Dodaj do ulubionych

PILNE!!! sos beszamelowy

29.01.12, 17:30
wiem, nie to forum ale mi zależy na czasie a nie mam kogo spytać.

Przepisy są różne - w jednych dodaje się żółtka, śmietanę, w innych tylko mleko, mąkę i masło.

MUSZĘ zrobić DOBRY sos beszamelowy - jaki będzie najlepszy?
Obserwuj wątek
    • drinkit Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 17:35
      Ja zawsze robię mleko, mąka masło w proporcjach lyzka masła, łyzka mąki i szklanka mleka.
      • sumire Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 17:41
        potwierdzam, żadnych jajek, żadnej śmietany.
    • franczii Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 17:41
      Mleko maka maslo (proporcje w zalenosci od pozadanej gestosci) , sol, pieprz, galka muszk.
      • eliszka25 Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 17:44
        tez robie tylko z maki, mleka i masla. doprawiam sola i galka muszkatolowa, czasem tez pieprzem, ale zalezy do czego. zawsze wychodzi dobry.
    • mirszy Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 17:42
      Mąka, masło, mleko, sok z cytryny, sól pieprz - na oko smile Aż będzie miało odpowiednią gęstość.
      Ostatnio robiłam z oliwą i też było ok.
    • sokhna Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 17:45
      Mleko, maslo, maka, sol, galka muszkatalowa.
      Mleko koniecznie gorace - fantastycznie sie miesza i nie robia sie grudki, ani zadne kluchy smile
    • klubgogo Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 19:43
      Masło, mąka i dopiero mleko, na koniec gałka, nic ponadto.
    • e.v.a.s Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 20:11
      ja również robię tylko z mąki, masła i mleka+koniecznie gałka, sól, pieprz, ewentualnie trochę sera jak do jakiejś zapiekanki makaronowej (ważne żeby najpierw rozpuścić tłuszcz, potem mąkę, a na koniec porcjami mleko i ciągle mieszać, żeby nie było grudek)
    • aleska Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 21:17
      Ja swój pierwszy sos beszamelowy zrobiłam na podstawie instrukcji z tej strony: https://kotlet.tv/sos-beszamelowy-bechamel - jest filmik i instrukcja obrazkowa smile
      Sos wyszedł idealny, stosuję go często, również jako bazę do innych sosów.
      • aleska Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 21:17
        Link mi się nie dodał: KLIK
    • yenna_m Re: PILNE!!! sos beszamelowy 29.01.12, 21:18
      mleko, mąka, masło
    • panna.sarabella dzięki dziewczyny :) 30.01.12, 09:19
      dzięki smile
      sos się udał smile
    • chipsi Re: PILNE!!! sos beszamelowy 30.01.12, 09:28
      A ja ostatnio doprawiłam sos beszamelowy (jak wyżej czyli mąka, masło mleko) suszonym oregano. Dobreńkie smile
    • guderianka Re: PILNE!!! sos beszamelowy 30.01.12, 09:52
      masło/margaryna roztopione na patelni, do tego mąka i zrobienie zasmażki-następnie dodaję wodę i rozpuszczam w niej zasamżkę, na końcu dodaję 2 jaja rozbełtane z 1szkl śmietany i ziołami. Łączę całość energicznie mieszając ale już nie na ogniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka