Dodaj do ulubionych

Błyskawiczne zupy

IP: *.* 09.03.03, 15:26
Pewnie kiedyś było coś takiego, ale nie działa mi wyszukiwanie, więc nie mogę się dopisać. A już od dawna chciałam podać kilka przepisów na zupy w pięc minut - i takie "byle jakie", i nawet całkiem wykwintne.POMIDOROWA - chyba najprostsza. Porcję rosołku (1/2 l jako jednostka podstawowa), z kostki albo przyzwoitego, zagotować. W sporym kubkuRozmieszać słoiczek koncentratu pomidorowego ze słuszną ilością śmietany, dodać trochę gorącej zupy, starannie wymieszac i wlać do garnka z rosołem. Można podawać z kluseczkami (np. lanymi), makaronem, ryżem albo bez niczego, jak kto lubi. Można też bez śmietany. Dosmaczanie według gustu, ja tylko solę w razie potrzeby.SEROWA - mało znana. Utrzeć drobno sporo żółtego sera, najlepiej łatwo topliwego. Podstawę (jak zwykle rosołek, z dowolnego źródła) doprowadzić do wrzenia i na gotującą poowolutku wsypywać ser, ciągle mieszając. Uwaga - przywiera do dna jak głupie. Po wsypaniu wszystkiego przysmaczyć solą w razie potrzeby, pieprzem, bazylią i oregano. Podawać bez niczego, z paluszkami ze słonego ciasta, jak się chce zaszpanować, albo z jakimiś drobnymi kluseczkami.BROKUŁOWA - super elegancka. Przecięty na czworo ząbek czosnku podsmażyć na maśle. Masło wraz z czosnkiem wlac do podstawy (apiać rosołek), wrzucić duuuuużo brokułów (świeże lub mrożone) i ugotować do miękkości. Brokuły wyjąć i przetrzeć przez sito lub zmiksować, rozcieńczyć rosołem do pożądanej gęstości. Dosmaczyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najwazniejsza). Można dodać śmietany albo nie (ze śmietaną łagodniejsza). Podawać z groszkiem ptysiowym, jesli dla zwykłych ludzi. Wersja elegancka - z płatkami migdaów. Wersja zbijająca z nóg - z płatkami migdałowymi i paseczkami wędzonego łososia.KOMPLETNE BEZRYBIE - czyli kiedy przychodzi czterech głodnych gości, a w domu nie ma NIC, robimy rosołek z kostki i na gotujący powolutku wsypujemy kaszę mannę. Gotowe w dwie minuty i wszystkim smakuje. Rosołek najlepszy grzybowy, ale może być byle jaki.Smacznego! Czekam na rewanżowe przepisyBerek
Obserwuj wątek
    • Gość: 124578 Re: Błyskawiczne zupy IP: *.* 10.03.03, 13:33
      Berku, co tu rewanżowac jak wszystko już masz i wykorzystujesz :what: :lol: Ja często robię szybkie zupy na bazie własnie rzeczonej kostki rosołowej i dorzucam to co mi wpadnie w rękę :lol: Ogórkowa - do rzeczonego wywaru rosołowego wrzucam kupione starte ogórki i i ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec zabielam śmietaną ale to już trwa dłużej niż pięc minutek.Krupnik - czyli dodaję do wywaru marchewkę albo włoszczyznę mrożoną i kaszę (sporo żeby ybło gęstawe) i też gotuję ale to też dłużej niż pięć minutek.Groszkowa - czyli na wywar mrożony groszek wrzucam a potem całość miksuję i musi być też gęstawe i podaję dla gości z groszkiem ptysiowym i kleksikiem śmietanki a dla nas to dowolnie :lol:Fasolowa - sama nie próbowałam ale podobno całkiem dobra wychodzi czyli do wywaru wrzucam ziemniaki pokrojone i fasolkę z puszki i też gotuję i przyprawiam odrobiną śmietanki.szparagowa - na wywar szparagi - z tymi ze słoika nie probowałam ale myślę, że też mogą być - i jak sie ugotują ti wyławiam odkrajam główki a resztę miksuję (też musi być gęstawe) i wrzucam potem te odcięte główki żeby sobie tak po zupie pływały i też dla gości ewentualnie z groszkiem ptysiowym. Dobra chyba wszystko co teraz z szybkich mniej lub bardziej zup pamiętam :lol: Jak coś mi jeszcze zaświta w pamięci to dam znać.PozdrowieniaAlynka
      • Gość: Katiek Re: Błyskawiczne zupy IP: *.* 11.03.03, 17:40
        Żurekna gotujący się wywar(2-2,5 litra najlepiej wędzonego lub jarzynowego) wlewamy dobrze wymieszaną zawartość półlitrowej butelki z zakwasem(polecam te plastikowe z marketów-te w szklanych są na ogół pioruńsko kwaśne) i mieszając czekamy aż się zagotuje i gotujemy 2-3 min. Podajemy z jajkiem na twardo ugotowanym w międzyczasie lub grzankamiPomidorowaNa wywar(rosołek-ok.1,5-2 litry) wlewamy 0,5l zagęszczonego przecieru pomidorowego. Koniec. kto chce może sobie zaprawić mąką, śmietaną, jogurtem etc.Podajemy z czymkolwiek(no może oprócz ziemniaków)ŚmieciówkaWszyskie dostępne pod ręką jarzyny rozdrabniamy i gotujemy do miękkości. Można zmiksować. Można dodać kleks śmietany. UWAGA NIGDY NIE WYCHODZI TAK SAMO! Smacznego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka