japanunieprzerywalempanieposle 09.01.11, 11:39 prosze o przepis. bardzo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardzuna Re: dobra surowka 09.01.11, 11:54 ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Galicyjska_salatka_z_czarnej_rzepy_i_fasoli,,5579433,9495.html Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: dobra surowka 09.01.11, 19:57 Ta z rzepy mnie zaintrygowała, ale chyba niełatwo rzepę kupić? Czy zamiast gotować fasolę, może być gotowa biała z puszki? Muszę upraszczać, na co dzień mam mało czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: dobra surowka 10.01.11, 00:50 Ostatnio kupiłam w Leclercu. Właśnie dojadam sałatkę, pycha. Tym razem tytułem eksperymentu białą fasolę zastapiłam czerwoną, tylko to jest uciążliwe bo gotuje się 2-3 godziny. Spróbuj z fasolą z puszki, ta z puszki jest trochę bardziej wilgotna i rozciapciana więc nie ręczę za ostateczny efekt, ale chyba nie powinien być znacznie gorszy od oryginału. Gotowanie fasoli wbrew pozorom czasochłonne nie jest. Trzeba tylko pamiętać, żeby namoczyć a później wstawić i zdjąć we właściwym czasie. No i czarna rzepa jest superzdrowa dbajozdrowie.blogspot.com/2010/09/czarna-rzepa-smaczny-sposob-na-zdrowy.html Jeszcze taki przepis znalazłam. Nie testowałam. Składniki: 2-3 czarne rzepy 2 marchewki 3 jabłka szczypiorek sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki kwaśnej śietany sól, pieprz Opis przygotowania: Rzepę i marchew oraz jabłka obierz ze skory i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj posiekany szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszaj, na końcu dodaj śmietanę. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: dobra surowka 09.01.11, 12:05 kapusta pekinska, marchewka, cebula, sol, majonez. Kapustę i cebule pokroić, marchewke zestrzeć za tarce. Wymieszać wszystko, posypac solą. Na koniec dodać majonez. marchewka, groszek buraczki z cebulką Odpowiedz Link Zgłoś
diabel.lancucki Re: dobra surowka 09.01.11, 14:40 seler naciowy, ananas, jogurt, czosnek czerwona kapusta, jablko, cebula, oliwa, sok z cytryny klasyka:kiszona kapusta, jabłko, marchew, cebula, dobry olej Odpowiedz Link Zgłoś
asiara74 Re: dobra surowka 09.01.11, 17:29 Klasyczna z białej kapusty(super z młodej ale nie teraz): Kapuchę poszatkowac, posolic, po ok 1h wycisnąc, dodac startą marchew, seler, pietruszkę, jabłko(wszystkiego po kawałku) Doprawic pieprzem, cytryną i odrobiną cukru Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: dobra surowka 09.01.11, 17:54 jesli lubisz pikantne rzeczy, to polecam surowke z pora. jest ostra, slodko-kwasna i doskonale pasuje do roznych mies. - biala czesc duzego pora, spore jablko, 2-3 ogorki konserwowe lub kiszone por przekroic na pol, umyc i pokroic w polpierscionki. od razu posolic, posypac cukrem i skropic sokiem z cytryny lub octem jablkowym. utrzec ogorki i jablko, wymieszac z porem, dodac lyzeczke musztardy, 2 lyzki kwasnej smietany i 2 lyzki majonezu. doprawic do smaku sola, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny/octem jablkowym. w lzejszej wersji mozna majonez zastapic sama smietana lub oliwa, ale mnie najbardziej smakuje ta z majonezem. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: dobra surowka 09.01.11, 18:36 Na słodko, jeżeli lubisz: kapusta pekińska, brzoskwinie z puszki, rodzynki - trzeba namoczyć, trochę majonezu i śmietany, carry. Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: dobra surowka 09.01.11, 19:41 moja ulubiona kapusta pekińska , papryka czerwona , żólta , ogórek świezy, pomidor , keczup + majonez , można dodac troszkę oliwy z oliwek -wszystko wymieszać niammmm Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: dobra surowka 09.01.11, 21:45 Moja ukochana to kapusta pekińska solo, poszatkowana z uproszczonym winegretem (oliwa/olej ryżowy/dyniowy i sok z cytryny) - rany, ubóstwiam, mogę (a właściwie muszę jeść codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
asiczek66 Re: dobra surowka 09.01.11, 22:37 Pyszna!!! a wiec,kapusta pekinska,pomidory,ogorki,kukurydza,piers z indyka podsmazana z przyprawa do gyrosa,na koniec dodac do tego wszystkiego majonez wymieszany z odrobina keczupu i gotowe,nie ma lepszej! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: dobra surowka 10.01.11, 09:11 >nie ma lepszej! Koniec swiata. Fastfódowa surówka- z majonezem i keczupem oraz przyprawa z torebki. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Oryginalne i proste 09.01.11, 23:04 Marchewka starta na dużych oczkach z majonezem i czosnkiem. Cykoria z rzeżuchą, skropiona oliwą i cytryną. Sałata z czosnkiem, oliwą i cytryną. Seler ze śmietaną i orzechami włoskimi Zielona fasolka szparagowa z pomidorami, oliwą i ziołami prowansalskimi. Kapusta kiszona ze śmietaną. Nie surówka, ale por duszony z masłem i białym pieprzem jest pycha, trzeba pociąć całego pora, zielone też. Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: dobra surowka 10.01.11, 12:30 Kilka marchewek, cebula, pól jabłka-zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną+łyżka chrzanu+szczypta soli. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: dobra surowka 10.01.11, 13:31 Z pora Duży por Marchewka Jabłko sól cukier czarny pieprz śmietana albo jogurt naturalny Pora drobno posiekać, wrzucić do miski, posolić i odstawić pod przykryciem, żeby trochę zmiękł. Następnie zetrzeć na grubych oczkach marchew i jabłko, wymieszać z porem, dodać do smaku cukru i pieprzu, a na koniec śmietanę. Z pietruszki: Pietruszka korzeń (2-3 sztuki) Jabłko Sok z cytryny cukier sól pieprz może być trochę słonecznika i/lub kiełek śmietana Pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce, jabłko również, skropić całość sokiem z cytryny (kilka kropel), dodać cukru, soli i pieprzu do smaku, trochę posiekanej natki, wszystko wymieszać z łyżką śmietany. Na koniec posypać słonecznikiem i kiełkami. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: dobra surowka 10.01.11, 13:44 Dla mnie, jeśli surówka ma być do mięsa, to majonez wykluczony. Wyjątkiem jest coleslaw, która ma sos z dodatkiem majonezu. Najbardziej lubię proste połączenia: marchewka + jabłko + seler lub ogórek kiszony + oliwa + cytryna pomidor + ogórek + oliwa Por + jabłko + śmietana/jogurt Czerwona kapusta sparzona w wodzie z solą + jabłko + cebulka + oliwa + cytryna + pieprz czarny (do kaczki lub pieczeni) rzodkiewki + ogórek + sałata + śmietana Odpowiedz Link Zgłoś
zivona Re: dobra surowka 10.01.11, 19:54 Nasza ulubiona z rucoli. Rucola, ser kozi twardy (pokrojony w kostkę), gruszka (w kostkę), garść podprażonych pestek dyni plus sos (2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki dobrej konfitury malinowej). Pychota, jeden warunek, rucola po umyciu musi byc dobrze odwirowana ,zero wody. Smacznego, uzależnia zivona Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: dobra surowka 11.01.11, 10:38 Ja lubię surówkę z cykorii: Cykorię poszatkowac, dodac starte jabłko, pokrojoną cebulę, jeden ząbek czosnku, szczypiorek, sok z cytryny, sól, pieprz, odrobinę śmietany lub jogurtu i ewentualnie odrobinę majonezu. Odpowiedz Link Zgłoś