Dodaj do ulubionych

Zdrowe jedzonko

IP: *.* 24.05.02, 19:11
Moje dziecko ma 8 miesiecy. Jego dieta to zupki kaszki ( takie gotowe dla maluchow ) i cycus. Chcialabym urozmaicic mu diete, ale nie mam pomyslow jak. Slyszalam, ze mozna podawac takicm maluchom kaszke kukurydziana, ale slyszalam tez ze taka kaszka bardzo tuczy. Jesli macie jakies ciekawe przepisy, to chetnie skorzystam. No i jeszcze takie pytanie - czy mozna juz dawac mu truskawki? Jot l
Obserwuj wątek
    • Gość: SylwiaK Re: Zdrowe jedzonko IP: *.* 25.05.02, 14:29
      Truskawek zdecydowanie odradzam, ale kaszki....dlaczego nie! Moja Ola wychowała się na kaszkach mleczno- ryżowych, a później kukurydzianych które wręcz uwielbia i nie widać po niej ani troszeczkę nadwagi....Wręcz przeciwnie, jeżeli zje taką kaszkę jest wesoła i bardzo kochana.....Co do zdrowego jedzonka, nie dawajcie dzieciom żadnych słodyczy ( lizaków, czekolady....). Ustalcie jeden słodki dzień w tygodniu, kiedy Wasze dziecko będzie dostawać takie łakocie jak: rodzynki, suszone owoce....Pozdrawiam...
    • Gość: Cicha Re: Zdrowe jedzonko IP: *.* 27.05.02, 14:43
      8-miesięcznemu maluchowi możesz dawać budyń(zagotować ok. 1/2 szkl. mleka modyfikowanego, do gotującego mleka wlać 1/4 szkl. mleka mod. zmieszanego z 1/2 żółtka i 1 łyżeczką mąki ziemniacznej, można lekko posłodzić lub polać deserem/sokiem owocowym), kisiel owocowy np. na startym jabłuszku. Ponadto chrupki kukurydziane do zagryzania zupki, biszkopty bezglutenowe. Z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli ma ząbki to trzeba go zachęcać do gryzienia i żucia. Ja tego nie zrobiłam i mój roczny Alek najchętniej jadłby same papki. Ogranicza to poważnie moją chęć unowocześniania jego menu...W 9-tym miesiącu wprowadziłam mu banany - rozgniecione albo podawałam do gryzienia.PowodzeniaDorota
      • Gość: ljoanna Re: Zdrowe jedzonko - Do cichej IP: *.* 28.05.02, 18:19
        Mam prosbe - czy moglabys jeszcze raz wyjasnic jak gotujesz tem budyn - czy to ma byc taki normalny ze sklepu, czy jakis specjalny, a zoltko surowe czy gotowane ?Dzieki Jotl
        • Gość: Cicha Re: Zdrowe jedzonko - odp. dla Joanny IP: *.* 29.05.02, 09:16
          Przepis na bydyń dla 7-8 miesięczniaka:- zagotować 1/2 szklanki mleka modyfikowanego- do gotującego się mleka wlać powoli:* 1/4 szkl. mleka modyf. z 1/2 żółtka (surowego)z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej (dokładnie rozmieszać)* może być to lekko posłodzone- zagotować krótkoZ czasem można zwiększać proporcję i ilość żółtka. Podaję to najczęściej z deserem owocowym lub polane sokiem.Życzę smacznego Twojemu maleństwu!Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka