Dodaj do ulubionych

Stałe pokarmy

18.03.14, 07:48
Dziewczyny moja córcia ma już skonczone 6 miesięcy, jest na piersi i juz ma przetestowane warzywka ktore sa zalecane w tym wieku. Moje pytanie dotyczy tego czy są jakieś wytyczne co do ilości podawanego pokarmu stałego. Znalazłam w schemacie żywienia, że owoców max podawać 150g. Zdać sie na swoja intuicję? Czy codziennie podawać jedną łyżeczkę więcej?
Obserwuj wątek
    • az-82 Re: Stałe pokarmy 18.03.14, 08:35
      Dawaj tyle ile dziecko chce zjeść. W tym wieku jeden posiłek niemleczny jest całkowicie wystarczający.
    • murwa.kac Re: Stałe pokarmy 18.03.14, 11:36
      tyle ile dziecko chce zjesc.
      • iza_sta28 Re: Stałe pokarmy 18.03.14, 12:20
        az-82 napisała ze jeden posilek bezmleczny. Ja myślałam, żeby wprowadzić 3 posiłki, nie za dużo?
        • murwa.kac Re: Stałe pokarmy 18.03.14, 12:28
          wiesz, Ty mozesz chciec wprowadzic.
          a dziecko Ci powie, ze nie chce wink

w tym wieku (do roku nawet) podstawa zywienia w dalszym ciagu jest mleko. i rozszerzanie diety to nie zastepowanie z marszu posilkmi niemlecznymi calkowicie, tylko probowanie, smakowanie, poznawanie ksztaltow, faktury. to sie moze (oczywiscie nie musi) ciagnac jeszcze kilka miesiecy.
          po drodze jeszcze moze sie krafic kryzys jedzeniowy (w okolicy 8 miesiaca) gdzie dziecko calkowicie odwraca sie od stalych pokarmow na rzecz mleka.

wiec spokojnie, powoli, nie spiesz sie. na pelne posilki twoje dziecko ma jeszcze czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka