Dodaj do ulubionych

Mleko z kartonu

IP: *.* 15.10.01, 21:10
Mam takie pytanie? Od jakiego wieku można podawać dziecku mleko krowie? Ostatnio zostałam zaskoczona przez moją kuzynkę, mamę 9 miesięcznego Kacperka, stwierdzeniem, że od miesiąca Kacperek pije mleczko "Łaciate" 0,5%, podobno zalecił tak pediatra. Ja mam córeczkę w tym samym wieku, ale ciągle podaję mleko modyfikowane. Czytałam, że mleko krowie nie jest zalecane do ok. 2 roku życia. Teraz mam mętlik w głowie... co myślicie na ten temat?Pozdrawiam Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Mleko z kartonu IP: *.* 16.10.01, 07:19
      Mój pediatra twierdzi, iż najlepiej podawać mleko modyfikowane do 3 roku, a nawet dłużej.
    • Gość: guest Re: Mleko z kartonu IP: *.* 16.10.01, 08:25
      A sasiadka mojej koleżanki swojemu dziecku juz od 6 miesiaca podaje mleko w woreczku z kaszka manną, bo twierdzi, że jej nie stać na kupowanie kaszek i mleka modyfikowanego (ale na papierosy i alkohol pieniadze są, ale to juz inny temat) i dziecko tez się jakoś ma. Ale tak naprawde to lepiej jak najdłużej podawać mleko modyfikowane, zaleca się do 3 lat. Ja mojemu Ksawerkowi (1,5 roku) podaję do picia mleko modyfikowane, natomiast od około dwóch miesięcy do potraw daje zwykle krowie mleko tzn. np do budyniu, omletów, kaszek itp. I jest OK. Jesli dziecko nie jest alergikiem to pewno nic sie nie stanie jak bedzie dostawać zwykłe mleko w niewielkich ilościach. W koncu kiedyś musi zacząć. Ale pomimo wszystko nie zaczynałabym tak wcześnie, przynajmniej nie przed ukonczeniem roku.ATA
    • Gość: guest Re: Mleko z kartonu IP: *.* 16.10.01, 21:40
      Co to za lekarz? Pominawszy nawet fakt, ze mleko krowie mozna podawac dziecku najwczesniej po skonczeniu roku, to przeciez maluchom podaje sie mleko pelne. Dzieci do rozwoju potrzebuja tluszczu (polowa kalorii w mleku kobiecym pochodzi z tluszczu).
    • Gość: guest Re: Mleko z kartonu IP: *.* 17.10.01, 12:18
      Agnieszko, dawaj swemu maleństwu mleko modyfikowane do 3 roku życia !!! Przynajmniej masz w miare pewność, że jest w nim wszystko i tylko to co powieniem maluch dostawać. Pozdrawiam - Maria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka