Dodaj do ulubionych

Mięsne danie jednogarkowe

IP: *.* 30.11.01, 12:43
Kochane! Za tydzień czeka mnie wielka impreza imieninowa moich pociech - zjadą się babcie, chrzestni itp - w sumie jakieś 15-17 osób (ciekawe gdzie ja ich pomieszcze?!). Jestem na etapie ustalania menu - mam już przepisy na kika sałatek i zimnych dań, pozostało wymyślić coś mięsnego na ciepło - efektownego (zawsze staram się zrobić coś nowego i pysznego), i jednoczśnie takiego które można przyrządzić dzień wcześniej i tylko szyko odgrzać tuż przed imprezką.PS Gulasz już przerobiliśmy!!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Mięsne danie jednogarkowe IP: *.* 30.11.01, 12:55
      PAT, polecałam to w menu na chrzciny, ale przekopiowałam dla ciebie:indyk w owocach - to moje koronne danie świąteczno-wielkookazjonalne, i można odgrzewać następnego dnia po zrobieniu:- pierś z indyka - może być kilka jeśli masz dużo gości, upiec w piekarniku w folii alumioniowej, pokroić w plastry i ułożyć na dużym półmisku ciepłą w środku półmiska(ewentualnie następnego dnia zagrzać, pokroić i ułożyć), naokoło położyć sos:- cebule zeszklic na patelni na oleju z dodatkiem wiórków kokosowych (nikt nie bedzie narzekał na wątrobę), dodawać stopniowo rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, ananas z puszki ! koniecznie wraz z sokiem, + ewentualnie pokrojone brzoskwinie z puszki, przedusić dość krótko - kilka minut i przyprawić - musi być przyprawa curry, no i sos gotowy.takie mięsko obłożone tymi owocami w sosie wyglada naprawdę ładnie, do tego ryż, surówka z czerwonej kapusty, sałata lub cykoria (może byc z kawałkami pomararańczy i sosem winegret lub orzechami włoskimi i sosem majonezowo-jogurtowym.można też zrobić boeuf strogonow z ryżem czy kluseczkami kładzionymi, mięso nadaje się do odgrzania nazajutrz,pozdrawiam - maria
      • Gość: guest Re: Mięsne danie jednogarkowe IP: *.* 30.11.01, 19:16
        Mario, dzięki! Twój przepis wygląda smakowicie -wciągnęłam go już sobie do "Osobistej Ksoążki kucharskiej". Zapomniałam napisać, ze w sałtkach będzie już drób. Przydałoby się więc danie z wieprzowiną lub wołowiną. CZekam więc nadal z niecierpliwością .....
        • Gość: guest Re: Mięsne danie jednogarkowe- A PROPOS WIEPRZA IP: *.* 03.12.01, 12:51
          PAT, zamiast indyka można w ten sposób podać schab, pieczony w piekarniku w folii, może tylko oprócz lub zamiast curry dodać inne przyprawy, jak imbir, tymianek, majeranek, no i dużo więcej suszonych śliwek do sosu, ale wieprzowina jak najbardziej się nadaje !!! pozdrawiam- maria
    • Gość: guest Re: Mięsne danie jednogarkowe IP: *.* 10.12.01, 15:05
      Mario!!!!Wieprz owocowy (moja nazwa) wj twojego przepisu był suuuuuper!!! wielkie dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka