moofka 21.02.12, 13:39 mam farsz pyszny ale ciasto mi wyszlo beznadziejne wizelam jakis przepis ze niby klasyczny (gotowane tarte maka taka i śmaka) brzydki kolor i brzydka forma farsz mi zostal chce zrobic naprawde dobre i zgrabne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona_mayfair Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 13:40 Ja to wcale nie robie, bo ile razy zrobilam, tyle razy wyszła szara breja bez kształtu tez sie chetnie dowiem jak toto zrobić zeby bylo zjadliwe:p Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 14:24 Pyzy robię z ciasta drożdżowego i gotuję na parze, ale zwykle z nadzieniem słodkim. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 14:58 to sie, chyba, pampuchy, albo pyzy poznanskie, nazywa. Nigdy ich nie jadlam i raczej nie sprobuje. Moje pyzy sa zawsze z ziemniakow. Zarowno ugotowanych jak i surowych. 2kg ugotowanych, wystudzonych, ziemniakow 1kg surowych, startych jak na placki ziemniaczane przecedzic przez gaze, albo recznik papierowy. Zostawic sok z ziemniakow, by osiadla z niego skrobia. Ugotowane ziemniaki zemlec, polaczyc z surowymi. Dodac jajko, sol do smaku, 3 lyzki maki ziemniaczanej i skrobie z soku ziemniaczanego. Z powstalej masy zrobic kulki, przed wrzuceniem ich do wody lekko obtoczyc je w mace ziemniaczanej. Gotowac w osolonej wodzie ok. 10 minut, od momentu wyplyniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
magnes.agnes Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 14:24 ziemniaki jak na kopytka. ugotowane, wystudzone i zmielone. dodaję jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną (mniej więcej pół na pół). niestety nie podam dokładnie bo robię na oko. zagniatam, odrywam kawałki ciasta, robię placuszek, nakładam farsz, sklejam, gotuje i finito. przepisów na pyzy jest dużo, ja robię tak i wychodzą pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 14:26 Bardziej miękkie czy twarde? Czy to zależy od ciasta, czy od czasu gotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
magnes.agnes Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 14:38 miękkie. wydaje mi się, że to od mąki zależy, w sensie, że i pszenna i ziemniaczana, ale głowy nie dam sobie urwać. zawsze tak robię, kopytka też i zawsze są miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 17:37 > miękkie. wydaje mi się, że to od mąki zależy, Nie tylko, białko jajka powoduje to, że ciasto jest twardsze, dlatego zawsze daję jedno całe jajko i jedno lub dwa żółtka. Podobnie postępuję, gdy robię ciasto na pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 14:49 to nie pyzy, to knedle. Pyzy sa z surowych ziemniakow Odpowiedz Link Zgłoś
magnes.agnes Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 15:02 jak zwał, tak zwał. pewnie to zależy od regionu. w każdym razie wychodzą pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 17:19 Pyzy to pyzy,a knedle to knedle.2 rozne kluchy. Ty robisz knedle.Pyzy sa z ziemniakow surowych. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 17:40 Na Śląsku mówi się kluski. U mnie w domu mówiło się pyzy z mięsem (na te z gotowanych ziemniaków), ale ja nie jestem rodowita Ślązaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 17:47 mowisz o kluskach slaskich? Kluski slaskie to nie pyzy i nie knedle. Knedle to knedle(robione z ciasta jak na kluski slaskie, ale maja farsz najczesciej sliwke albo mieso) pyzy to pyzy ew szare klluski(haha!) robiona z farszem miesnym lub bez farszu Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 17:57 a kluski slaskie to nie sa te z dziurka? Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 18:10 Tak, to te z dziurką, z gotowanych kartofli. Dziurka przytrzymuje sos na klusce Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 18:12 kluski slaskie z sosem - pyyycha! Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 20:35 Na Śląsku mówi się kluski. Taaaaa jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 21:56 Mówi się. Moj mąż, który pochodzi z typowo śląskiej rodziny, z dziada pradziada, jego rodzice mówią typowo śląską gwarą. I na wszelkie pyzy, kluski z mięsem, kopytka mówią kluski, na wszelkie makarony - nudle. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 22:16 q_fla napisała: > Mówi się. Moj mąż, który pochodzi z typowo śląskiej rodziny, z dziada pradziada > , jego rodzice mówią typowo śląską gwarą. I na wszelkie pyzy, kluski z mięsem, > kopytka mówią kluski, na wszelkie makarony - nudle. cale dziecinstwo spedzilam na slasku i wiem na pewno, ze kazda slaska gospodyni rozrozni co pyzy, co kopytka, co szpecle, a co slaska kluska a nudle to tez nie zawsze nudle, a swidry, ruły, szlajfki i inksze Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 22:34 Nudle to z niemieckiego zapewne sa. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 18:37 magnes.agnes napisała: > ziemniaki jak na kopytka. ugotowane, wystudzone i zmielone. dodaję jajko, mąkę > pszenną i ziemniaczaną (mniej więcej pół na pół). > przepisów na pyzy jest dużo, ja robię tak i wychodzą pycha. pycha tylko, że to nie są pyzy tylko nadziewane kopytka Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 14:51 Mnie jeszcze nigdy nie wyszly, a je uwielbiam, a nigdzie kupic ich nie moge Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 17:33 Ugotowane gorące ziemniaki przeciskam przez praskę, potem czekam aż ostygną. Odejmuję jedną czwartą ziemniaków i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, ale nie do pełna, bo resztę tej ćwiartki uzupełniam mąką pszenną - tak na oko dwie, trzy łyżki. Dodaję jedno całe jajko i jedno żółtko i wyrabiam ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 17:48 A to są chyba kluski śląskie, a nie pyzy? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 nomenklatura 21.02.12, 18:17 Pyzy są z ciasta drożdżowego, kluski śląskie z gotowanych ziemniaków z mąką ziemniaczaną i z dziurką w środku, albo bez dziurki i z nadzieniem z kiełbasy, knedle z gotowanych ziemniaków z mąką pszenną i z nadzieniem słodkim albo słonym, bez nadzienia to kopytka, a szare kluski są z surowych ziemniaków, uff. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: nomenklatura 21.02.12, 18:28 tez wymyslilas. z ciasta drozdzowego to pampuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: nomenklatura 21.02.12, 18:29 nanuk24 napisała: > tez wymyslilas. z ciasta drozdzowego to pampuchy. Albo zeppeliny, przypomniało mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: nomenklatura 21.02.12, 21:52 Cepeliny sa z tartych surowych ziemniakow oraz ziemniakow gotowanych, nadziewane miesem. www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/cepeliny2 A drozdzowe to sa pampuchy inaczej :bułki na parze. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: nomenklatura 21.02.12, 22:09 dokladnie tak i cepeliny nie sa okragle a wrzecionowate takie i duze jadlam prawdziwe takie na litwie to rdzennie litweskie danie jest i dwa to byla duza obiadowa porcja pyzy sa niewielkie i okragle jak pileczki pingpongowe knedle sa biale i wieksze cos jak tenisowe Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: nomenklatura 22.02.12, 00:53 > knedle sa biale i wieksze cos jak tenisowe Czeskie knedle wyglądają jak pokrojona w plastry bułka. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: nomenklatura 22.02.12, 08:19 q_fla napisała: > > knedle sa biale i wieksze cos jak tenisowe > > Czeskie knedle wyglądają jak pokrojona w plastry bułka. a nie nie to jest knedel jeden tyle ze pokrojony Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: nomenklatura 22.02.12, 08:21 i zasypialam i nie pamietalam a wstalam to sobie przypomnialam kluski slaskie to gumiklyjzy Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: nomenklatura 21.02.12, 18:41 aqua48 napisała: > Pyzy są z ciasta drożdżowego, kluski śląskie z gotowanych ziemniaków z mąką zie > mniaczaną i z dziurką w środku, albo bez dziurki i z nadzieniem z kiełbasy, kne > dle z gotowanych ziemniaków z mąką pszenną i z nadzieniem słodkim albo słonym, > bez nadzienia to kopytka, a szare kluski są z surowych ziemniaków, uff. zgadza się, a pyzy są z ziemniaków surowych i gotowanych mieszane. Ale przepisu nie podam bo mi nie wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 20:27 Zgadza się - kluski śląskie z mięsem, lub te z dziurką. Ale tak jak juz wcześniej pisałam u mnie w domu mówiono na nie pyzy z mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 21:56 W pierwszym lepszym spozywczaku w zamrazarce mozna znalezc PYZY.Czyli okrągłe zamrozone kluski.Z miesem albo bez nadzienia.Zadne z dziurka, ani drozdzowe ani knedle. W głowe zachodze jak mozna tak prosty temat skomplikowac i ile osób moze mylic pyzy z innymi zupelnie kluchami. A pyzy to smak mojego dziecinstwa- uwielbialam i uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 22:00 Wiesz, mieszkam wprawdzie w mieście na Śląsku, w ktorym rodowitych Ślązaków jak na lekarstwo, sami napływowcy i przez te wszystkie lata wszelkie regionalne nazwy sie pomieszały. Moi rodzice pochopdzą np z Bieszczad i z byłego woj. kieleckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 22:05 ja jestem z woj kileckiego(bylego) i pzyzy byly zawsze pyzami, knedle knedlami, kopytka kopytkami Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: a jak robicie dobre pyzy? 22.02.12, 00:51 Będę się widzieć z tatą w łikend go zapytam. W ogóle to może być problem, bo ojciec jak miał 19 lat opuscił dom rodzinny i przez wiele lat pracował w różnych regionach Polski, wiec mogły mu sie nazwy kluch nieco pomieszać.... Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 22:04 > W pierwszym lepszym spozywczaku w zamrazarce mozna znalezc PYZY.Czyli okrągłe z > amrozone kluski. I w wikipedi i w ksiazkach kucharskich Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama kartacze 22.02.12, 08:20 to o co pytasz to katracze www.ekoquchnia.pl/2010/03/kartacze-prosto-z-podlasia/ Odpowiedz Link Zgłoś
aerial2 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 20:18 Jeszcze nie robiłam, ale te wyglądają dobrze. mojewypieki.blox.pl/2011/10/Pyzy-ziemniaczane-z-surowych-i-gotowanych.html Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 22:38 Hahahaha jak tylko zobaczylam przepis na pyzy z samych gotowanych ziemniakow, to wiedzialam ze ten watek sie tak rozwinie Ja jestem z opcji Moofki i Loli Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: a jak robicie dobre pyzy? 21.02.12, 22:59 > Ja jestem z opcji Moofki i Loli czyli z tej prawidlowej Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: a jak robicie dobre pyzy? 22.02.12, 08:24 nanuk24 napisała: > > Ja jestem z opcji Moofki i Loli > > czyli z tej prawidlowej > o to sobie w sygnaturke wstawie do kazdego watku pasuje Odpowiedz Link Zgłoś