Dodaj do ulubionych

kiełki fasoli mung lub sojowe

IP: *.* 09.11.01, 13:15
Czy ktoś z Was robi w domu kiełki fasoli mung zwane potocznie sojowymi? T, które sama robię są nne niż te ze sklepu : minejsze szybko wypuszczają liścienie i takie bardziej zielono-fioletowe, szczególnie po podsmażeniu. Próbowałm robić w ciemnym miejscu i nic. Pozdrawiam Hala
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 09.11.01, 13:46
      To kiełki sojowe nie kiełkują z so(j)i?
    • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 10.11.01, 11:23
      Z tego co ja się orientuję kiełki sojowe są z soi, a fasola mung to innaczej włoski groch. Kiełki z fasoli mung( jest zielona) robię zalwając w słoiku wodą i przemywając 2 razy dziennie świeżą. Kolor? chyba są jasne, kurcze dawno nie robiłam. Pozdr.
      • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 10.11.01, 13:38
        hmmmFasola mung to fasola mung, a groch włoski to ciecierzyca, z tego, co ja sie orientuje.Miśka
        • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 10.11.01, 14:13
          Miśka ma rację. Fasolka mung to coś zupełnie innego niż groch włoski i soja.Kiełki fasolki mung są niewielkie i jasne i szczerze mówiąc, nie przepadam za nimi. Za to uwielbiam ostre w smaku kiełki słonecznika i rzodkiewki.Do kiełkowania polecam specjalne "trzypiętrowe"naczynie, w którym można równocześnie kiełkować trzy rodzaje nasion.Acha, mam pytanko-czy któraś z mam próbowała miksować kiełki? Ja kroję je drobniutko dla dziecka, ale odnoszę wrażenie, że w takiej samej postaci wychodzą mu...drugą stroną. Pozdrawiam Jolka
          • Gość: Adzia Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 12.11.01, 12:40
            Ja też polecam takie naczynko. Można kiełkować trzy różne ziarna, i właściwie nie wymaga to dużego zachodu - tylko dolewać wody.
            • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 12.11.01, 13:46
              Adziu!Gdzie można kupić to naczynko?Miśka
              • Gość: Adzia Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 12.11.01, 13:56
                Miśka...hmmm - jestem w kłopocie, bo nie wiem, po prostu - kupiła je moja mama. Ale spytaj w sklepach AGD - to żadne tam cuda - wianki, ot trzy miseczki z dziurkami nakładane jedna na drugą. A może w sklepach ze zdrową żywnością?
              • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 12.11.01, 15:33
                Naczynie można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wygląda jak trzypiętrowy plastikowy, przezroczysty garnek. Każda część jest osobno, ta na samej górze ma pokrywkę.sylwia
          • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 12.11.01, 15:28
            A propos trzypiętrowego naczynia do kiełkowania. Kupiłam je kilka lat temu. Byłam zachwycona, że mam takie cudeńko. Wielkokrotnie próbowałam kiełkowac różne nasiona (rzeżucha, rzodkiewka, słonecznik). Niestety najczęściej nasiona - już po skiełkowaniu, ale jeszcze zanim były dobre do jedzenia - pokrywała warstwa czegoś dziwnego, co wyglądało jak biały puch (pleśń?). No i zamiast na talerz trafiały do śmieci. Nie wiem czy robię coś nie tak jak powinnam. Poradźcie.sylwia
            • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 13.11.01, 18:00
              Rzodkiewka mi wychodzi, a czy ten puch to nie były drobne korzonki? Na kiełkach rzodkiewki coś takiego się pojawia, i nie jest to pleśń. Pozdrawiamhala
              • Gość: Adzia Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 14.11.01, 07:57
                hala napisała/ł:> Rzodkiewka mi wychodzi, a czy ten puch to nie były drobne korzonki? Tak, to są korzonki.Ale jak pisałam - najlepiej uniknąć pleśni, kiełkując w tym specjalnym naczyniu.
    • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 11.11.01, 21:37
      Ja kiełkuję fasolkę mung (która w rzeczy samej nie ma nic do soi, jak również do grochu włoskiego=cieciorka) i zieloną soczewicę. Próbowałam z alfalfą (lucerna), rzodkiewką, słonecznikiem ale mi pleśniało.Nie przejmuj się wyglądem i broń Boże nie porównuj do sklepowych. Twoje są na pewno w porządku.Czym czyścicie te zestawy do kiełkowania? Ja szoruję szczotką do warzyw z mleczkiem Ajax, a i tak mam zastrzeżenia (te rowki).Dodawałam małemu do zupki po czym całość miksowałam.Pozdr. Ewa.
      • Gość: guest Re: kiełki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 12.11.01, 12:09
        fasola mung to fasola mung, a soja to soja, zgadza sie, ale te same kiełki sa po prostu różnie nazywane przez producentów. Ja kiełkowałam fasolę mung (właśnie w tym specjalnym naczyniu), a że bardziej w smaku odpowiadają mi niestety kiełki fasoli mung sklepowe, zastanawiałam się, czy może nie tak coś robię. Dzięki. Pozdrawiam. hala
    • Gość: guest Re: kie?ki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 12.11.01, 16:23
      w zasadzie wszystko juz tu zostalo napisane, ja tylko dodam, ze nawet miksowane kielki wychodza jak wchodza przez jakis czas, maxi dostawal kielki od 8 miesiaca i tak naprawde dopiero teraz przestaly byc widoczne w kupach. moze sa za ciezkie do strawienia? brazowy ryz tez nie jest dobry przed skonczenime 3 roku zycia. nie wiem.
      • Gość: guest Re: kie?ki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 13.11.01, 20:05
        U Szymka nie zauważyłam niczego w kupkach. Sharon Yntema pisze w swojej książce "wegetariańskie niemowlę", że naturalny ryż jest najłatwiejszym zbożem do trawienia i powinien być podany jako pierwszy. Oczywiście porządnie ugotowany i zmiksowany. Nie wiem po czym poznajesz Jojo "w kupce", zmiksowane kiełki lub ryż?Ewa.
        • Gość: guest Re: kie?ki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 13.11.01, 21:06
          jak dziecko jest zdrowe to nie poznasz a jak nie trawi bialka, vide maxi, to poznasz, chocbys godzine miksowala..., ksiazki o ktorych piszesz znam na wylot, sama je wielokrotnie na tym forum cytowalam i polecalam, po prostu dzieci sa rozne, pozdro.j.
        • Gość: guest Re: kie?ki fasoli mung lub sojowe IP: *.* 14.11.01, 07:59
          Biję się w pierś pomyliło mi się (groch włoski =ciecierzyca a nie fasola mung)Na przyszłośc zanim coś napiszę to sprawdzę. U mnie zestawy do kiełkowania są w sklepie z żywnością wegetaraińską, z tego co widziałam są plastikowe. Pozdrawiam, jeszcze raz sorki z pomyłkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka