Gość: Berenika
IP: *.*
09.03.03, 15:26
Pewnie kiedyś było coś takiego, ale nie działa mi wyszukiwanie, więc nie mogę się dopisać. A już od dawna chciałam podać kilka przepisów na zupy w pięc minut - i takie "byle jakie", i nawet całkiem wykwintne.POMIDOROWA - chyba najprostsza. Porcję rosołku (1/2 l jako jednostka podstawowa), z kostki albo przyzwoitego, zagotować. W sporym kubkuRozmieszać słoiczek koncentratu pomidorowego ze słuszną ilością śmietany, dodać trochę gorącej zupy, starannie wymieszac i wlać do garnka z rosołem. Można podawać z kluseczkami (np. lanymi), makaronem, ryżem albo bez niczego, jak kto lubi. Można też bez śmietany. Dosmaczanie według gustu, ja tylko solę w razie potrzeby.SEROWA - mało znana. Utrzeć drobno sporo żółtego sera, najlepiej łatwo topliwego. Podstawę (jak zwykle rosołek, z dowolnego źródła) doprowadzić do wrzenia i na gotującą poowolutku wsypywać ser, ciągle mieszając. Uwaga - przywiera do dna jak głupie. Po wsypaniu wszystkiego przysmaczyć solą w razie potrzeby, pieprzem, bazylią i oregano. Podawać bez niczego, z paluszkami ze słonego ciasta, jak się chce zaszpanować, albo z jakimiś drobnymi kluseczkami.BROKUŁOWA - super elegancka. Przecięty na czworo ząbek czosnku podsmażyć na maśle. Masło wraz z czosnkiem wlac do podstawy (apiać rosołek), wrzucić duuuuużo brokułów (świeże lub mrożone) i ugotować do miękkości. Brokuły wyjąć i przetrzeć przez sito lub zmiksować, rozcieńczyć rosołem do pożądanej gęstości. Dosmaczyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najwazniejsza). Można dodać śmietany albo nie (ze śmietaną łagodniejsza). Podawać z groszkiem ptysiowym, jesli dla zwykłych ludzi. Wersja elegancka - z płatkami migdaów. Wersja zbijająca z nóg - z płatkami migdałowymi i paseczkami wędzonego łososia.KOMPLETNE BEZRYBIE - czyli kiedy przychodzi czterech głodnych gości, a w domu nie ma NIC, robimy rosołek z kostki i na gotujący powolutku wsypujemy kaszę mannę. Gotowe w dwie minuty i wszystkim smakuje. Rosołek najlepszy grzybowy, ale może być byle jaki.Smacznego! Czekam na rewanżowe przepisyBerek