Dodaj do ulubionych

Za chwilę młode ziemniaczki...

IP: *.* 13.05.02, 11:40
SAŁATKA ZIEMNIACZANASkładniki: 1 kg ziemniaków, 3 kiszone ogórki, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 4 łyżki kaparów, 5-7 łyżek sosu sojowego, 0,5 szkl oliwy, 2 garście majeranku, pieprzZiemniaki ugotować – nie mogą być zbyt miękkie – ostudzić i pokroić w grubą kostkę, zalać oliwą z sosem sojowym, posypać majerankiem i odstawić na min. 2 godz. Ogórki w plasterki, cebulę w kosteczkę drobną i paprykę też w kosteczkę, wymieszać to z kaparami i potem z ziemniakami. Doprawić pieprzem (kolorowym Ducrosa - najlepiej).Z jogurtem, maślanką, kefirem... mmmmniam
Obserwuj wątek
    • Gość: Adzia Re: Za chwilę młode ziemniaczki...o to to to to... IP: *.* 13.05.02, 12:09
      Uwielbiam młode ziemniaczki :-)Z ziółkami:potrzebne: cebulka dymka, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, i przyprawy wg gustu - bazylia, oregano, zioła prowansalskie...co komu do głowy przyjdzie.Ziółka wymieszać i poddusić na masełku. Ziemniaczki wyszorować, podgotować krótko, przekroić na pół, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, a na wierzch dać ziółka. Zapiekać w piekarniku...noooo...aż się upieką ;-)Można też ze słoninką....No i do tego kwaśne mleko, albo kefir.Już nie mogę się doczekać!
      • Gość: ewkka Re: Za chwilę młode ziemniaczki...o to to to to... IP: *.* 13.05.02, 14:59
        A ja uwielbiam kaloryczne młode ziemniaki - w skórce, tylko umyte ze skwareczkami z boczku i z bardzo dużą ilościa posiekanego szczypiorku i koperku + maślanka, kefir czy prawdziwe "zsiadłe" mleko. A tak na marginesie to moje ulubione danie.Po sezonie na młode ziemniaki robię tzw. ziemniaki po puławsku - po puławsku bo przepis mam - z dawnych, studenckich czasów- od koleżanki z Puław. Ewa
    • Gość: matilda Re: Za chwilę młode ziemniaczki... IP: *.* 13.05.02, 15:48
      Mmmm....obśliniłam całą klawiaturę, lecę do kuchni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka