weronikarb Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 16.02.06, 10:04 sloika nie jadl przez 2,3 l. zawsze mu gotowalam. Gotowalam wieksze ilosci porcjowalam i zamrazalam, ostatnio tesciowa robila porzadek w zamrazalniku i przyniosla mi zupe z krolika z warzywami Ok. 6 m-ca jadl juz lekko rozdrrobnione w 10 juz nasze obiady (jedynie nie wzdymajace i ciezkie) Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 16.02.06, 11:50 Dopoki zjadała 110 ml, to dawalam sloiczki, teraz wsuwa 250 ml i chce wiecej, wiec gotuje. A sloiczek od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
agab72 Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 16.02.06, 12:22 Słuchajcie, a gdzie mogę znaleść jakieś praktyczne przepisy - jakie mrożonki - takie zwykłe Hortexu, czy inne ? Jedno czy wieloskładnikowe ? gotujecie całe czy część opakowania ? No i jak to jest z tą marchewką, bo moja córka faktycznie zrobiła się pomarańczowa, ma 7 mies., a słoiczki je od ok. 1.5 mies. (wcześniej tylko pierś). Czy przy samodzielnym gotowaniu używacie jakoś mniej marchwii, czy w ogóle i co stanowi wtedy jej bazę. A może ni ma co demonizować z tą marchwią ? Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.bia Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 17.02.06, 00:21 Dołączam sie do tych pytań i mam jeszcze jedno. Tylko warzywa i mięśko miksujecie czy ten wywar, na którym są gotowane warzywka też? I czy mieso trzeba osobno gotować? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga18 Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 16.02.06, 23:29 nie ma jak to gotowane_przynajmniej wiesz co je twoje dziecko.mój szymoniu nie lubi słoiczków...już od najmłodszego wie że mama gotuje najlepiej na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa0022 Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 17.02.06, 11:15 hej ostatnio mając zajecia z pediatrii dowiedziałam sie od pani doktor ze najzdrowsze dla dziecka są pokarmy własnie w słoiczkach ! bardzo sie zdziwiłam bo myslałam ze najlepiej badzie samemu ugotowac. niestety okazuje sie ze te w słoiczkach (znanych firm) są wielokrotnie badane i nie zawierają zw. chemicznych. Warzywa niestety kupione na bazarku są pryskane. Odpowiedz Link Zgłoś
pl35 Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 17.02.06, 11:24 Słoiczki ( na razie- potem pomyślę i będę gotować) bo: -szkoda czasu -chyba lepiej przygotowane słoiczki niż ja bym miała np.królika gotować -ja nie umiem nie solić - wierzę że są to przxebadane produkty ( może jestem naiwna ale jak kupię marchewkę to też nie jestem pewna na 100% co to za cholera) -Zuzanka je lubi -są super wygodne np.jak jedziemy do rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
agab72 Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 17.02.06, 11:43 OK - warzywa i owoce (nie ze sklepów eko) są nafaszerowane chemią, ale przecież nasze dzieci w końcu będą musiały zacząć je jeść. Tylko pytanie kiedy - nie za wcześnie ( bo po co), nie za późno (bo być może będzie to dla organizmu zbyt duży szok ?). Jak myślicie - po jakim czasie "słoiczkowania" można podawać własne zupki - moja córka od 1.5 miesiąca je słoiczki (teraz ma 7 miesięcy), zakładając kupowanie półproduktów w osiedlowym sklepie (eko nie mam po drodze - wyprawa autobusem 2 - 3 przystanki) ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-in-spe Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 17.02.06, 12:15 Karmiłam wyłacznie piersią pól roku, potem słoiczki. Tydzień temu (mała ma 8,5 miesiąca) zmobilizowałam się, kupiłam w sklepie ekologicznym warzywka i mięso i nagotowałam zupek na cały tydzień. Róznych. Bałam się, że mała nie tknie, bo jest dość wybredna, ale zajada aż się uszka trzęsą. Jutro znowu staję do garów (w sumie jest to mniej upierdliwe niz myślałam, obieram, gotuję, hop do blendera, a potem do pojemniczków Aventu i gotowe). Nadal daję słoiczki (np. owoce), ale stopniowo coraz mniej, bo przecież za kilka miesięcy będę już ją "normalnie" karmiła... Czyli, odpowiadając na pytanie agib72, moja zaczęła jeść niesłoiczki po 1,5 miesiąca I najwyraźniej już była na nie gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 17.02.06, 12:41 Ja jeszcze raz w kwestii marchewki - pisałam juz wyżej że musiałam zacząć gotować sama ze względu na konieczność wyeliminowania tego warzywa. Jeżeli jednak któraś z Was mogłaby mi wskazać gotowe bezmarchewkowe słoiczki - to ja bardzo chętnie. A a propos przepisów na domowe jedzenie to wklejam link. www.twojadieta.pl/dz.php Czy ktoś mógłby mi z kolei dać link do przepisów tajemniczej "małejladypank" (kilka razy była tu wspominana jakoś nie mogę znaleźć przez wyszukiwarkę). Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
magalik malaladypank 17.02.06, 13:09 tu sa Jej przepisy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=28340772&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
imeretia Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 20.02.06, 23:16 Ja na początku też dawałam słoiczki ale zrezygnowałam bo sama mogę dobierać produkty do dań dla swego 7 miesięcznego dziecka.W takim słoiczku np.znajduje się 8% królika ze 100% to czym on ma się najeść wodą ? Gotowanie tak naprawdę zajmuje 20 min. razem z miksowaniem i mam gotowy posiłek na dwa dni.Czasami gotuję razem tylko oczywiście odlewam potrzebną mi ilość a nam dorosłym później doprawiam i gotowe, tylko owoce daje ze słoiczka bo zima.I nigdy nie solę bo to obciąża nerki u małego dzidziusia Odpowiedz Link Zgłoś
agnesza Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 17.02.06, 12:47 Gotuje sama. Jak sprobowalam dan ze sloiczkow, to tez bym nie jadla, nie dobre, bez smaku. Moja zupka pachnie, wiem co w niej jest a moja corka na widok miksowania mowi: mniam. A ma 10.5m. Z gotowcow daje Sinlac. Z owocami jeszcze czekam, ciagle jakies hece, poza tym nie je ich tak chetnie jak warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaterent Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 20.02.06, 10:05 ja gotuje i nie przyglądam się specjalnie na proporcje. biore dwie marchewki małego ziemniaka kawałek pietruchy i gotuje do miękkości a raczej rozgotowuje. Potem przecieram pzrez sitko bo nie dorobiłam sie jeszcze rozcieracza elektrycznego dodaje łyżeczkę masełka i dosładzam i dosalam do smaku i tyle. O niebo lepsza taka zupa niz te obrzydliwe zupki ze słoiczków. Z czasem dochodzi sie do wprawy i nie zajmuje to aż tak wiele czasu! Polecam gorąco! Odpowiedz Link Zgłoś
martulus Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 21.02.06, 11:46 Kurcze, dziewczyny, nigdy bym nie pomyśłała, ze jedzenie dla dziecka może wzbudzać takie emocje!!!Przecież to matka decyduje jak karmić swoje dziecko, no i dziecko na co ma ochotę!!!JA po 6 miesiącach stwierdziłam, że już mi się nie chce karmić cycem, wprowadziłam butle, kaszki i obiadki. Na początku kupowałam słoiki, wygodniej, ale potem stwierdziłam, że jeśli siedze w domu, to po co mam tracić tyle forsy, jak sama gotuję to jest tanioszka. No i nic skomplikowanego i czasochłonnego. Gotuję dwa razy w tygodniu, ugotowane jedzonko przechowuję w pojemnikach tupperware. A gotuje poprostu wszystko i razem, czasem kupuję zwykła włoszczyznę na tackach, a czase,m mnrożonki- są fajne , bo masz już skomponowane wrzywka, do tego mięsko, ryż kaszka lub żółtko i blender, no i gotowe. Mojej Majce, bardzo smakuje, zreszta jest takim łakomczuchem, że wszystko jej smakuje, słoiki też. Deserków już nie kupuję, chyba,że wyjeżdżamy, bo stwierdziłam, że to wszystko jest takie słodkie i niech dziecko uczy się naturalnych smaków owoców, teraz to głownie tarte jabłko i banan, który daję normalnie gryżć. Takżr nie ma się co spierac, bo punkt widzenia zawsze zależy od miejsca siedzenia, papapa Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 21.02.06, 13:11 ja daje sloiczki....po raz setny powiem ze sloiczkowe jedzenie jest na atestach, zdrowe sa te warzywa a te ze straganu czy warzywniaka nie wiadomo....pewnie sypane swinstwami itd.....poza tym mojemu synkowi moja kuchnia na mur beton by zaszkodzila nie lubie i nie umiem gotowac, tak samo jadam prawie gotowce a propos molych warzyw..wiecie moze dlaczego mloda marchewka czy ziemniak nie nadaje sie dla malego dziecka??? w szoku bylam jak sie dowiedzialam.....tylko stare warzywa bo mlode zawieraja ponoc duzo niezdrowych skladnikow.....nie jest to dla was dziwne??? bo dla mnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.bia Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 02.03.06, 00:05 Może to kogoś zainteresuje. www.babyboom.pl/kuchnia/kuchnia_dla_dzieci/sloiczkowe_obiadki_czyli_o_gotowym_jedzonku_dla_niemowlaka.html Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.bia Re: Gotujecie czy dajecie słoiczki ? 02.03.06, 00:07 I jeszcze to www.babyboom.pl/kuchnia/twoja_ksiazka_kucharska/kolorowe_zupki.html Odpowiedz Link Zgłoś