22.08.06, 23:40
Witam,
i mam pytanie co myslicie o takiej kombinacji ?

Synek do spania kiedyś potrzebował mleczka i cycuszka.
Teraz pomimo, ze zmęczony bryka (taki tyP0 i nawet mleczko na uspokojenie nie
pomaga.
Zaczełam podawać za dnia soczek w butelce i po tym zaczyna domagac się
mleczka + ssania piersi (on z tych bezzsmoczkowych).
No i zastanawiam się, czy to nie zaszkodzi jego żlołądkowi i w ogóle.

Co o tym myslicie ?
Dodam, ze synek niedługo będzie miał roczek.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Sok+mleko 23.08.06, 10:56
      moje dzieci od najmłodszych lat popijały mlekiem soki, sokami mleko, mlekiem
      mięsko, mięsem i np. kwaśmym ogóriem przegryzały mleko.
      Problemów z brzuszkami nie było.
      Myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia organizmu do danego sposobu żywienia.

U nas przyjęte jest, że popijanie mlekiem np. mięsa może się źle skończyć. A
      proponuje tu spojrzeć na wielu Szwedów którzy bez szkody dla żołądka na codzień
      często obiady mięsne mlekiem popijają.
      Bo sa do tego przyzwyczajeni.
      Myślę, że o ile nie będą to olbrzymie na raz ilości tego mleka i soku, to
      Twojemu dziecku ( o ile jest zdrowe żadnych skaz i alergii na owoce nie ma)
      nie powinno to zaszkodzić. Tylko przypominam - o przepłukiwaniu po takiej
      mieszance dziąseł lub ząbków dziecka. Bo mniej obawiałabym się problemów z
      brzuszkiem, a więcej z próchnicą.
      Pozdrawiam
      • moyyra Re: Sok+mleko 23.08.06, 12:05
        Dziekuje za info.
        Nadal mam wątpliwośći

i to dlatego, ze poczytalam sobie tu

www.schudnij.com.pl/rozdzielna_2.html
        <a href="szipszop.pl/tickers/1528.gif""
        target="_blank">szipszop.pl/tickers/1528.gif"</a> " border=0></a>
        • nchyb Re: Sok+mleko 23.08.06, 12:52
          co do diet rozdzielnych, to tylko jedna z teorii. A te mają to do siebie, że na
          część działają zgodnie z założeniami, a na część - całkiem inaczej... smile
          Ja Ci nie podawałam naukowych informacji, a opisałam swoje doświaczenia w
          temacie i ogólne informacje o diecie Szwedów. I jakby nie było, ci właśnie
          Szwedzi są zdecydowanie szczuplejsi i zdrowsi, niż amerykanie stosujący diety
          rozdzielne smile
          Pozdrawiam
          • nchyb Re: Sok+mleko 23.08.06, 12:56
            o, teraz otworzył mi się link, wcześniej widziałam tylkonazwę - rozdzielna.
            Mleko - t temat kontrowersyjny. Połowa uważa za zdrowe połowa nie. Hm, moim
            zdaniem - zdrowe jest dla tych przyzwyczajonych do mleka. Tym, co nie piją
            stale - może zaszkodzić...
            Przykład - wspomniani Szwedzi. Jakoś im mleko nie szkodzi ani na zdrowe, ani na
            nadwagę smile

A jeszcze jeden fragmencik z linka spodobał mi się:
            (...)Po większym posiłku należy unikać wszelkich słodkich deserów, ponieważ
            łączenie ich z czymkolwiek może mieć niepożądane skutki. Jeśli jesteś łasuchem
            i nie możesz żyć bez ciasteczek, babek i innych słodkości, od czasu do czasy
            daj upust swojemu łakomstwu, układając z nich osobny posiłek. Nie staną się
            przez to zdrowsze, ale przynajmniej nie będą źródłem tylu toksycznych związków,
            a w konsekwencji unikniesz nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego
            takich jak wzdęcia, zgaga, uczucia pełności, mdłości, bóle brzucha.

Tu z kolei kłania się dieta Francuzów. Dwa posiłki główne z reguły zakończone
            są słodkim deserem. Znani mi Francuzi ani na zdrowie, ani na żołądek, ani na
            nadwagę nie narzekają... smile
            • kas2 Re: Sok+mleko 23.08.06, 13:59
              przeciez nawet Gerber robi takie kombinacje dla maluszków sok plus mleko. Moje
              szkraby tez przechodzą te "popijawki mleczne"bez rewolucj a parówka ogorek
              jablko popite mlekiem to u nas standard
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka