Dodaj do ulubionych

Coleslaw - wielka prośba

IP: *.* 25.10.01, 10:38
Dziewczyny mam ogromną prośbę: czy któraś z Was potrafi robić sałatkę Coleslaw (nie wiem czy tak sie pisze), to jest sałatka z białej kapusty. Najlepiej jakby wychodziła tak jak z KFC - mniam mniam!, ale jak wyjdzie "marketowa" (kupowałam w Geant) też może być.Szukałam kiedyś w internecie, ale chciałabym od Was taką wypróbowaną...Jesli ktoś zna inny przepis na dobrą sałatkę z kapustki (białej lub czerwonej) to też jestem chętna. Im prostszy tym lepszy ;)Proszę o odzew, bo kapustka juz czeka w lodówce :bounce:Nina
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 25.10.01, 10:54
      Jeśli czeka w lodówce to szybciutko poszatkuj, dodaj soli i oliwy to troszkę zmięknie. Ja robię tylko proste sałtki z kapusty. To znaczy dodaję cebulki ,soli, pieprzu i oliwy z oliwek lub olej z pestek winogron. Do kapusty fioletowej też. trochę tę kapustkę ugniatam paluszkami i czekam kilka godzin, bo wtedy zmięknie. Nie dotyczy to oczywiście kapusty pekińskiej. WW. sałatki nie znam, więc i wybróbowanej nie znam.
      • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 25.10.01, 11:14
        dzięki Elik!czekam też dalej na Coleslawa :)Nina
      • Gość: Niesia Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 25.10.01, 11:52
        Ja do tak przygotowanej kapusty dodaję pociętą w paseczki czerwoną paprykę, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, poszatkowaną natkę pietruszki i odrobinę octu winnego, jest naprawdę dobra. Oczywiście jaką ilość dodasz wyżej wymienionych warzyw i przypraw do kapusty zależy od Ciebie, wg. Twojego smaku i tak jak lubisz.Serdecznie pozdrawiam.Aga mama Pawełka :)
    • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 25.10.01, 12:25
      A ja mam chyba jeszce latwiejszy sposob- szatkujesz kapustke, polewasz sosem do salatki firmy:Kuhne, niemiecke sosiki a do bialej kapusty najleprzy jest: Salatfix franzosisch, Sosik ma w sobie wszystkie ziola i naprawde jest pyszny!Samcznego Aga
      • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 25.10.01, 12:29
        Gdzie go mozna kupić, bo szczerze mówiąc nie rzucił mi się nigdy w oczy...Z gotowych kupiłam 1000 wysp Hellmans, może być, ale żadna super rewelacja...Nina
    • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 25.10.01, 14:28
      A propos Coleslawa, to jest to zdaje sie poszatkowana kapusta z majonezem. Jest tez odmiana Coleslaw z marchewka (+starta marchewka). Smak na pewno zalezy od majonezu.Ja robie podobna salatke, ale o innej porze roku, kiedy jest mloda kapusta: szatkuje, sole i ugniatam , dodaje szczypiorek lub cebulke, a po chwili dodaje do tego majonezik.W ogole tajemnica dobrej surowki z kapusty (moim skromnym zdaniem) jest jej posolenie i ugniecenie przed dodaniem innych skladnikow - nie jest wtedy taka ciezka na zoladek. Mozna tez tylko posolic i wstawic do lodowki na jakas godzine, jak ktos ma czas.Smacznego,Magda
      • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 25.10.01, 14:51
        Ja sosik kupuje w supermarkecie /hipernova, krakchemia/ sa w szklanych 0.5l butelkach. Sa rozne smaki: wloski, dresing, i wlasnie francuski- dla mnie i mojej rodziny PYCHA!!
    • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 27.10.01, 07:18
      Mam przepis na coleslaw. Nie wychodzi taka pyszna jak z KFC, ale tez dobra.Kapuste przygotowujesz, tak juz pisaly dziewczyny, zeby puscila sok. Potem trzeba dodac starta marchewke (trzesz na tarce o drobnych oczkach), pieprz, sok z cytryny, smietane i troche majonezu.Smacznego!
    • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 27.10.01, 11:05
      Jak chcesz mieć sosik taki jak w Colesławie to kup sos firmy Knorr " Colesław". Dodasz go do kapusty (może być z odrobiną marchewki) i sałatka gotowaMonika
      • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 27.10.01, 20:32
        Poszatkuj drobniutko białą kapustę, drobno posiekaj cebulke, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj koperek (tylko dużo), posól i odstaw na 30 minut. Dopraw majonezem HELLMANS LIGHT.PYCHA lepsza niż KFC.A czerwona to jest najlepsza posiekana w malakserze albo starta na grubej tarce, do tego jabłko, sól i cukier do smaku, majonez jw.SMACZNEGO
    • Gość: guest Re: Coleslaw - wielka prośba IP: *.* 31.10.01, 13:43
      Można kupić sos (dressing) w proszku do coleslaw produkcji Kotanyi lub Kamisa (nie pamiętam) i na torebce jest przepis na sałatkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka