06.01.06, 08:01
czy 9 miesieczne dzieci naprawde zjadaja wam obiad dwudaniowy? dajecie je od
razu? czy zupy sloiczkowe nie sa za geste (sycace) zeby jeszcze podawac
drugie danie?
ania
Obserwuj wątek
    • jennifer1 Re: dwa dania 06.01.06, 10:09
      Ja swojemu synkowi zaczęłam dawać dwa dania własnie ok. 9-10 miesiąca. U nas
      wyglada to tak, że Olek je zupkę (gęstą) ok. 14, a potem ok. 17 drugie danie.
      Czasami drugie danie to ziemniaczki lub ryż + mięsko (najczęściej klopsik) a
      czasami znowu zupka z mięskiem. Na początku te drugie dania w formie
      ziemniaczków z mięskiem "nie szły" mu za bardzo, ale powoli się przyzwyczaił.
    • christych Re: dwa dania 06.01.06, 16:03
      Oj, nie jemy dwudaniowych obiadów.
      Mojej córci (10 mies.)wystarcza w zupełności 1 danie- tylko, że ona nie traci
      jeszcze energi na przemieszczanie się.
    • figrut Re: dwa dania 06.01.06, 16:16
      Nigdy nie robie obiadow dwudaniowych. Nie mam na to ani czasu, ani cierpliwosci.
      A Tobie cierpliwosci z dwudaniowym obiadem i malym dzieckiem gratuluje.
      • sabko Re: dwa dania 06.01.06, 20:07
        czasem robię, wgląda to tak,że na pierwsze podaję wywar z w którym gotują się
        jarzynki i mięsko np. z ryżem, kaszą, makaronikiem albo lanymi kluskami a na
        drugie warzywa z mięskiem. Oczywiście wtedy i pierwszego i drugiego danie podają
        nieco mniej.
        • ania28.1 Re: dwa dania 06.01.06, 23:10
          moj maly jest bardzo zywy, ma 10 miesiecy i to co moge mu wcisnac to tylko 1
          danie...na ogol jest to zupa
    • b.bujak Re: dwa dania 07.01.06, 10:01
      po przeczytaniu tego watku zaczelam sie zastanawiac nad dwoma daniami, ciekawa
      jestem, czy mamy, ktore podaja niemowlakom obiady dwudaniowe, gotuja rowniez
      dwudaniowe obiady dla reszty rodziny; my z mezem zjadamy jedno danie w zwiazku
      z tym dziecko rowniez, bo po co mam go uczyc jesc obiad dwudaniowy, skoro
      raczej nie bede nigdy tak gotowac
      • irmyna Re: dwa dania 07.01.06, 10:12
        Moja Ola skończy 29 stycznia rok. Dopiero wczoraj jadła obiad z dwóch dań.
        Najpierw gotując wielowarzywną zupę wrzuciłam warzywa na wrzątek, po 20 minutach
        wyjęłam trochę dla niej, potem dopiero ją doprawiłam dla nas. Na drugie danie
        był makaron z serem. Chiałabym tak gotować, aby dla niej i dla nas było to samo,
        po co robić tyle obiadów. Najgorsze jest to, że nie ma czasu na obiad z dwóch
        dań. Ja też na obiad robie albo zupę, albo drugie. Wraz z nowym rokiem
        postanowiłam zdrowo sie odżywiać. Aby się spełniło to trzeba przygotowywać
        posiłki aby córka i pozostała rodzina jedli to samo. dążę do tego małymi
        kroczkami. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka