asiorzynka 20.12.07, 22:09 jakie potrawy będą gościć na Waszych stołach(i czy robicie je samodzilenie?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angell8 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 20.12.07, 22:30 nie, pomaga mi mama, a raczej ja jej gdybym miała to sama robić....to byśmy jedli może dwa dania, a tak będzie ich z dziewięć, jestem za tym aby każdy coś zrobił, przyniósł, jak idzie na wigilię, pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: do kobitek przygotowujących wigilię 20.12.07, 22:38 Ja robię sama na trzy dorosłe osoby+dziecko. Będzie to, co lubimy czyli: ryba po grecku i ryba w cebuli (zrobię już w niedzielę), śledź marynowany (zrobiłam dzisiaj), pierogi (od dwóch tyg. w zamrażarce), barszcz (z torebki, mniam). Ze względu na grafik męża na samą Wigilę staram się zaplanować jak najmniej kuchennej roboty, bo dzieć mi w takich sytuacjach marudzi. A na święta będzie bigos (zaczynam jutro), tzw. zimne nogi (niedziela), pieczona karkówka i duszony schab na obiad w drugi dzień, ale to już szczegół. Ciasto w tym roku natomiast zlewam bo znów bym pożerała bezstydnie, może zrobię jakiś deser owocowy z galaretką i bitą śmietaną Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Dlania 21.12.07, 10:59 Jak robisz ta rybe w cebuli? Szukam przepisow latwych prostych i innych niz normalna smazona ryba Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Dlania 23.12.07, 15:41 A skąd wiecie że Dlania też robi taką rybę? Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: do kobitek przygotowujących wigilię 20.12.07, 22:38 A ja robie sama, ale tylko dla 4 osob. Pomoze mi corka 7-letnia lepic pierogi. Jeszcze nie wiem co zrobie. Na pewno: barszcz z uszkami, ryba Panga dla dzieci, ryba Karp dla meza, kapusta z grochem dla mnie, kapusta z grzybami dla ogolu, pierogi z imitacja grzybow lesnych(pieczarki), makowki i nie wiem co jeszcze. To te najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: do kobitek przygotowujących wigilię 20.12.07, 22:40 Dopisze jeszcze sledzie w curry, bo uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agatha61 sledzie w curry 20.12.07, 23:16 oj lubie sledzie i curry tez. daj przepis please Agata Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: sledzie w curry 21.12.07, 08:32 Sledzie solone , najlepiej Mathiasy( czy jak to sie nazywa). Najpierw moczymy je, zeby nie byly tak bardzo slone - kilka godzin. Pozniej kroimy je w plastry, kwadraty, prostokaty jak wolisz. I ukladamy w polmisku warstwami : sledzie, cebulka pokrojona w kostke, posypujemy curry i skrapiamy cytryna. I tak w kolkoAha, a na koniec wszystko zalac olejem. Pycha, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: sledzie w curry 21.12.07, 08:40 No wiesz co? Lyzeczke, nie wiem? Na oko. Tak zeby te sledzie wszystkie byly opruszone tym curry, ale sporo. Raczej sporo. No i kazda warstwe posypujesz. Sledz, cebula, curry i cytryna. Na koniec olej. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: sledzie w curry 21.12.07, 08:46 Dajcie znac czy uwielbiacie. Tylo,ze ja troche namieszalam z tymi warstwami. Teraz tak czytam to co napisalam. Curry oczywiscie na sledzie i cebule dopiero, a nie miedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: do kobitek przygotowujących wigilię 20.12.07, 23:22 Ja robię, na kilkanaście osób. Barszcz z uszkami lub fasolą, grzybowa z łazankami, karp, mintaj dla maluchów, śledzie (normalne, marynowane mleczaki), ziemniaki, kapusta z grochem i z grzybami, kompot z suszu. Plus słodkości - na wigilię pierniki, sernik i makowce. Czyli najzwyklejsze proste żarcie Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena w sprawie śledzi w curry 21.12.07, 07:56 Daj przepis, dobra kobieto, to może też bedę uwielbiać Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: w sprawie śledzi w curry 21.12.07, 08:33 Dalam tam wyzej. Bedziesz uwielbiac, bedziesz Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: w sprawie śledzi w curry 21.12.07, 08:36 No już widzę, że będę Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
blekitny.zamek Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 19:16 Robisz dokładnie to samo co ja,oprócz pierogów. Ja robię do barszczu pierożki z kruchego ciasta(z kapusta i grzybami)+jeszcze kompot i ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 19:35 blekitny.zamek napisała: > Ja robię do barszczu pierożki z kruchego ciasta(z kapusta i grzybami) bardzo dobre też są do barszczu paszteciki krucho-drożdżowe z farszem mięsno-kapuscianym Odpowiedz Link Zgłoś
blekitny.zamek Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 19:52 Podejrzewam,że smakują bardzo podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 08:14 ryba po grecku ryba w ciescie grzybki w ciescie do pogryzania losos karpia moze tesciowa przyniesie, ja sie brzydze to nie robie barszczyk duzo paszteciki francuskie z grzybami (mam pelna lodowke zamrozonych) pierogi, uszka tez tesciowa niesie, ja nie mam glowy salatka z krewetkami makowiec i jakies ciasto czekoladowe bo mam calą mase polamanych mikolajów po paczkach sledzie po sultansku sledzie w musztardowym sosie ale bede czyhac na te curry i moze tez sprobuje jakas salatka do mies karkowke moze upieke, albo boczek wszsytko sama robie - jedynie ciasto francuskie kupuje gotowe i tak by mi za chiny nie wyszlo i kompot z suszu, ale nigdy wczesniej nie robilam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 08:30 Moofka- po sultansku to w pomidorach z rodzynkami? Zapodaj przepis, o ile nie objety patentem. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 08:36 bardzo prosto robie, chociaz przepisow jest masa - jakies octowe zalewy, kiszone ogorki albo ketchup - to tak ja nie lubie szklisz sporo cebuli na oleju, na to sparzone rodzynki - ja lubie duzo nie pamietam czy nie troche marchewki startej, ale to opcjonalnie, slodsze beda - niekoniecznie na to dobry slodki koncentrat - swietna jest ta pulpa z kartonu przyprawy jak kto lubi - sol, pieprz, ziol nie za duzo i tym zalewasz namoczone pokrojone sledzie gotowe i pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 09:24 Dzieki, proste i pyszne, to lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka.p Re: do kobitek przygotowujących wigilię 22.12.07, 10:46 > ryba po grecku > ryba w ciescie > grzybki w ciescie do pogryzania > losos > karpia moze tesciowa przyniesie, ja sie brzydze to nie robie > barszczyk duzo > paszteciki francuskie z grzybami (mam pelna lodowke zamrozonych) > pierogi, uszka tez tesciowa niesie, ja nie mam glowy > salatka z krewetkami > makowiec i jakies ciasto czekoladowe bo mam calą mase polamanych mikolajów po > paczkach > sledzie po sultansku itd. itd Normalnie pod wrażeniem jestem Odpowiedz Link Zgłoś
dtz Re: a kompot 21.12.07, 10:42 Najlepiej kupić gotowe paczki suszów owocowych, albo osobno owoce, byleby było dużo jabłek, gruszek, brzoskwiń. Zalewam wodą i gotuję z 45 min - cukier do smaku (ja daję nie za dużo), goździki - daje mnóstwo bo uwielbiam), można trochę cynamonu i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 10:36 JA trochę robię, trochę podbiorę od mamy i teściowej. I tak zrobię : zupa grzybowa na wywarze rybnym z łazankami (ale łazanki robi mama), karp, kapusta z grzybami , kompot (chyba się nie przepracuje). Od mamusi wezmę makówki i jakieś ciasto a teściowa ma mi przynieść kapustę z grochem . W święta objadamy rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 11:05 Ja wiekszosc robie i daje troche mojej mamie. Barszcz z uszkami (uszka mama mi zrobila) Grzybowa Ryba po grecku Groch z kapusta (jeszcze szukam przepisów, cobby sie upewnic czy dobrze robie) sledzie solone w smietanie z ziemniakami makielki smazona ryba (tez szukam jeszcze przepisow; jedna bedzie z ziolami) salatka ryzowa ze slodkosci: piernik (taki troche oszukany), sernik "złota rosa", orzechowiec i ciastka Oprocz tego pieczony kurczak z pieczarkami, salatka gyros, salatka jarzynowa, kotlety schabowe Na wigilie przewiduje 2 doroslych i 4-ro latka Jednak daje mamie czesc jedzenia i niewiem czy tesciowa z tesciem i dwoma synami nie bedzie, bo chora kobieta i nei bedzie mial kto zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
rotera Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 17:41 robie w domu, 23 osoby, podział 'majątku'jak co roku przed pasterka szukuje torby zwortne, zeby podrzucic z rana nadmiar ryb i pierogow itp ja skupiam sie na sztooooole, szykowaniu i sprzataniu mam tez swoja liste Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 21.12.07, 23:43 na wigilie idziemy do tesciow, tylko raz mielismy wigilie sami, w zeszlym roku gdy nasza coreczka miala miesiac ale i tak przygotowujemy na stół... - pstraga w galarecie - karpia z pieczarkami - karkowke ze sliwkami - to juz nie na wigilie oczywiscie te trzy rzeczy obowiazkowo u rodziny zawsze jest: tesciowie/rodzice - karp w pieczarkach - pstrag w galarecie - ryba po grecku - karp smazony dziadkowie - kluski z makiem - pierogi z kapusta - kasza (ble) - racuchy - polewka (ble) co do gotowania - nie gotuję! nie lubię i nie umiem! Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 22.12.07, 22:21 U mnie będzie: kompot z suszu z makaronem naleśniki z pieczarkami i barszczykiem panga smażona (dla dzieciaków) śledzie w oleju, rolmopsy w zalewie korzennej, śledzie ze śliwkami, śledzie w sosie jogurtowym i śmietanowym, mieszanka żydowska - każdego rodzaju po troszku kutia,keks z bakaliami, szarlotka rosyjska, bajka, sernik owoce zwykle były jeszcze pierogi z kapustą i grzybami ale w tym roku z powodu nawału różnych spraw dałam już sobie spokój a kupnych jakoś nie toleruję... sama robię tylko część, reszta smacznych, sprawdzonych firma do naleśników zagonię męża bo smaży rewelacyjnie z podrzutem w górę Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 22.12.07, 22:26 a karpia nie będzie bo lubi tylko 1 gość czyli mój tata Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 23.12.07, 10:43 Ja przygotowuje sałatkę jarzynową, sałatkę z tuńczykiem i śledzie z ananasem, moi rodzice przywożą pierogi, barszczyk i karpia a mąż robi kapustę wigilijną. Będzie nas 5 osób więc nie planuje za dużo potraw bo nie miałby kto ich zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: do kobitek przygotowujących wigilię 23.12.07, 15:50 Nie tylko Wigile ale i całe święta. Wielkie moje szczęście,ze mój moąż tez w kuchni biegły, więc dzielimy się. Wszystko robimy sami, oboje nie uznajemy kupnych potraw. Będzie( razem z obiadem na dni świateczne_ Grzybowa, barszcz, karp smażony, kapusta z grzybami, kompot z suszu, makiełki, śledzie w oliwie, śledzie po wileńsku, ryba po grecku, nóżki w galarecie, wędliny, zrazy wołowe, żurawiny,makowiec, piernik, sernik, tort makowy, pralinki czekoladowe. oraz już kukne trufeli i czekolady oraz masa owoców. Odpowiedz Link Zgłoś