leluchow1 06.01.06, 08:01 czy 9 miesieczne dzieci naprawde zjadaja wam obiad dwudaniowy? dajecie je od razu? czy zupy sloiczkowe nie sa za geste (sycace) zeby jeszcze podawac drugie danie? ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jennifer1 Re: dwa dania 06.01.06, 10:09 Ja swojemu synkowi zaczęłam dawać dwa dania własnie ok. 9-10 miesiąca. U nas wyglada to tak, że Olek je zupkę (gęstą) ok. 14, a potem ok. 17 drugie danie. Czasami drugie danie to ziemniaczki lub ryż + mięsko (najczęściej klopsik) a czasami znowu zupka z mięskiem. Na początku te drugie dania w formie ziemniaczków z mięskiem "nie szły" mu za bardzo, ale powoli się przyzwyczaił. Odpowiedz Link Zgłoś
christych Re: dwa dania 06.01.06, 16:03 Oj, nie jemy dwudaniowych obiadów. Mojej córci (10 mies.)wystarcza w zupełności 1 danie- tylko, że ona nie traci jeszcze energi na przemieszczanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: dwa dania 06.01.06, 16:16 Nigdy nie robie obiadow dwudaniowych. Nie mam na to ani czasu, ani cierpliwosci. A Tobie cierpliwosci z dwudaniowym obiadem i malym dzieckiem gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: dwa dania 06.01.06, 20:07 czasem robię, wgląda to tak,że na pierwsze podaję wywar z w którym gotują się jarzynki i mięsko np. z ryżem, kaszą, makaronikiem albo lanymi kluskami a na drugie warzywa z mięskiem. Oczywiście wtedy i pierwszego i drugiego danie podają nieco mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ania28.1 Re: dwa dania 06.01.06, 23:10 moj maly jest bardzo zywy, ma 10 miesiecy i to co moge mu wcisnac to tylko 1 danie...na ogol jest to zupa Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: dwa dania 07.01.06, 10:01 po przeczytaniu tego watku zaczelam sie zastanawiac nad dwoma daniami, ciekawa jestem, czy mamy, ktore podaja niemowlakom obiady dwudaniowe, gotuja rowniez dwudaniowe obiady dla reszty rodziny; my z mezem zjadamy jedno danie w zwiazku z tym dziecko rowniez, bo po co mam go uczyc jesc obiad dwudaniowy, skoro raczej nie bede nigdy tak gotowac Odpowiedz Link Zgłoś
irmyna Re: dwa dania 07.01.06, 10:12 Moja Ola skończy 29 stycznia rok. Dopiero wczoraj jadła obiad z dwóch dań. Najpierw gotując wielowarzywną zupę wrzuciłam warzywa na wrzątek, po 20 minutach wyjęłam trochę dla niej, potem dopiero ją doprawiłam dla nas. Na drugie danie był makaron z serem. Chiałabym tak gotować, aby dla niej i dla nas było to samo, po co robić tyle obiadów. Najgorsze jest to, że nie ma czasu na obiad z dwóch dań. Ja też na obiad robie albo zupę, albo drugie. Wraz z nowym rokiem postanowiłam zdrowo sie odżywiać. Aby się spełniło to trzeba przygotowywać posiłki aby córka i pozostała rodzina jedli to samo. dążę do tego małymi kroczkami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś