07.11.13, 11:14
Może mi ktoś przypomnieć jak to jest z tym nabiałem, jogurty naturalne itp? Synek skończył 9 m, mogę dać mu jogurt naturalny, taki zwykły ze sklepu? Kilkanaście dni temu jadłam danon fantazje i młody bardo się domagał, więc dałam mu polizać parę razy na łyżeczce i na drugi dzień miał uczulenie na policzkach. Może od naturalnego nic by nie było?
Obserwuj wątek
    • libretinka Re: Nabiał 07.11.13, 11:28
      spróbuj.
      Jak będzie uczulenie to są jogurty na bazie mleka modyfikowane ( niestety drogie dość), ale ja od nich zaczynałam. W smaku są dokładnie jak te sklepowe, są i naturalne i smakowe.
      • aaaniula Re: Nabiał 07.11.13, 13:33
        A jakie to jogurty? Bo przyznam szczerze, że chciałabym, aby mnie ktoś oświecił i powiedział jakim cudem można otrzymać jogurt z mleka modyfikowanego? Obawiam się, że jest to jakiś wytwór o podobnym smaku, ale nie mający nic wspólnego z jogurtem.
    • aleksandra1357 Re: Nabiał 07.11.13, 11:29
      Jogurt, kefir można spokojnie dawać nawet od 6-7 miesiąca w niewielkich ilościach, a 9-miesięczniakowi na pewno. Daj trochę i sprawdź reakcję.
      Fantazja to chemiczny syf, może dlatego uczuliła.
      • frijka Re: Nabiał 07.11.13, 15:12
        czyli obojętnie jakiej firmy, zwykły naturalny mogę dać? od jakiej ilości zacząć, łyżeczka?
        • mamanr1 Re: Nabiał 07.11.13, 17:45
          Może spróbuj od marki Bieluch - sporo mam go podanie maluchom (w tym ja swoim podawałam i nie miały uczulenia). Nie dawaj mu tych słodzonych, same naturalne, a jak będę dla niego za kwaśne to łyżeczkę zblenderowanych owoców sezonowych i powinno być ok.
        • 1matka-polka Re: Nabiał 08.11.13, 15:59
          Obojętnie jakiej firmy, byle nie takiej która produkuje specjalnie dla niemowląt, bo to sama chemia, cukier, mąka i zagęstniki.
          • frijka Re: Nabiał 08.11.13, 16:15
            Co do słoiczków ja jedzenie robię sama, czasem słoik - deska ratunkowa. Deserki zazwyczaj składają się ze zmiksowanego banana i kilku malin, bądź jabłka, brzoskwini. Dziś do banana i malin dodam 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, kupiłam taki:

www.kangoo.pl/szukaj/jogurt+bez+cukru
            to ten drugi, tylko nie zauważyłam, że na moim jest napisane "z dużą zawartością białka"... ale 2 łyżeczki chyba mogę dać?
            • 1matka-polka Re: Nabiał 08.11.13, 16:29
              Oczywiście, że możesz, najwyżej znowu go wysypie. Te wszystkie terminy podawania nowości są orientacyjne a na dodatek w każdym kraju są inne i w innej kolejności.
    • karynka273 Re: Nabiał 07.11.13, 15:10
      my właśnie zaczynamy od jogurcików naturalnych gerbera. są po 6mies. mają po 60g więc akurat na raz i jest ich w paczce 6, wcześniej próbowałam dawać ze słoiczka deserek z jogurtem, są różne z jogurtem i owocami z Hippa, nic jej nie było. więc sądzę że po gerberkach też nic nie będzie. właśnie próbujemy dziś pierwszy.. smakował, zobaczymy jutro reakcje.. są też jogurciki owocowe np. Misiowe ogródki itp. chyba różnią się od tych zwykłych,, może są delikatniejsze.. ale jak po nich będzie ok to może spróbujemy za jakiś czas zwykłe naturalne jogurty i kefirki,, a jak jest z Danonkami? od kiedy??
      • libretinka Re: Nabiał 07.11.13, 17:22
        Te Gerbera czy Hippa są właśnie na bazie mleka modyfikowanego. Ja nie jestem fanką jogurtów w ogóle, ale próbowałam jak smakują i są ok, podbnie to tych wszystkich bakoma, danon, jogobella, zott itd.
        • aaaniula Re: Nabiał 07.11.13, 20:56
          A skąd masz takie informacje? Zarówno na jednych i drugich napisane w składzie, że jest to jogurt z mleka. I nie ma mowy o mleku modyfikowanym.
          • libretinka Re: Nabiał 07.11.13, 21:19
            Kurcze, nie zweryfikowalam tego. Tak powiedział mi pediatra. Teraz doczytalam tylko, ze maja obniżona ilośc białka krowiegow stosunku do białka w jogurtach dla dorosłych i sa pasteryzowane, czyli na dobra sprawę za wiele wspólnego z prWdziwym jogurtem nie maja, może dlatego mozna je podawać maluchom po 6 mcu.
            • aaaniula Re: Nabiał 08.11.13, 11:06
              Sama jestem ciekawa z czego oni to w zasadzie robią. Bo po pierwsze: jak zrobić jogurt z czegoś co nie jest mlekiem? A po drugie stoi to na sklepowej półce, bez lodówki, przez 2 lata i jest zdatne do spożycia. Przestaję ufać słoiczkom. Dotychczas były i tak tylko deską ratunkową na wyjeździe, ale chyba przestanę dawać w ogóle. Ostatnio właśnie moja koleżanka miała problem- bo jej dziecko- słoiczkowe niestety doznało wzrostu gruczołów piersiowych. Lekarka stwierdziła jednoznacznie, że to dzięki drobiowi faszerowanym sterydami. Ale czy to prawda?
              • libretinka Re: Nabiał 08.11.13, 12:08
                Moje dziecko też bezsłoiczkowe, zuby i drugie dania gotowałam od początku sama, najpierw z eco warzyw i mięsa, potem z ogólnie dostępnych składników.
                Jogurty nestle czy hippa dawałam bo mały źle zareagowałam na te zwykłe, albo miał suche poliki albo były za rzadkie w konstyencji ( bieluch) i nie chciał ich tknąć. Potem stopniowo wprowadzałam normalne i już było ok.
                Ze słoików dawałam ( rozszerzanie diety przypadło na okres zimowy) owoce, ale były to słoiki jednosładnikowe np morele, brzoskiwnie, suszona śliwka, niedosładzane.
                Gdy pojawiły się sezonowe zrezygnowaliśmy i z tego.
                W tej chwili Mały zjada gotowce może jeden słoik w mcu w awaryjnych sytuacjach ( np cały dzień poza domem bez dostępu do jakiejś restauracji) itd. Jest okazem zdrowia, wysoki, szczupły, wyniki książkowe, apetyt za dwóch.
              • anetchen2306 Re: Nabiał 10.11.13, 10:56
                Bo to nie jest sam jogurt: to deser owocowy z dodatkiem jogurtu (ok. 35% jak producent podaje to jogurt, 36% wklad owocowy a reszta to "wypelniacze"), reszta to wklad owocowy, sok, kleik ryzowy, grysik ryzowy, regulator kwasowosci, witamina C, woda, koncentrat soku marchwiowego ... Jest toprodukt pasteryzowany (w wysokiej temperaturze kultury jogurtowe gina) wiec dlatego mozna go przechowywac, podobnie jak konfiture, przez dluzszy czas. Wiec owszem, jest tam dodatek prawdziwego jogurtu (bynajmniej nie z mleka modyfikowanego!), ale pozbawiony wszelakich biologicznych wartosci jogurtu, tylko nieznaczny kwaskowy smak jogurtowy po tym "jogurcie" tam pozostaje.
    • ilianna Re: Nabiał 07.11.13, 22:30
      Daj zwykły naturalny jogurt, ale najlepiej bez mleka w proszku w składzie, np. Bakoma bez cukru (ta normalna już ma mleko w proszku). Albo serek bieluch naturalny.
      Danio, danonków i innych produktów tego typu nie daję dziecku w ogóle - słodkie, mało wartościowe, lepiej zapełniać mały brzuszek czymś lepszym smile.
    • murwa.kac Re: Nabiał 11.11.13, 07:34
      sprobuj.
      moj 9 miesieczniak jadl juz naturalny normalnie.
      jak przyjmie bez problemu - spokojnie mozesz podawac z owocami czy platkami owsianymi.

te wszystkie hippy, gerbery - syf chemiczny nieziemski.
      lepiej podac zwykly, najzwyklejszy.
      bieluch, maluta, bakoma bez cukru, pilos z lidla.
      • frijka Re: Nabiał 11.11.13, 09:54
        Dałam raz z owocami tak ok. 3 łyżeczki i nic. Dziś także podam, mam nadzieje, że będzie dobrze smile
        • lidek0 Re: Nabiał 11.11.13, 16:39
          Ale rozumiem, że do naturalnego włożyłaś owoce i był owocowy? Danonki akurat syfne są i rekomendowane od 3 rż, więc trochę się dziwię, że tak małemu dziecku dałaś.
          • frijka Re: Nabiał 11.11.13, 21:04
            Nie dałam dziecku danonka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka