Dodaj do ulubionych

Sokowirowka!?

IP: *.* 26.10.02, 13:39
Hej Emamy!Dostalam w prezencie slubnym sokowirowke.Przestala ona juz w szafie moje pierwsze dziecko a teraz przy drugim ogarnela mnie ochota na soczki.Szkoda by "taka maszyna" sie marnowala ale nie za bardzo wiem co do niej wrzucac! Najlatwiej jest z marchewka:obierasz,wrzucasz,masz; a co z innymi warzywami i owocami?Na przyklad jablko:czy wlozyc ze skorka,czy wydrazyc?Albo arbuz:czy pestki "gdzies" zostana czy moze sie przemiela?Bardzo prosze o wskazowki za ktore z gory serdecznie dziekuje.A moze ktoras z Was zna dobre mikstury?Pozdrawiam.AGA>
Obserwuj wątek
    • Gość: 029330 Re: Sokowirowka!? IP: *.* 26.10.02, 22:20
      Witam!Sok z jablek z sokowirowki jest smaczny (moj synek go uwielbia), zdrowy i pachnacy. Zeby go zrobic nie trzeba obierac jablek ze skorki, tylko wydrazyc. Nie wszystkie odmiany dają klarowny sok i chca sie dobrze odwirowac. Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze dobre na sok sa odminy "elstar", "spartan" (twarde, soczyse, kruche). Natomiast "lobo" czy "mekintosz" szybko zapychaja sokowirowke i daja nieklarowny sok, ktoremu nawet cedzenie przez gaze niewiele pomaga. Zycze powodzenia w produkcji soczkow.
    • Gość: Gosia1 Re: Sokowirowka!? IP: *.* 28.10.02, 17:53
      Właściwie nie musisz obierać żadnych owoców ani warzyw - marchewki to już na pewno nie trzeba. Tylko porządnie umyć, wręcz wyszorować szczoteczką. A soki można robić praktycznie ze wszystkich owoców i warzyw - teraz jeszcze dostępne są gruszki (mniam mniam pyyyycha), mnóstwo jabłek, do których aby zmienić odrobinkę smak możesz dodać jednego banana. No i warzywa. Bardzo smaczne są soki warzywne - marchewka, pietruszka, seler, burak, seler naciowy itp itd. Potrzeba tylko wyobraźni i chęci do improwizacji. :-) Pozdrówka GosiaP.S. A ja przyznam Ci się, że najbardziej kocham sam sok marchewkowy bez dodatków...;) Ale ja to w ogóle marchewkożerca jestem :lol: .
      • Gość: AGAMANCEWICZ Re: Sokowirowka!? IP: *.* 29.10.02, 12:04
        Czesc Dziewczyny!Wczoraj wyciagnelam z szafy i juz umylam moja sokowirowke ale nadal czeka,mysle ze juz tylko do jutra.Dzieki Wszym radom jutro zabieram sie do produkcji soczkow.Jeszcze raz dzieki!!!Wiedzialm ze moge na Was liczyc.Pozdrawiam.AGA>
        • Gość: q1313q Re: Sokowirowka!?- Ile trzeba owocow czy warzyw na litr soku? IP: *.* 29.10.02, 17:55
          Narobilyscie mi smaku. Zwlaszcza, ze wczoraj pilam sok warzywny z kartonu i marzylam, ze nie mam go wiecej... Chyba tez wyciagne stara sokowirowke (mniej wiecej w moim wieku :-)Mam pytanie, ile soku wychodzi z kilograma jablek i ile np. z kilograma warzyw mieszanych.
          • Gość: AGAMANCEWICZ Re: Sokowirowka!?- Ile trzeba owocow czy warzyw na litr soku? IP: *.* 30.10.02, 12:27
            Heju Cymamoon!Dzisiaj pierwszy raz Produkowalam soczki i wygladalo to tak:1 duza marchew+1duze jablko=szklanka soku (po mojemu cos tam jeszcze brakuje) 2 duze jablka=prawie cala szklanka soku 1 duze jablko+1 maly pomarancz=3/4 szklanki sokuJutro mieszam marchew z pomarancza.Zobaczymy, ale moze ktos zna bardziej oryginalne przepisy???Prosze.AGA>
            • Gość: Behemot Re: Sokowirowka!?- Mój ulubiony soczek IP: *.* 06.11.02, 22:51
              Biorę dużo marchwi, mniej soczystych jabłek, seler, pietruchę i buraczka ćwikłowego. Kiedyś dałam też pora, ale moim zdaniem soczek był nieszczególny. Koleżankom jednak smakował. :hello: Gina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka