Dodaj do ulubionych

od kiedy Danonki

IP: *.* 23.08.02, 22:24
Witajcie !Ponieważ dieta mojego dziecka była zbyt monotonna zaczełam podawać Danonki.Nic się nie dzieje mimo ,że córcia ma 9 mies ale nie wiem czy czasem nie nabawię jej jakiejś alergii .Co sądzicie,czy podajecie już Danonki.Dodam ,że bardzo jej posmakowały.Gosiek
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewuśka Re: od kiedy Danonki IP: *.* 24.08.02, 20:59
      Mój Tomuś (kończy roczek 7 09 )jadł danonki od 6 miesiecy(bez truskawkowych-podobno uczulają)do waniliowych dodawałam mu świeze owoce(poziomki,maliny).Z powodzeniem podawałam mu tez serki danio lub gucio.Najwazniejsze według mnie jest obserwowanie maleństwa.Jeśli dziecku nic nie jest do dlaczego nie dać mu tego co lubi.
      • Gość: lea Re: od kiedy Danonki IP: *.* 25.08.02, 12:20
        hm..ja miałam podobny dylemat, tym bardziej,że produkty pochoodzenia zwierzęcego są gorzej przyjmowane przez przewód pokarmowy takiego malucha. Ale zadzwoniłam do Dr. Alberta ( mały miał wtedy 10m ) , który poinformował mnie, że a i owszem danonki ale najwyżej co 2-3 dzień kubeczek. Ponieważ dawka wapnia w danonkach jest raczej przeznaczona dla dzieci od 3 roku życia. A odkąd mały skończył roczek prawie codziennie dostaje serek bakusia :) - bez konserwantów, emulgatorów i innych tam ;)pozdrawiam - lea :hello:
    • Gość: OlekW. Re: od kiedy Danonki IP: *.* 29.08.02, 10:57
      Gosiek!Postaram się rozwiać Twoje wątpliwości na temat pory podawania Danonków i powiem Ci , że Danonki już 2 razy podałam mojemu 7 miesięcznemu synkowi.I muszę stwierdzić iż nic mu sie po nich nie dzieje. Niem wiem być może 7 miesięcy to jeszcze za mało, ale cóż spróbuję?!
      • Gość: Waldemar Re: od kiedy Danonki IP: *.* 29.08.02, 11:18
        Danonki?... A sprawdziłyście Panie ile Danonki mają kalorii? Ja nie, ale obawiam się, że sporo. Poza tym wydaje mi się (jako młodemu, niedoświadczonemu ojcu - jednak bardzo zaangażowanemu w wychowanie synka), że to przysmak dla dzieci nieco starszych, około 2-3 lat. Uważam, że mleko matki i warzywka z mięskiem (drobiowym głównie) to niezła strawa dla roczniaczka. Pozdrawiam.
        • Gość: honia Re: od kiedy Danonki IP: *.* 29.08.02, 12:06
          Moja Olunia zaczęła jeść Danonki gdy skończyła rok. Uwielbia je - głównie waniliowe i morelowe. Zgadzam się że są dosyć kaloryczne (ale nie je ich codziennie tylko raz na tydzień)tylko że moja córeczka należy do chudzielców. Obecnie ma rok i 3 mies. a waży 9,4. Nie znosi mięsa ani żadnych wynalazków obiadowych. Więc cieszę się że jest coś co z apetytem je. Pediatra doradził aby dawać jej to na co ma ochotę (oczywiście bez przesady - zadnych kiełbas, chipsów, schabowych etc). Danonki od czasu do czasu nie zaszkodzą!
    • Gość: Elżbietka Re: od kiedy Danonki IP: *.* 29.08.02, 14:13
      Ja podaję Danonki mojemu trzynastomiesięcznemu synkowi 2-3 razy w tygodniu pomimo tego że jest on uczulony na białko mleka krowiego. Tak bardzo polubił waniliowe że sam się upomina o Danonki. Pierwszy raz podałam mu kubeczek gdy miał 9 miesięcy i uważnie mu się przyjrzałam- po jednym kubeczku nic złego się nie dzieje ale po dwóch kubeczkach (czasem krzyczy po zjedzeniu jednego kubka że chce drugi) pojawia się niewielka wysypka na udzie. Niestety musimy ograniczyć się do jednego.pozdrawiamEla
      • Gość: lidka21 Re: od kiedy Danonki IP: *.* 14.01.03, 00:57
        WITAJCIE!Mójmąły je bakusie od 10 miesiaca i je uwielbia.Co do danoków od jakiegoś miesiaca dziadzius kupuuje mu danoki bo twierdzi że sa lepsze bo mja wieej wapnia,mi Też sie tak wydawało ale tearz przeczytałm gdzies że podobno uczulaja bo mają za dużó cukrów prostych i no i konserwanty itp. i no i sprawa wapan podobno za dużo jak na takie maluchy.Wiec odstawiałm danoki i daje tylko bakusie sam je uwielbiam.Czasem tez dziadeksmiledaje małemu jugurty naturalne,mały nie przepada bo nie slodkie,ale jak z miodkiem to pałaszuje ile moze.Decyzja o danonkach jest twoja sprawa moze rzeczywiście mozna je dawać takim małym dziecią, choc ja osobiscie już ni epodaje mu danonków.Bakusie są smaczne i podobno zdrowe, a mały je uwielbiasmilePOZDRAWAIM SERDECZNIE! LIDKA
    • Gość: nora Re: od kiedy Danonki IP: *.* 14.01.03, 23:50
      HejMój synek ma 9 m-cy i mu tez podaje danonki.Nie ma alergi i mu nie szkodzą a jak smakują.No nie wiem czy miodzio jest taki zdrowy też ma cukry proste.A bakusi nie prubowałam.Takie jest moje zdanie.Pozdrawiam mamaMateszka
    • Gość: kasiaz Re: od kiedy Danonki IP: *.* 15.01.03, 12:09
      Moj synek za 5 dni skonczy 10 mies. a od ponad tygodnia podaje mu danonki. Jogurty te uwielbia ale uwaga-zsypalo go po truskawkowym.Jesli zas chodzi o obawy typu kalorycznosci itp, to chyba sa przesadzone, dzieci nie jedza ich codziennie. Poza tym to wlasnie pediatra zaproponowal by sprobowac dac danonka. Z czasem mozna przejsc na np. jogurty naturalne i dodawac owocki.Pozdrawiam Kasia
    • Gość: ania_s Re: od kiedy Danonki IP: *.* 16.01.03, 11:10
      Niedawno bardzo ceniona przeze mnie lekarka (pediatra, alergolog leczący dzieci w Ameryce pod Olsztynem) powiedziała, że danonki są wręcz niezdrowe dla dzieci. Robiła nawet specjalne badania laboratoryjne, które wykazały obecność składników których istnienia nie wymienia producent w składzie. Przyjrzałam się składowi tych serków, i rzeczywiście zawierają składniki które mi się nie podobały, np jakieś naturalne aromaty czy coś takiego. A tych wymienionych przez lekarkę nie było. Natomiast pani doktor poleciła mi zwykłe mleko acidofilne i ewentualnie maślankę, oraz te jogorty czy kefiry, które cechują się krótkim terminem ważności (czyli raczej lokalnych producentów).Wcześniej też podawałam synkowi danonki, ale odstawiłam je na jakiś czas, aż dziecko będzie większe, czyli około trzech lat (dletego też że ilość wapna w danonkach odpowiada zapotrzebowaniom dziecka wieku przedszkolnego)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka