feniks_z_popiolu 15.01.13, 14:54 ..wiem są przepisy w necie. Ale ja bym chciała taki sprawdzony. Macie takie, robicie? Mam chęć i czas by zrobić ale nigdy nie robiłam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toxicity1 Re: Przepis na faworki 15.01.13, 15:03 2 szkl. krupczatki 5 żółtek 0,5 but kwaśnej smietany 1 łyżka masła 1 łyzka spirytusu/octu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia smalec lub olej do smażenia Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: Przepis na faworki 15.01.13, 15:26 Mąkę wymieszać z proszkiem - na stolnicy. Przesiekac z masłem. Dodac spirytus, sół, żółtka i smietanę. Zagnieść ciasto tak gęste jak na pierogi. Bobrze wyrobić i wybić wałkiem. Podzielić na 4 części, każdą wywałkować. Te, które czekają na swoją kolej przykryć ściereczką. Pokroić nożem bądź radełkem. Smażyć. Przepis wykorzystuję od prawie 30 lat. Przedtem przez lata moja mama robiła takie faworki. Poszedł już lata temu w świat Odpowiedz Link Zgłoś
casilda_armento Przed chwilą skończyłam robić :) 15.01.13, 15:10 Przepis stosowany od dawna. 35 dag mąki, 50 ml śmietany ( gęstej ), 20 ml rumu lub spirytusu lub po prostu czystej wódki, 5 dag masła, 2 jaja, 6 żółtek, sól, tłuszcz do smażenia ( planta lub smalec ). Mąkę przesiewasz, siekasz z masłem, dodajesz żółtka, jaja i smietanę. Wyrabiasz dokładnie ciasto dodając pod koniec sól i rum. Potem zostaje już tylko wałkowanie i smażenie. Proste i pyszne. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś