alexk-ignacy 17.04.03, 15:04 Hejka! Na śląsku nie robi się paschy, ale chciałabym spróbować ją zrobić (i zjeść). Proszę Was miłe kucharki o przepis sprawdzony i łatwy. Proszę, proszę P.S. Czy naprawdę potrzebna jest doniczka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edziecko_ulcik Re: Proszę o przepis na paschę 17.04.03, 18:48 Pascha waniliowa Rewelacyjna ....poprostu przepyszna od kilku lat robię ją w ..... zwiększonej tzn. potrójnej porcji Czyli: 1 kg sera tłustego twarogowego ( ja biorę ten w pudełkach na sernik) 20 dkg masła 1 śmietanka 12% 30 dkg cukru pudru 6 żółtek 1 laska wanilii po 10 dkg rodzynek, migadałów do przybrania Rodzynki przebrac sparzyc i odlozyc na sito Migdaly sparzyc obrac 2 łyżki odłożyć do przybrania Śmietankę +wanilię = zagotować Żółtka + cukier puder utrzeć dodać potem śmietankę podgrzać ( nie zagotować ) Odstawić, przestudzić wyjąć wanilię dodać masło, twaróg, rodzynki,migdały =dokładnie wymieszać !!! Przygotować durszlak, formę z dziurami, lub tak jak ja doniczkę !! wyłożyć podwójnie złożoną ściereczką lub pieluchą tetrową wlać masę odwrócić do góry dnem wcześniej przykrywając talerzykiem i do lodówki na 12 godzin Wyciągamy delikatnie Paschę przystrajamy wedle uznania i ..... jemy jak czas na to przyjdzie Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
alexk-ignacy Re: Proszę o przepis na paschę 17.04.03, 19:35 Pytanie podchwytliwe Kiedy wg tradycji je się ten specjał?? Dzięki za przepis , Jutro kupię nową doniczkę Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_ulcik Re: Proszę o przepis na paschę 17.04.03, 20:48 Podchwytliwe a może i nie Paschę jada się w Wielkanoc.... a dokładniej w niedzielę - przynajmniej u mnie w rodzinie Moze nie robic w doniczce ale np w durszlaku Smacznego ulcik Odpowiedz Link Zgłoś
alexk-ignacy Re: Proszę o przepis na paschę 22.04.03, 11:26 Kupiłam doniczkę Z braku dostępu do wanilii zmodyfikowałam przepis dodając do masy rumu . Wyszło pycha!! Pascha wejdzie do naszego kanonu świątecznych potraw Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_ulcik Re: Proszę o przepis na paschę 22.04.03, 22:30 ciesze się niezmiernie że smakowało ja zamiast wanilli dodaje cukier waniliowy ale.....rum ...pysznie brzmi Spróbuję za rok pozdrawiam ulcik Odpowiedz Link Zgłoś