IP: *.* 12.12.01, 11:20
Moja coreczka Ewa (8 miesiecy) w ostatnich dwoch miesiacach prawie wcale nie przybrala na wadze. Wazy teraz 7 kg przy wzroscie 68 cm. Poniewaz proporcje waga- wzrost sa dobre wyglada zdrwo. Ostatnio troche chorowala, ale nie zauwazylam zeby gorzej jadla (karmie piersia). Czy powinnam sie martwic? Czy ktos tez mial ten problem. Poza tym Ewa rozwija sie prawidlowo: siedzi, raczkuje i proboje stawac na nozki. Z gory dziekuje za reakcje.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: niedowaga IP: *.* 12.12.01, 14:46
      U mnie było prawie tak samo- waga Ani w wieku 7 miesięcy- 8 kg a w wieku 9 miesięcy 8 200. Też karmiłam ją wtedy piersią+zupki, owoce itp. Różnica była jednak zasadnicza- Anusia wcale nie chciała jeść- ani tych zupek ani zbytnio piersi...Okazało się,że Ania cierpiała na zakażenie dróg moczowych- prawdopodobnie to było przyczyną. Teraz Ania ma 16 miesięcy- waży 10,5 kg, z apetytem jest trochę lepiej (ale daleko od ideału), stwierdzono u niej reflux moczowodowy i infekcje dróg moczowych często u niej nawracają. Słyszałam i potwierdził to mój pediatra, iż to właśnie infekcje dróg moczowych są najczęstszą przyczyną niskiego przyrostu wagi. Radziłabym skontrolować mocz u Ewy- koniecznie posiew (tak żeby się upewnić).Powodzenia!
    • Gość: guest Re: niedowaga IP: *.* 12.12.01, 22:39
      Prawdopodobnie wszystko jest w porządku, niektóre dzieci po prostu w pewnym momencie przestają przybierać na wadze tak szybko, jak w pierwszych miesiacach życia. Mój synek (obecnie prawie 11 miesięcy) przestał przybierać w wieku 5 miesięcy. Przebadaliśmy go na wszystkie sposoby i okazało się, że nic mu nie jest, po prostu dużo się rusza i należy raczej do niejadków. Na wszelki wypadek zrób jednak podstawowe badania (morfologia + mocz ogólny i posiew), będziesz miała pewność, że niczego nie przegapiłaś.PozdrawiamOla
    • Gość: guest Re: niedowaga IP: *.* 14.12.01, 16:23
      Moja Basia napędziła mi strachu, gdy pewnego dnia zachciało mi sie ja z wazyć. okazało się, że w ciągu miesiaca mała nie tylko nie przybrała na wadze ale ociupinkę schudła (gdy mial 7 mies. wazyła 8.340 przy wzroscie 72 wspomnianego dnia - po blisko miesiacu od ostatniego ważenia - 8.320) Oczywiście byłysmy u lekarza - uspokoił mnie, że to normalne bo dziecko zaczyna dużo spalać - raczkowanie, wstawanie i ciągłe podskakiwanie itd. a poniewaz Bacha urosła i rozwija się normalnie nie ma czym sie przejmować. ale aby uspokoić mamusię poradził wprowadziś kaszkę. Teraz mała dostaje na śniadanie kaszkę na wodzie do której dodaję owoce ze słoiczka, popija "cycusiem". jeszcze jej nie wazyłam ale chyba nie chudnie. ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka