leneczkaz 07.01.11, 10:12 Co dajecie swoim dzieciom? Makaron razowy z pesto jest ok? Kanapka z pełnoziarnistym pieczywem? Parówa? Czego nie wolno oprócz słodyczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hermetyczka Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 10:17 nie wolno weglowowdanów prostych i cukrów. czyli makaraon pelnoziarnisty z dobrym pesto oki, parowka na pewno juz nie, ale to w zadnej diecie nie jest oki nalezy podawac: kiszonki wszelakie, szczególnie kapuste kiszona i sok spod niej tran olej i pestki z dyni kasze jaglana (ale tej to nie jestem pewna, ale ona dobra na wszytko moj edzieci uwielbiaja) Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 10:37 parowka na pewno juz nie, ale > to w zadnej diecie nie jest oki Tylko to jedyne mięso jakie mój syn dobrowolnie przyjmuje. Kupuję 'parówki z szynki'- Sokołowa (92% mięsa), Krakuski, i Parówki ze starej wędzarni. Więc przynajmniej raz w tyg. je je. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 15:16 leneczkaz napisała: > Kupuję 'parówki z szynki'- Sokołowa (92% mięsa), A czy nie jest to MO - czyli "mięso oddzielone mechanicznie"? Bo jakoś wątpę, żeby ktoś naprawdę mielił szynke i przerabiał na parówki. A mięso mechanicznie oddziela się tak (tu oczywiście w skali mikro, ale zasada jest ta sama) - tu doświadczenie z dziećmi: www.joemonster.org/filmy/30802/Czy_zjesz_odpady_jezeli_wygladaja_smakowicie_ Parówki IMO nie mają wpływu na dietę "robaczą" - no chyba, że zawierają, cukier, mąkę, kaszę, skrobię itp. węglowodany - ale tego nie sprawdzę, bo nie mam żadnych parówek na stanie Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 15:17 budzik11 napisała: > A czy nie jest to MO - czyli "mięso oddzielone mechanicznie"? MOM miało być Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 10:40 A z ciekawości- co właściwie daje sok z kapusty czy ogórków? Odpowiedz Link Zgłoś
hermetyczka Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 10:48 nie umiem ci odpowiedziec na to pytanie, sok z kapusty jest uznawany za jedna z naturalnych metod zwalczanie pasozytów. w ogole to z pasozytami to jest tak: wiele osób w roznych etapach swojego zycia je ma, nawet o tym nie wiedzac, objawy bywaja bardzo niespecyficzne. czasami mozna z nim zyc baaardzo dlugo, po prostu nie majac zadnych objawow. problem sie pojawia, kiedy na skutek niewlasciwej diety dojdzie do multiplikacjo pasozytów, lub kiedy jest ich wiecej niz jeden rodzaj. kazdy dobry lekarz, nie tylko od medycyny naturalnej, ale tez parazytolog, powie ci, ze bardzo czesto zaraz po wyleczeniu nastepuje powtórne zakazenie. dlatego wlasnie konieczna jest dobra dieta. sa tez ludzie, ktorych pasozyty siie imaja, w duzej mierze jest to spowodowane wlasnie dieta. aha, ja jeszcze polecam balsam kapucynski, aczkolwiek podawanie go malym dzieciom jest kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia bahterie 07.01.11, 10:49 w soku jest ich wiecej niz w najlepszym jogurcie Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: bahterie 07.01.11, 11:01 No tak, sok z kapusty kiszonej (także ogórków) to naturalne świetne źródło probiotyków. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: bahterie 07.01.11, 13:29 w przypadku soku z kiszonej kapusty, czy też ogórków chodzi po prostu o zakwaszanie środowiska układu pokarmowego, ponieważ środowisko zasadowe sprzyja rozowojowi "robaków" i tyle ... Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 13:39 Świezo łuskane pestki dyni oraz sledzie solone. Tzn. ja nie daję, ale tak wyczytałam w starych książkach jak sie niegdyś zwalczało robaki. Odpowiedz Link Zgłoś
morelee Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 14:58 jeszcze czarne jagody pod każdą postacią. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 15:04 Na pewno pestki z dyni! No i koszonki pod każdą postacią (także zupa), a zwłaszcza sok z kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Dieta antyrobaczna 07.01.11, 15:04 Oczywiście "kiszonki", a nie "koszonki!" Odpowiedz Link Zgłoś