Dodaj do ulubionych

Jak robić obiadki

26.10.10, 14:50
Witam, chcę zrobić małej zupkę i teraz nie wiem, czy mogę gotować tak, jak normalnie gotuje się zupę, czyli wszystkie składniki, np. marchewka, ziemniak, ryż, mięsko do gara i pogotować, czy mięso osobno i reszta osobno, a później połączyć i potraktować blenderem? Gdzieś przeczytałam, że nie należy dawać dziecku wywaru mięsnego, stąd moje pytanie.
Pozdrawiamsmile.
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: Jak robić obiadki 26.10.10, 15:11
      Wywar mięsny ma silne działanie alergizujące. Według różnych teorii nie należy go podawać dzieciom do róznego wieku czasami mówi się nawet o roczku.
      Mój synek alergik, wywar mięsny pierwszy raz podałam jak skończył 10 miesięcy i wtedy nie było problemu, wcześniej bym się bała. Jeśli dziecko nie jest alergikiem możesz spróbować wcześniej.

Pozdrawiam smile
    • inesska-pinezka Re: Jak robić obiadki 26.10.10, 15:14
      ja tez czytalam, ze miesko powinno byc gotowane osobno wiec tak robie. natomiast wszystkie warzywka gotuje razem, na koniec daje troche oliwy z oliwek i wszystko razem miksuje.
      • ma_niusia Re: Jak robić obiadki 26.10.10, 15:50
        No tak, poza tym, że mięsko osobno to reszta razem, jakie tam masz warzywka i jakie dziecko ma juz wprowadzone, do tego ziemniak, ryż, kasza kukurydziana ewentualnie łyżeczka manny jako ekspozycja na gluten. Pod koniec gotowania oliwa z oliwek lub masło, można dodać natkę pietruszki, koperek. Dodać oddzielnie ugotowane mięsko (lub rybę) i smacznego smile
    • dominiczka201 Re: Jak robić obiadki 26.10.10, 16:41
      Ja gotowałam osobno tak chyba do 6 miesiąca, ale wiem, że dużo dziewczyn gotuje razem, bo kiedyś był już taki wątek. Ja wolałam uważać, bo mój mały był alergikiem. Teraz tylko nie toleruje białego serka smile. Nabierzesz wprawy i będzie szybko szło a gotowanie w domu jest duuużo tańsze zwłaszcza przy takim głodomorze jak mój synek
      • green-koala111 Re: Jak robić obiadki 26.10.10, 22:08
        ja gotuje wszystko razem juz a Mala ma 7 miesiecy . wczesniej gotowalam miesko odddzielnie i warzywka oddzielnie.
    • mika_p Re: Jak robić obiadki 27.10.10, 00:11
      Ugotuj więcej mięsa dla dziecka (oddzielnie), poporcjuj i zamróź, potem tylko dorzucisz do zupy jarzynowej.

Jeśli jesteś mało przewidującą kucharką (tzn decyzję o pieczeniu mięsa podejmujesz ze 2 godziny przed wsadzeniem do piekarnika), ale za to nie używasz sztuczności, to do zupy możesz dodać kawałek mięsa ze środka plastra po upieczeniu, środek najczęściej wychodzi niesłony i nieprzyprawiony wink

U nas sprawdzało się też dodawanie do niemowlęcej zupki mięsa, które się gotowało normalnie dla nas, na włoszczyźnie,z pieprzem, solą, zielem i listkiem laurowym. Bez kostek rosołowych i weget, bo tych nie używamy.
      • monikaaleksandra Re: Jak robić obiadki 27.10.10, 00:20
        bardzo prosto:
        Odkręcić słoiczek, nakarmić, wywalić pusty. Wytrzeć dziecko, siebie, krzesełko, dywan, meble, ścianę i podłogę. Oraz okno sąsiada.
    • mamagazeta.pl Re: Jak robić obiadki 28.10.10, 13:02
      Wejdź na stronę www.osesek.pl - jest tam książka kucharska z przepisami dla niemowląt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka