30.08.13, 14:23
Mam pytanie w jaki inny sposób podać żółtko niż gotowane i w zupce, moja córka przez ostatnie kilka dni ma bunt na łyżeczkę ( chyba idą górne jedynki) a jak jeszcze wyczuje grudki w zupce(słoiczek) to ma odruch wymiotnysad
jeszcze dziwne pytanie czy co dwa dni to znaczy np: w poniedziałek i czwartek?smile
Proszę o poradę
Córka ma 6,5 miesiąca
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • frijka Re: Żółtko 30.08.13, 17:01
      Ja podaje co drugi dzień np. poniedziałek, środa, piątek, niedziela. Może spróbuj ugotować jajko na miękko i łyżeczką delikatnie "wlać do buzi" żeby jak najmniej dotykać dziąsełek?
      • giba116 Re: Żółtko 30.08.13, 20:28
        Ja bym się chyba bała dać 6-miesięczniakowi niedogotowane żółtko...
        • frijka Re: Żółtko 30.08.13, 21:18
          W różnych artykułach dotyczących rozszerzania diety itp. można znaleźć inf., że można podać nawet zahartowane żółtko wrzącą wodą. Poza tym koleżanki dziecko nie je z łyżeczki i ona podaje mu właśnie takie płynniejsze i też zaczęła jak miało 6 m i jakoś żyje i ma się dobrze wink
      • dianaro Re: Żółtko 30.08.13, 22:31
        frijka napisał(a):

> Ja podaje co drugi dzień np. poniedziałek, środa, piątek, niedziela. Może sprób
        > uj ugotować jajko na miękko i łyżeczką delikatnie "wlać do buzi" żeby jak najmn
        > iej dotykać dziąsełek?

Przecież autorka wątku napisała, że dziecko ma bunt na łyżeczkę, więc jak mu tą łyżeczką wlać to żółtko? Sama nienawidzę płynnego żółtka i wierz mi, bałabym się takiemu maluchowi dać w takiej postaci sad
        Ja zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe żółtko ścieram na najmniejszych oczkach tarki i nie ma żadnych grudek, bo to ciepłe żółtko rozpuszcza się jakoś w zupce. Nawet jeśli coś się trafi to rozcieram łyżeczką i dziecko na pewno nie wyczuje.
        • frijka Re: Żółtko 01.09.13, 14:42
          Ty możesz nie lubić, dziecko tak. Poza tym płynnego żółtka byś nie podała bo strach, a jakbyś musiała podać syrop to co, też byś do zupki dawała? wink

Na szczęście dzidzia autorki wątku już poradziła sobie z tematem wink
    • ilianna Re: Żółtko 31.08.13, 00:03
      Pasta na chlebie (np. z żółtka i awokado). Niech sobie tym drapie dziąsła i przy okazji zjada smile.

(Jak przez jakiś czas nie będzie jadła żółtka to nic jej nie będzie)
    • kopiko-lol Re: Żółtko 31.08.13, 16:56

to może ugotuj jajko na twardo i zoltko rozcieńcz wodą.
      • mona77_03 Re: Żółtko 31.08.13, 20:35
        Dzisiaj właśnie ugotowałam i rozcieńczyłam troszkę wodą na jednolitą masę i dodoałam do zupki no i poszło smile
        dziękuję za podpowiedzi
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka