Dodaj do ulubionych

Zwykłe czy ekologiczne?

27.08.13, 16:02
Jak w temacie... właśnie muszę kupić pierwszy w życiu produkt dla córki - kaszę manną w ramach wprowadzania glutenu i już pojawia się problem. Kupić zwykłą sklepową czy BIO? Zastanawia mnie czy warto kupować maluchowi jedzenie ekologiczne. Co z warzywami, owocami? Jak to u Wa wygląda?

A przy okazji pytanie dodatkowe. Na opakowaniu tej ekologicznej jest informacja, że produkt może zawierać alergeny (orzechy, mleko, sezam, soja). Na tych zwykłych nie widziałam takich adnotacji. Nadaje się to w ogóle dla dziecka?
Obserwuj wątek
    • frijka Re: Zwykłe czy ekologiczne? 27.08.13, 17:07
      Ja od kilku dni wprowadzam gluten zwykłą manna ze sklepu, czasem zamiast manny do obiadku dodaje pół łyżeczki tej kaszki:

www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ctl/product/mid/1290/productid/179.aspx
      Warzywa mam częściowo z własnego ogródka częściowo ze zwykłego targu i wszystko jest dobrze smile
    • kopiko-lol Re: Zwykłe czy ekologiczne? 27.08.13, 17:11
      ja akurat manne mam zwykla ze sklepu, nic corece po niej nie dolega. Kaszke kukurydziana i jaglana kupilam BIO, ale jeszcze nie podalam. W sumie nie wiem czy przy kaszkach to takie wazne.
    • aaaniula Re: Zwykłe czy ekologiczne? 27.08.13, 20:41
      To zależy. Mięso małemu kupuję tylko z ekologicznych hodowli bo powalają mnie metody i środki stosowane w tradycyjnej. Warzywa i owoce zimą kupuję zwykłe- jeśli są to warzywa "zimujące"- czyli te zbierane w szczycie sezonu i przechowywane: czyli ziemniaki, pietruszka, seler, jabłka. Jeśli chcę gotować np. cukinię, kalarepę, kalafior- to kupuję eko. Latem większość produktów z "warzywniaka". Kaszkę kupuję też eko, ale to dlatego, że jedynie te firmy posiadają kaszki pszenne, które nie wymagają gotowania, i to one w większości przypadków nie są słodzone, a posiadają dodatki owoców, zamiast dodatku sztuczności.
      • eps Re: Zwykłe czy ekologiczne? 27.08.13, 20:59
        przy kaszach, mąkach to nie ma znaczenia. Bio i eko kupuję owoce suszone (bo te zwykłe są konserwowane siarką) czy warzywa i owoce jeśli mam okazję kupić.
        no i najważniejsze to mięso, chleb, przetwory mleczne to zawsze z pewnego źródła.
        U nas maka - a z tego jest kasza manna - jest dobrej jakości.
        nie kupuję za to niczego sojowego bo soja w 99% jest GMO.
      • next_exit Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 10:16
        aaaniula, mozesz napisac z jakich firm są te kaszki eko? Szukam czegos takiego dla mojego malego, bo powala mnie cukier w skladzie kazdej jednej kaszki dla niemowląt..
        • kindddzia Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 10:47
          z holle sa bez cukru i z nestle sa chyba trzy: zdrowy brzuszek ze sliwka, z lipa i cos jeszcze - sa o wiele drozsze od tych zwklych cukrowych, ale sa
        • aaaniula Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 13:00
          Kaszki holle są eko i bez cukru. Ale ja preferuję topfer. Fajna jest pszenna z płatkami bananowymi i jabłkowymi. Mi odpowiadają bo jako jedne z nielicznych są bezmleczne, bezcukrowe i z dodatkiem owoców.
    • mamatin Re: Zwykłe czy ekologiczne? 27.08.13, 22:00
      ja w sklepie ekologicznym dla małej kupiłam kaszę jaglaną.
      było w niej sporo kamyków i sporo cietych albo przemielonych foliowych sznurkówsmile

Warzywa, ziemniaki, jajka tez kupowałam "wsiowe" (wcale nie jest łatwo zdobyc takie bez nawozów) albo kupowałam w sklepie eko - zimą stan tych warzyw pozostawiał sporo do życzenia, podobnie jak i cena. Mięso (poza królikiem,którego dostawałam dla dziecka z hodowli) też mama kupowała od "zaprzyjaźnionych" sprzedawców.
      Do roku dbałam o jakość produktów jak mogłam,im była starsza tym mniej.

• kindddzia Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 10:47
      ja jak cos mialam podawac pierwszy raz to kupowalam w miare mozliwosci eko. I jak juz bylam pewna, ze to nie szkodzi malej i ze wszystko gra, to juz potem kupowalam sklepowe
    • pinkster Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 11:12
      Kaszę mannę kupuję zwykłą (z firmy Kupiec) - ekologicznej jakoś nigdzie nie znalazłam. Jaglaną BIO, ponieważ ta wydaje mi się smaczniejsza. Ale mięso (jak jedna z przedmówczyń powyżej) również tylko z hodowli ekologicznych. Warzywa też staram się kupować ekologiczne - jednak nie zawsze i nie wszystkie są, więc wtedy ryneczek. Owoce z ryneczku.
    • ochra Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 11:50
      Warzywa i owoce suszone kupuję eko, do mięsa eko nie mam dostępu, ale kupuję głównie cielęcinę i wołowinę, jeśli chodzi o kaszę manną i inne kasze, to nie uważam że to konieczne.
    • puwen Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 13:31
      Warzywa, kasza, makaron, pieczywo - zwykłe ze sklepu
      Mięso - albo indyk ze sklepu, albo cielęcina, którą "załatwia mi" dziadek. Ale zjada też zwykłe sklepowe
    • neffi79 Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 13:36
      marzeniem jest by dawać wszystko ekologiczne jednak z dostepem jest problem
      warzywa, owoce, jajka kupuję od gospodarza, mięso niestety w sklepie zwykłym
      masło, nabiał równiez zwykłe, kasze róznie.
      • aaaniula Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 14:20
        a nie boisz się takiego mięsa od gospodarza? Nie boisz się, czy jest badane? Jak długo leży? Jak wygląda obróbka? Ja miałam możliwość zakupu takiego mięsa, ale odmówiłam. Nie potrafiłam się przekonać. Wiem, że pewnie w marketach dzieją się gorsze rzeczy z mięsem, no ale jakoś nie chciałam takiego mięsa kupować.
        • neffi79 Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 16:16
          akurat z mięsem sprawa jest nieco inna niż z warzywami czy owocami. Ja mięsa od gospodarza nie kupuję. Widuje takie mięso na targu, i czasami mnie na wymioty zbiera, leży w worku ochłap, temperatura 30 st. na pełnym słoncu, niewiadomo kiedy ubite to zwierze, czy nie jest rozmrożone, jak było przechowywane, czy nie było myte, czy zdrowe to zwierze było...
          Wiem w sklepie też mogą myć itp ale w sklepach są jakieś normy, badania itd
          Niestety nie znam osobiście żadnego gospodarza od którego mogłabym kupować, kiedyś mój dziadek miał zwierzęta i moja 1 córka się na tym wychowała, ale teraz już nie ma.
          • aaaniula Re: Zwykłe czy ekologiczne? 29.08.13, 14:45
            Źle doczytałam, myślałam właśnie, że to mięso kupujesz u gospodarza... Tak mnie to tchnęło, gdyż ostatnio na jakimś rodzinnym spotkaniu mówiłam o tym, że synowi gotuję mięso eko, ale niestety jest bardzo drogie. Jedna z pań- wszystkowiedzących- bezdzietnych, siedząca przy stole powiedziała do mnie" phii ty nie wiesz jak to się załatwia? Idziesz na targ i bierzesz od baby spod lady takiego kurczaka". Więc jak się roześmiałam i powiedziałam, że trzeba mieć nieźle w głowie namieszane, żeby coś takiego dziecku dawać.
        • mamatin Re: Zwykłe czy ekologiczne? 28.08.13, 22:37
          > a nie boisz się takiego mięsa od gospodarza? Nie boisz się, czy jest badane? Ja

pzeciez napisala co kupuje od gospodarza, a mieso kupuje w sklepie.
    • murwa.kac Re: Zwykłe czy ekologiczne? 29.08.13, 09:01
      wszystkie kasze kupowalam i kupuje zwykle, w normalnych sklepach.
    • qqazz A czym one miałyby się róznic? 17.09.13, 01:07

pozdrawiam
      • zona_mi qqazz 17.09.13, 12:23
        Proszę zmniejszyć sygnaturkę - nie powinna przekraczać 70 pikseli - ok. czterech wersów wysokości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka