Dodaj do ulubionych

POSIŁKI DLA 2 LATKA NA DIECIE BEZMLECZNEJ

IP: *.* 18.09.01, 14:45
Stwierdziłam, że posiłki mamy bardzo monotonne. No i rozkład. Jak to jest u Waszych dwulatków ? Bo u mnie mały wypija rano 180 -210 ml kachy,chętnie lub mniej zjada rano kanapki z margaryną (wędlinę wyjątkowo) lub kiełbaski na ciepło (nie parówki) lub jajo na miękko i to jest II śniadanie potem zupka - ok 200 -250 ml , po spaniu pije mleko i tu już różnie 120 - 60 ml a jak wracam z pracy to jest głodny ale niezbyt chetnie zjada to co mu proponuje np gołąbki, naleśniki kończy się na samym ryżu lub makaronie.na dobranoc kacha 210 ml no i w nocy często budzi się i jest "am" więc znów kacha ze 180 lub mniej żeby nie przyzwyczajać.Największy problem to nowy smak, choć gołąbki jadł a potem nie chciał. No i z powodu diety bezmlecznej odpadają wszystkie serki, twarożki jogurty masło itpGabi
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: POSIŁKI DLA 2 LATKA NA DIECIE BEZMLECZNEJ IP: *.* 18.09.01, 23:16
      A owoce, warzywa ? Jabłka, gruszki, banany ? surowa marchewka ? A moze zamiast kaszki - płatki kukurydziane na mleku ? Dwulatek to jzu duży osobnik, na pewno radzi sobie z łyzką, a jeszcze jak mu pozwolic samemu wsypac płatki do mleka, to jż szał :)A kisielki z owocami ?
      • Gość: guest Re: POSIŁKI DLA 2 LATKA NA DIECIE BEZMLECZNEJ IP: *.* 19.09.01, 08:39
        Dzięki za odzew i poruszenie kilku kwestii a więcowoce też jemy na przekąski, jabłka ale tylko surowe, banany i sezonowe: truskawki, borówki (które bardzo lubi) brzoskwinie za gruszkami nie przepada. Co do kisielu to trochę zapomniałam bo ostatnio nie chciał jeść, a robiłam np do picia z dziobka albo do łyżeczki. Jakie owoce Twoje dziecko lubi z kisielem? Płatki tez mamy czasami, ale po wypiciu mleczka w łóżku, "na dosypianiu" nie ma sensu drugie śniadanie mleczne. Z nim jest ten problem że powoli akceptuje smaki, a nawet jak coś jada to nie zawsze ma na to ochotę. Efekt jest taki że musze mieć kilka alternatywnych rozwiązań. No i nasz słaby punkt to warzywa- surówki bo gotowane dostaje w zupach z makaronem np brokuły i szpinak ale surowe nie wchodzą ... Jak Ty podajesz? :benetton:Gabi
        • Gość: guest Re: POSIŁKI DLA 2 LATKA NA DIECIE BEZMLECZNEJ IP: *.* 20.09.01, 00:59
          Moje dziecię ma juz ponad 3 lata, ale jako dwulatek był na diecie bezmlecznej, z tym, ze - o dziwo - na jogurty nie reagował wysypką, więc mógł je jeść. W tym roku, w maju, robilismy testy skórne i okazało się, że alergii juz nie ma, więc powoli wyprowadzilismy małego z diety i teraz pije nawet normalne mleko UHT. W swoim pierwszym poście wymieniłas same konkretne posiłki, więc zmartwiłam się, ze twoje dziecko nie chce jeść zadnych surowizn, ale jesli je, to w porzadku. Mój maluch też sie buntował, ale czasami mnie zadziwiał - ot, taki drobny przykład: surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka - nie chciał na nią spojrzec do czasu, jak powierzyłam mu któregoś dnia zadanie przeniesienia jej z kuchni do pokoju i postawienia na stole - postawił na swoim stoliku i zjadł prawie cała porcję przeznczona dla dwóch dorosłych osób. Ja i mąż podzieliliśmy sie tym, co przygotowane było w miseczce dla niego :) Czasami ma kaprys i zazyczy sobie ogórka albo pomidora. ale niezbyt czesto. Zazwyczaj jest przeciwnikiem surówek. Cóż, muszą mu wystarczyć owoce i marchewka.Ja własciwie od poczatku przyjęłam zasadę: "nie chce, to niech nie je", ale przy okzaji zauwazyłam, że Michał jada falami. I nie chodzi nawet o fale lepszego i gorszego apetytu, ale o grupowanie pokarmów. Ma dni, kiedy zyje samym makaronem, ryżem i ziemniakami, sa dni, kiedy wyjada przede wszystkim kotlety i kiełbasę, zdarzało się, że żył o 4 jogurtach dziennie i gigantycznej ilości soków. Kisielków, budyniów, galaretek Michał nie jada - podejrzewam, ze odrzuca go konsystencja, ale wiem, że sa dzieci, które się nimi zajadają, nawet kiedys takie dziecko widziałam na własne oczy, więc to nie fikcja :)Wydaje mi się, że Twoje dziecko ma dobrą, zrównoważona dietę. Jada 5 posiłków i do tego jeszcze mleko po spaniu i przekąski - moze w tym tkwi powód tego, ze niezbyt chętnie je ? Może po prostu nie zdąża zgłodnieć ? Pozdrawiam - MikaP.S. - przypomniało mi sie, w jaki sposób nakłoniłam Michała dzisiaj do jedzenia zupy - powiedziałam patrząc mu prosto w oczy "Zjem swoją zupę szybciej niż ty". Ledwo mi się udało :) Aczkolwiek, nie był głodny, bo ledwo zdązył wrócic z przedszkola. Ile może zdziaąłc ambicja ! ;)
        • Gość: guest Re: Posiłki dla dwulatka na diecie bezmlecznej IP: *.* 20.09.01, 01:09
          Właśnie mi się coś przypomniało. Pierogi ! Mój Michał był uczulony także na jajka, wiec odpadały i pierogi, i nalesniki, ale Ty możesz zrobić swojemu maluchowi kilka i sprawdzić, czy mu posmakują. Gotują się krótko, wiec owoce nie stracą zbyt wiele witamin.Ach ! No i makaron z truskawkami :) A moze i inne owoce nadałyby się do zrobienia musu, którym można by polac kluski ? Hmm.. nie wiedziałam, że o tej porze taka pomysłowa jestem ;)
          • Gość: guest Re: Posiłki dla dwulatka na diecie bezmlecznej IP: *.* 20.09.01, 10:46
            Witaj.Mój Wojtuś uwielbia placki ziemniaczane oraz wszelkie placuszki np. z tartej cukini, gotowanej kapustki itp. Także wyklętą przez niektóre emamay smażoną lub duszoną watróbkę.No i mógłby właściwie żyć samym makaronem, więc dodaję do niego co się da - gotowane warzywa,mięsko,deserki.Surówek nie chce. Przepada za kiszonym i surowym ogórkiem, ale właściwie nie wiem ,czy to dobrze. Nie zmuszam go do jedzenia niczego, co mu nie smakuje.Na szczęście lubi zupy, więc przemycam w nich co się da.Na śniadanko - kaszka kukurydziana (innej nie chce) , na kolację ostatnio grysik z deserkiem. Ale wszystko łyżeczką -raz on, raz ja jemu.Największa frajda to właśnie to, kiedy się samemu uda...Pozdrowienia
    • Gość: guest Re: POSIŁKI DLA 2 LATKA NA DIECIE BEZMLECZNEJ IP: *.* 20.09.01, 11:48
      Hej dziewczyny,:hello:dzięki za wszystkie podpowiedzi i pomysły, bo męczy mnie monotonność posiłków które mamy, mniej brak apatytu mojego Tymka. Mika widzę dużo podobieństw w upodobaniach smakowych naszych pociech no i te fale .... Ostatnio odkryłam kuskus ze szpinakiem (łatwizna do zrobienia) i wciągnął, ciekawe jak będzie następnym razem. A przy okazji jak wychodziliście z diety? Tymek zawsze reagował płaczem na produkty mleczne genaralnie bez objawów skórnych. Najbardziej na jogurty. Ostatnio zjadł twarogu bez zauważalnych sensacji.Alino z wątróbką jeszcze nie zaskoczył narazie niestety widzę że ją wącha i zostawia dla mnie, całkiem nieźle wyglądam żywiąc się "po nim". Gabi :hap:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka