kika_78 31.08.06, 10:06 Dostałam dużego kabaczka i zastanawiam się jak przyrządzić. Macie jakieś sprawdzone i smaczne przepisy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demarta Re: Co można zrobić z kabaczka ? 31.08.06, 10:31 pokroić w grube plastry, w panierkę i usmażyć jak kotlety. mi smakuje, ale parzy jęzor jak cholera, bo w kabaczku sama woda.... Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 a co z wielgachnym korniszonem?? 31.08.06, 10:52 bo mi w lodowce od tygodnia juz pedy wypuszcza Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Co można zrobić z kabaczka ? 31.08.06, 10:38 Leczo z kabaczka: cebule pokrojona na oleju/oliwie poddusic, dodac pokrojona papryke (mozna tez czuszke jesli lubisz ostre), poddusic, dodac pokrojonego w kostke kabaczka (bez skory), poddusic, dodac pomidory (pokrojone, bez skory) lub przecier, poddusic, w ostatniej fazie dodac pokrojona zielona pietruszke (i/lub np. swiezy lubczyk). Przyprawiac pieprzem i mielona papryka (ja nie sole, ale to ja). W wersji dla miesozercow dodac na etapie pomidorow mielone mieso, podsmazone osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
mama1_24 Re: Co można zrobić z kabaczka ? 31.08.06, 10:48 1) obrać, pokroić w krążki, środek wybrać, w pusty środek włożyć kawałek pomidorka przykryć plastrem żółtego sera i do piekarnika, aż ser się rozpuści (oczywiście odpowiednio wcześniej przyprawić solą, pieprzem) 2) obrać, przekroić wzdłuż na pół, środek wybrać (będą dwie łudeczki), a do środka łódeczek włożyć usmażone mięso mielone z odrobiną przecieru pomidorowego, można to również przykryć plastrami sera i włożyć do piekarnika. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2006 Re: Co można zrobić z kabaczka ? 31.08.06, 11:34 leczo pycha 1. kiełbasa z cebulą - podsmażyć na łyżce oliwy 2.papryka (najlepsza czerwona) 3.obrany ze skórki kabaczek z wydrążonymi pestkami 4.na koncu dodać pomidory obrane ze skórki (spażyć wrzątkiem) sól, pieprz,papryka Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
rotera Re: a la placki ziemniaczane 31.08.06, 11:01 obierać, wyjmujesz nasionka, twardą część zcierasz na tarce (nie na najmniejszych oczkach,tylko na takich pośrednich jak marchewka) odlewasz wode-soki, dodajesz jajko (lub jajka w zależności od wielkości kabaczka), mąke, proszek do pieczenia,przyprawy. wersja na słodko - przyprawy- nic wersja na ostro- przypraw trzeba dodać sporo bo kabaczek jest słodki, ja dodaje zawsze czosnek, majeranek, chili i papryke do tego podaje z cacykami, albo z pastą z białego sera Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflana Re: Co można zrobić z kabaczka ? 31.08.06, 11:42 bigos z kabaczka pyyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Ale mam ochote na leczo z kabaczka 31.08.06, 12:00 chyba umre z tesknoty za nim Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Co można zrobić z kabaczka ? 31.08.06, 12:06 zupa krem - warzywa + kabaczek, ugotowac, zmiksowac, dodac lyzke smietany podawac z grzankami albo ptysiami. Pycha. Placki z kabaczka - takie jak ziemniaczane tylko wiecej maki i jajek bo strasznie wodnisty un jest Kabaczek faszerowany czymkolwiek - np ryzem z pieczarkami, na wierzch ser, miesem z ryzem - na wierzch ser, do kazdego farszu dodaje jajco coby sie farsz kupy trzymal. Zapiekac az zmieknie. Kocham kabaczki. Podobnie cukinie mozna przyrzadzac. No i jeszcze leczo, z papryka i innymi warzywami. Ale mi sie przejadlo i nie robilam dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
kika_78 Dzięki !!! 31.08.06, 12:14 Aż mi normalnie ślina cieknie ) I co tu wybrać ??? Tyle propozycji a kabaczek tylko jeden ( Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka leczo i pyszne placuszki 31.08.06, 15:16 robisz je tak jak tradycyjne, tylko zamiast papyki dodajesz kabaczka pokrojonego w kostkę (bez ziaren) Pycha Moje dzieci skolei uwielbiają placuszki z cukini (lub kabaczka) robi sie je podobnie jak placki ziemniaczane z ta róznicą, ze więcej mąki trzeba dodać - polecam razową. Gotowe placuszki po usmażeniu polewam miodkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Co można zrobić z kabaczka ? 31.08.06, 15:49 Nadziac farszem jak do golabkow i zapiec , na koniec posypac serem tartym i zapiec chwile. Odpowiedz Link Zgłoś