30.04.15, 12:31
chciałam zat=pytac czy i jakie ryby dajecie dzieciakom? mój ma 22 miesiące i właściwie prócz łososia to innych nie daje, trochę z lenistwa (nie chce mi się dłubać ości) trochę z obawy (nie wiem czy wszystkie wydłubie, a przecież przezuwac nie będę smile). czekam na wasze rady smile pozdrwiam
Obserwuj wątek
    • mamuniaolunia Re: ryby 30.04.15, 13:42
      Moi uwielbiają wędzonego halibuta. Ze smażonych to miruna albo sola - one mają mało ości.
    • alpepe Re: ryby 30.04.15, 13:55
      Łososia? W Niemczech ostatnio przewaliła się przez media seria artykułów, że jak już musisz łososia, to tylko tego z Alaski, ale generalnie to fuj i ble.
      • adormidera1 Re: ryby 30.04.15, 14:32
        a to niby dlaczego łososs ble i fuj?????
        • alpepe Re: ryby 01.05.15, 13:31
          Z powodu zanieczyszczeń. Jeśli łosoś nie jest dziki, tylko z aquakultury, to jest sztucznie karmiony, faszerowany lekami i hormonami.
          • grajfrutt Re: ryby 01.05.15, 14:36
            To chyba nie tylko łosoś jest fuj, wszystko co hodowlane sztucznie karmione za zdrowe nie jest, czy to łosoś, kurczak czy świnia. Ale nie można dać się zwariować, staram się wybierać ryby z połowu z mórz ale i łososia czy pstrąga z hodowli jemy.
            • alpepe Re: ryby 01.05.15, 21:34
              Ja się nie daję zwariować. Badania ryb wskazują jednoznacznie, że to bardzo niezdrowe jedzenie.
              • kwiat_w_kratke Re: ryby 01.05.15, 22:08
                Łososia nie daję w ogóle, odkąd jeszcze w czasie mojej pierwszej ciąży lekarka prowadząca poprosiła kategorycznie, żebym nawet się nie ważyła tego tknąć.
                Daję ryby morskie: dorsze, halibuty, makrele, śledzie, morszczuki, flądry, mintaje. Moje dziewczyny najbardziej lubią ryby gotowane, przeważnie dorsze i mintaje. Wędzone makrele i halibuty też lubią,
              • adormidera1 Re: ryby 02.05.15, 11:15
                alpepe to co? w ogóle ryb nie dajesz? bo nie rozumiem. pozrd
    • kangoorol Re: ryby 30.04.15, 14:48
      W Polsce bym dawala sole, tu daje red snappera i barramundi, jakikolwiek filet bez osci, najlepiej biala ryba bedzie ok. Mozesz podziabac widelcem po upieczeniu dla bezpieczenstwa.
    • grajfrutt Re: ryby 30.04.15, 20:35
      Ja od początku (od 8 miesiąca) daje wszystkie ryby jakie jemy, poza wędzonymi na razie (córka ma 15 m-cy), czyli dorsz, łosoś, pstrąg, sola, niekiedy mintaj, karp. Czasami inna jak gdzieś się trafi. Pstrąga zawsze robie w całości, ale on ma mało ości, bez problemu wyciągam, reszta to kupuje filety. My ryby uwielbiamy, dzieci też, wiec jemy często
      • stara-a-naiwna Re: ryby 04.05.15, 13:35
        u mnie podobnie - daję wszystko co my jemy oprócz wędzonych (dawałam ale nie chciał)
        syn ma 17m

>Ja od początku (od 8 miesiąca) daje wszystkie ryby jakie jemy, poza wędzonymi na razie
    • camel_3d Re: ryby 30.04.15, 23:29
      ryb za bardzo nie lubil..

ale krewetki, kalmary, malze...

chociaz z ryb to za miruna przepadal.
      pueczona, w budzie nad morzem.
      • adormidera1 Re: ryby 01.05.15, 09:29
        grejfrut chyba musze tak jak ty sprobowac bo ryby bardzo ważne. A co do owoców morza to chyba bym się bała, tzn alergie, no i jak się samemu przyrzadza to jesce ale i tak bym się bałam, chyba trochę wcześnie co?
        • grajfrutt Re: ryby 01.05.15, 10:28
          Owoców morza córce nie dawałam jeszcze, ale robie rzadko, mimo ze lubie, i sama tylko krewetki przyrządzam. Mieszkam w małym mieście i mała dostępność takich frykasow. Ale jakbym teraz robiła to bym małej jedna krewetke dała do spróbowania, ona alergik, uczula i kurczak i indyk i brokuły, mleko i masa innych rzeczy a ryby żadne. No i ryby lubi bardziej od mięsa, syn tez. Ja robie tez zupę rybna, dzieci też bardzo lubią.
    • zuleyka.z.talgaru Re: ryby 04.05.15, 10:07
      Tylko ryby morskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka