tak to chyba lepiej pod kontrolą elektrolitów.Pamiętam taki przypadek jak przyjęto nowododka z zaburzeniami oddawania moczy czy coś takiego, później się okazało,że ma kamicę odlewową nerek, a jeszcze później, że mamusia fundoawła sobie zwiększoną ilość wapnia w ciąży - dla ochrony zębów. No zęby miała zdrowe, tylko dziecko nie. Może to zbieg okoliczności, może nie.Pisze o tym, aby nie straszyć tylko, żeby mieć świadomość, że jak się coś podaje w ciąży w zwiększonych dawkach to balansuje się na cienkiej lini. Ale może się mylę, a może są po temu powody, by tak postepować.Uf, jaki długi post wyskrobałam. Sorry, że dość chaotyczny, ale cierpie ostatnio na brak czasu i snu. Mam nadzieje,że pomogłam?pzw Olik
      • Gość: guest Re: calcium gluconicum IP: *.* 07.12.01, 08:06
        Dzięki za odpowiedź. A pomysł stąd , że podczas karmienia mi to zalecono. Prawdę mówiąc, nie bardzo się do tego zalecenia stosowałam...Teraz jestem w ciąży i nadal (sporadycznie, ale zawsze) karmię. Boję się, ze ktoś z nas trojga, albo i wszyscy na tym ucierpią. Dlatego chciałabym brać dodatkowo wapno. I tylko ten brak pewności ,że w ciąży można. Jeśli ktoś mógłby mi te wątpliwości rozwiać to proszę.
        • Gość: guest Re: calcium gluconicum IP: *.* 07.12.01, 20:54
          Witam ponownieOczywiście, że w ciąży można (a nawte trzeba) brać wapno czy preparaty wielowitaminowe, tak żeby nie ucierpiał przede wszystkim twój organizm, który się obecnie, co tu ukrywać, wysila. Ja tylko nie wiem czy w takiej dawce jak pisałaś. Może zwyczajnie zastosuj jeden z preparatów multivitaminowych?pzwOlik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka