Dodaj do ulubionych

majonez, majonez :)

IP: *.* 27.01.03, 13:17
Czy któraś z mam robi sama majonez? Proszę o przepis i wskazówki - jak długo można go przechowywać?
Obserwuj wątek
    • Gość: arad Re: majonez, majonez :) IP: *.* 27.01.03, 14:05
      Kiedyś majonez był ucierany i się ważył... Teraz domowy majonez robi się przy użyciu trzepaczki do białek (takiej sprężynki).Bierzemy czysty słoik (taki większy np. po ogórkach konserwowych), do słoika wbijamy żółtko, dodajemy łyżkę musztardy, sól, pieprz (potem i tak można doprawić do smaku). Wkładamy trzepaczkę do słoika i rozkłócamy żółtko z musztardą, można dodać jeszcze troszkę soku z cytryny, a potem stopniowo dodajemy oleju i ubijamy.Majonez wyjdzie gęsty i żółtawy, można go "rozcieńczyć" jak kto woli: jogurtem, śmietaną, a ja czasem dodawałam troszkę soku z kiszonych ogórków (to co zostało przy krojeniu do sałatki). Oczywiście można dodać przyprawy, ziółka - do smaku.Co do trwałości to należy wstawić majonez do lodówki i przed każdym użyciem wąchać - nie ma lepszej metody.Psotka :bic:
      • Gość: flaska Re: majonez, majonez :) IP: *.* 28.01.03, 01:01
        Psotko! Czy długo to trzeba ubijać ? Ja robię tak samo ale ubijam mikserem i dolewm po odrobince oleju , trwa to straasznie dlugo.ewa
        • Gość: arad Re: majonez, majonez :) - Psotka IP: *.* 28.01.03, 09:07
          Hm...Jak dla mnie majonez trzepaczką ubija się błyskawiczie.To trochę jak piana z białek: trzepaczką ubijam o wiele szybciej i lepiej niż mikserem (chyba po prostu wchodzi więcej powietrza bo ruch jest od góry do dołu).Ja ubijając majonez dolewam oleju porcjami (tak ok. łyżki stołowej) i ubijam tak by olej się wchłonął, dzieje się to na prawdę błyskawicznie.Psotka :bic:
          • Gość: wilgaa Re: majonez, majonez :) - Psotka IP: *.* 28.01.03, 09:16
            Dzięki, dzięki :) A ile oleju mniej więcej dajesz na jedno żółtko? Szklankę, pół szklanki?
            • Gość: arad Re: majonez, majonez :) - Psotka IP: *.* 28.01.03, 09:54
              Hm...Olej leję prosto z butelki, więc ciężko stwierdzić, chyba z pół szklanki (na jedno żółtko). Ja po prostu robię tyle majonezu żeby starczyło na konkretną sałakę, na oko. Zawsze można spróboć jak smakuje.Psotka ;bic:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka