zanaa 15.03.07, 18:33 moj syn ma rok i ciagle problemyz kupka-zaparcia i zatwardzenia. juz nie wiem co robic, czy moge dac mu otręby?czy moja dieta moze wplywac na jego problemy, jem czekolade i inne slodkosci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tymianek21 Re: otręby 16.03.07, 12:23 cześć! przysylam ci opis co robić z takim problemem. Zaparcia dr Piotr Albrecht2006-01-18, ostatnia aktualizacja 2007-02-11 14:37 Mój roczny synek ma straszne zatwardzenie. Napręża się dłuższą chwilę i robi tylko malutki bobek. Daję mu mleko modyfikowane, kleik ryżowy i kaszkę malinową, soczki, owoce (np. jabłko, banan, troszkę winogron, maliny) oraz obiadki z warzyw (marchew, ziemniak, seler, pietruszka, buraczki) z kawałkiem gotowanego mięsa. Czasami synek podjada skórkę chleba, ale zazwyczaj jabłko. Czy jest jakaś herbatka, dzięki której ten problem odejdzie w niepamięć? Fot. Pawel Kiszkiel / AG Z zaparciem najlepiej walczyć odpowiednią dietęNiestety, nie ma cudownej herbatki, która likwiduje problemy żołądkowe u niemowlęcia. Najczęstszą przyczyną zaparć jest niewłaściwa dieta, więc warto jej się przyjrzeć. Może je powodować ryż, marchew, jabłko (chyba że gryzione), banany. W jadłospisie synka trzeba więc zmniejszyć ilość ryżu - zamiast kaszki ryżowej podawać kukurydzianą (uwaga, kaszka malinowa to także kaszka ryżowa). Do picia najlepsza jest woda, można nią także rozcieńczać soki, szczególnie te z marchwią i jabłkiem. Można synkowi dawać po trochu jogurt i kefir, a także kiwi, kiszone ogórki, kiszoną kapustę, suszone śliwki (np. w słoiczkach ). Wszystkie te produkty działają rozluźniająco. Dopiero jeśli zmiany w diecie nie pomogą, można zacząć dawać małemu laktulozę (syrop dostępny w aptece bez recepty) w dawce 1-3 ml na kilogram wagi ciała na dobę - długo i regularnie. Po za tym wypróbuj oliwe z oliwek- wrzuć hasło "oliwa z oliwek" wiele mam to doradza! Ja malemu dawałam otręby są też ze suszonymi śliwkami! a może to wina zbyt malej ilosci plynów jakie twój mały wypija??? Firma Gerber ma suszone sliwki w sloiczku-raczej nie kupuj bo wszystkie maja konserwanty. Ja moge ci doradzić rodzynki. Moj je codziennie-zaczęlam dawac jak miał ok. roku i je uwielbia. Musisz znależc tez bez konserwantów- polecam firmy Felix sa olbrzymie- oczywiście tne je na mniejsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e.chianti Re: otręby 16.03.07, 23:05 Otręby jak najbardziej i to najlepiej pszenne. Moja córka miała podobne problemy i nasz pediatra który jest również gastroenterologiem zalecił dosypywanie otrąb do posiłków. Dzięki temu skończyły się problemy. Nic tak nie działa. Nawet surowe owowce i warzywa. Dosypuje około łyżeczki do posiłku. Doszłam już do takiej wprawy, że nawet jajecznice z otrębami robię. Jak tylko mamy jeden dzień bez nich problem wraca. Więc na pewno działa. Musisz tylko sprawdzić jaka ilość jest dla malucha optymalna. Zacznij od łyżeczki dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: otręby 17.03.07, 00:51 Zapomniałam jeszcze napisac o jogurtach, kefirach-to jest bardzo ważne-moze twój maly je polubi! Ja mam szczęście bo moj zaakceptowal naturalne- ale moze dodaj do nich jakis mus owocowy...W sklepie jest tez sok ze śliwek z miąższem- bardzo gesty (chyba z Tymbarku) albo kompoty sliwkowe. No i oczywiscie otreby o które pytasz bo te ze sliwkami z Sante maja cukier! Myśle ze cos z naszych pomysłów pomoze i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś