beciaw11 08.04.04, 17:53 Jeszcze nigdy nic nie piekłam, ale w te Święta postanowiłam się przełamać.Uwielbiamy ciasto drożdżowe.Może znacie dobre, sprawdzone przepisy? Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squaw1 Re: CIASTO DROŻDZOWE- jak robicie? 09.04.04, 16:33 Rowniez uwielbiam ciasto drozdzowe i robie je najprostszym sposobem, wychodzi zawsze 0,5 kg maki 3/4 szkl. mleka 40 g drozdzy 70 g cukru ( mozesz wiecej, jezeli lubisz slodkie ciasto) 2 op. cukru waniliowego 5 jaj 3/4 kostki masla ( moze byc tylko 0,5 kostki) Make przesiewam do miski i robie wglebienie.Polowe mleka lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim drozdze z dwoma lyzeczkami cukru, wlewam to do wglebienia w mace i mieszam z odrobina maki, przykrywam i odstawiam na 15 minut w cieple miejsce do wyrosniecia, potem do maki dodaje reszte mleka, cukier, cukier waniliowy, jaja i miekkie maslo ( ja maslo najpierw rozpuszczam i wlewam do maki przestudzone). Wszystko wyrobic na gladkie ciasto, ktore ma to do siebie ze im wiecej powietrza "wtloczysz" do ciasta tym wyjdzie bardziej pulchniejsze (jedni wyrabiaja ciasto walac w nie tluczkiem, ja jednak wole wyrabiac recznie, walac, tlukac i bijac ciasto ) to "znecanie" trwa ok 10 minut ( wyrabiam w duzej misce)po czym odstawiam znowu w cieple miejsce na ok. 0,5 godziny do wyrosniecia. Blaszke mozna wylozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem (margaryna) ciasto przelozyc na blache,wyrownac powierzchnie i sru do piekarnika ( 200st) na 35-40 minut. Ciasto (poza rosnieciem) robi sie bardzo szybko, mozna na gore polozyc owoce lub posypke ( lub to i to), czasem z braku owocow klade na ciasto w malych odstepach po pol lyzeczki dzemu. Podane skladniki wystarczaja na blache o wymiarach 24 na 36 cm Pozdrawiam swiatecznie i zycze udanych wypiekow Odpowiedz Link Zgłoś
squaw1 Re: CIASTO DROŻDZOWE- jak robicie? 09.04.04, 16:36 Mleko nie moze byc zbyt gorace, bo zabije drozdze i ciasto nie wyrosnie Odpowiedz Link Zgłoś