27.02.11, 10:08
Dziewczyny, widziałam w poprzednim wątku extra przepis na ciasto "murzynek". Może któraś może podać, sprawdzony przez siebie, przepis na mufinki??? Robiłam z jakiegoś internetowego przepisu (rzekomo najlepszego w sieci) i wyszły koszmarnie twarde. Nadmieniam, że piec umiemsmile.
Zainwestowałam 40 zł w blachę i nie chciałabym jej wyrzucać.
Z góry dziękuję.
Ziazia17
Obserwuj wątek
    • katmiller Re: mufinki 27.02.11, 10:35

Ja z kolei piec nie umiem, ale muffiny zawsze wychodzą mi super. Uzależniłam się. Korzystam z przepisu z bloga mojewypieki.blox.pl. Więc:

225 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Pół łyżeczki sody
      2 jajka
      85 g stopionego masła
      300 ml śmietany(ja daję 18%)
      150 g cukru, najlepiej brązowego
      25g kakao

Ja daję trochę mniej cukru zwykłego i zamiast tego cukier z wanilią bo nie mam ekstraktu z wanilii. Ale nie cukier wanilinowy. Czasem nie daję kakao. Dodatki jakie tylko chcesz, owoce, czekoladę. Można dać mrożone wiśnie albo jagody czy co tam chcesz. Mieszasz osobno suche i osobno mokre, potem wlewasz mokre składniki do suchych, bardzo krótko mieszasz łyżką, tylko tak żeby mąki nie było widać, to dosłownie 3 machnięcia łyżką, potem od razu wrzucasz dodatki, lekko mieszasz i do foremek. Ja napełniam prawie całe. Do piekarnika 200 stopni na 20-25 minut. Jeśli wyjdą za twarde to znaczy że za długo mieszałaś
      • lola211 Re: mufinki 27.02.11, 10:49
        Wczoraj pieklam- zawsze wychodza.Rowniez tego bloga:
    • xxe-lka Re: mufinki 27.02.11, 10:36
      Muffiny czekoladowo-bananowe Nigelli - moim zdaniem boskie - u mnie w domu znikają natychmiast

3 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
      225g mąki (czyli czubata szklanka)
      125ml oleju roślinnego (może być z pestek winogron, a nawet słonecznikowy, ale raczej nie rzepakowy, bo ma zbyt charakterystyczny smak - jak do ciasteczek)
      łyżeczka sody oczyszczonej
      pół łyżeczki soli
      50 g cukru brązowego
      50 g zwykłego cukru (chociaż Nigella uważa, że ma być 125g tylko brązowego, to ja wolę, żeby było pół na pół, wtedy ciasto jest odrobinę słodsze, co w tym przepisie ma znaczenie)
      2 jajka
      3 łyżki kakao
      od siebie dodaję pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej na malutkie kawałeczki

Jajka mieszam z rozgniecionymi bananami, cukrem i olejem. W osobnej misce przesiewam mąkę i kakao (tak! przesiewam, mimo że to wydaje się takie staroświeckie!) z sodą i solą i łączę z bananową masą. Wykładam blaszkę do muffinek papierowymi foremkami (te cudne z różami dostałam w prezencie od siostry) i nakładam ciasto do każdej. Potem do każdej foremki dodaję kawałeczki czekolady i trochę je wciskam do środka ciasta. Piekarnik nastawiam na 190-200C i piekę 15-20 minut.

oraz korzenne jabłkowe
      mojewypieki.blox.pl/2009/05/Muffinki-korzenne-z-jablkami-i-orzechowa-posypka.html
      to moje muffinowe hity

ps. wątek zapewne zaraz poleci wink
    • ziazia17 Re: mufinki 27.02.11, 11:04
      Bardzo Wam dziękuję! Pozdrawiam serdecznie.
      Ziazia17
    • marta76 Re: mufinki 27.02.11, 16:14
      mojewypieki.blox.pl/2007/08/Muffiny-cytrynowe-z-makiem.html
      to jedyne ,które za każdym razem mnie zachwycaja i gości
      • beautywomen Re: mufinki 27.02.11, 16:22
        Robię je od zawsze, są pyszne. Dziś też robiłam!
        A co najważniejsze: składniki praktycznie każdy zawsze ma w domu, więc nie są kłopotliwe...
        Smacznego!

PYSZNE BABECZKI CZEKOLADOWO - KAKAOWE

Składniki:
        125g margaryny KASIA
        250g cukru
        2 łyżki miodu
        2 jajka
        250g mąki pszennej
        2 łyżeczki proszku do pieczenia
        60g kakao
        3/4 szklanki mleka
        50g czekolady

Sposób wykonania:
        Ucieramy margarynę z cukrem i miodem.
        Dorzucamy jajka, ucieramy tak długo, aż masa będzie dosyć jasna i
        gładka.
        Dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, powoli dolewamy mleko.
        Siekamy czekoladę, dorzucamy i mieszamy.
        Pieczemy 20 minut bez termoobiegu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka