Dodaj do ulubionych

Tort - kilka pytań

01.01.12, 21:58
Młoda ma niedługo urodziny, a ja 2 pytania.
Zażyczyła sobie tort w kształcie serca - upiekę biszkopt i wytnę serce, tak sobie wymyśliłam. I pytanie: macie pomysł na wykorzystanie odciętych brzegów? (a może je zjeść na sucho po kryjomu i już?)
Krem, ma być różowy, a jakże smile Czy mogę dodać do gotowego kremu (np. takiego z torebki, który ubija się z mlekiem) kilka kropli (ile?) soku z buraków? Taki mi pomysł przyszedł do głowy. Może macie coś lepszego?
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Tort - kilka pytań 01.01.12, 22:04
      jak lukier robiłam do pierników to dodałam soku z malin, do kremu chyba też sie nada.
    • mruwa9 Re: Tort - kilka pytań 01.01.12, 22:04
      Sa gotowe barwniki spozywcze, sok z burakow tez moze byc, ale zarowno barwnika, jak i soku trzeba dac doslownie kropelke, bo bardzo szybko mozna przedawkowac i krem bedzie czerwony. Zwlaszcza, gdy postoi, barwa staje sie intensywniejsza.
      nie wiem, czy w Polsce jest dostepny gotowy rozwalkowany rozowy marcepan, od razu do pokrycia tortu.
      Z odcietymi brzegami zrob , co chcesz, mozesz zjesc po kryjomu smile
    • ewbal Re: Tort - kilka pytań 01.01.12, 22:05
      Jak już decydujesz się na krem z torebki, to różowy też jest. Pomysłów na wykorzystanie odciętych brzegów brak.
    • joanna.pio Re: Tort - kilka pytań 01.01.12, 22:08
      Możesz kupić gotową formę w kształcie serca.
      Różowy krem to banał - np. bita śmietana ze zmiksowanymi czerwonymi owocami (truskawki, maliny) i dodatkiem żelatyny.
      • joanna.pio Re: Tort - kilka pytań 01.01.12, 22:12
        Ps. Jeśli się upierasz przy pieczeniu okrągłego biszkoptu - odcięte brzegi można wykorzystać do bajaderki.
        • imasumak Re: Tort - kilka pytań 02.01.12, 17:16
          Albo do obsypania boków tortu po przybraniu kremem.
    • yuka12 Re: Tort - kilka pytań 01.01.12, 22:11
      Odcięte brzegi możesz rozkruszyć i posypać brzegi tortu (wpierw musisz je posmarować cieniutko kremem).
      • yuka12 Re: Tort - kilka pytań 01.01.12, 22:12
        Przepraszam, miało być posypać BOKI tortu.
    • goodnightmoon Re: Tort - kilka pytań 01.01.12, 22:13
      Z obciętych brzegów biszkopta, jeśli będzie jakaś sensowna ilość, możesz zrobić tiramisu (np. w pucharkach).
    • ga-ti Re: Tort - kilka pytań - dzięki 01.01.12, 22:19
      Dzięki za szybki odzew!
      Jutro poszukam różowego kremu, jak dotąd nie widziałam, czekoladowy, waniliowy, ajerkoniak chyba. Marcepana chyba nie ma, chociaż te torty są piękne.
      Jak nie znajde dodam sok owocowy albo pomyślę o śmietanie.
      A z bokami zobaczę.
      Dzięki!
      • ewbal Re: Tort - kilka pytań - dzięki 01.01.12, 22:24
        www.cykoria.com.pl/katalogp/3-1-6-1.html
      • an_ni Re: Tort - kilka pytań - dzięki 02.01.12, 16:53
        zmiksowane truskawki z bita smietana i zelatyna albo galaretka truskawkowa
        zadnych sztucznych syfow
    • katia.seitz Re: Tort - kilka pytań 02.01.12, 17:14
      Polecam zamiast kremu z torebki zrobić po prostu bitą śmietanę. Kupić śmietankę 30 procent, schłodzić dobrze, ubić mikserem, dla utrwalenia dodać fiksu do bitej śmietany (to jest skrobia modyfikowana, nie żadne straszne świństwo). Dla koloru, dodać kilka kropel soku z buraka - wielokrotnie stosowałam, daje piękne zabarwienie. Będzie sto razy smaczniejsze niż sztuczny krem z proszku.
      • mariola233 Re: Tort - kilka pytań 02.01.12, 17:17
        ta masam jest pycha robilam i polecam na urodziny syna mam zamiar robic www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka