hellious 12.12.08, 09:48 Mozna przedawkowac banany? Moze to glupie pytanie, ale moj mlody bardzo je lubi i zjada jeden to obowiazkowo, czasem dwa codziennie. I sie zastanawiam, czy takie codzienne pochlanianie bananow jest zdrowe? Inne owoce tez lubi, ale nie az tak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nafinafi Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 10:01 Moj tez wcinal banany 1-3 dziennie teraz troche sie uspokoilo jeden dziennie takze chyba nie ma problemu. Moj "bananowy synek" jak skonczyl rok czasu przestawil sie na banany teraz ma 2.5 lat i troche sie uspokoilo Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 10:16 hehe, no to ok. niech wcina jak lubi Ciezko mu odmowic, bo jak widzi to malo na szafkre nie wlezie Odpowiedz Link Zgłoś
monis250 Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 11:02 "Przedawkować" to chyba raczej nie, ale na pewno nalezy zwrócić uwagę, bo banany są zapierające. Jesli nic sie z brzuszkiem nie dzieje złego to myślę, że mogą wcinać, ale ekspertem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 11:39 a mnie kilka dni temu otrzegła Pani doktor (pediatra)przy okazji szczepienia mojej córki, ze coraz częsciej banany są przyczyną np. Lamblii , nawet po solidnym odcięciu końcówek... Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 11:47 Lamblie sa nie tylko na końcówkach, lecz na całej skórce. Dlatego zaleca się parzenie banana przed przygotowaniem do zjedzenia. A jesli dzieciak nie ma po nich zaparć, to jak najbardziej może pochłaniać (dwa banany to przecież wcale nie tak bardzo duzo). Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 12:00 Moja córka tez jadła po 2-3 banany dziennie. Potem jej przeszło. Ona nigdy nie miała kłopotów z zaparciami. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 12:44 Oooooo... dopiero co lamblii się pozbyłyśmy. Nigdy nie sparzałam skórki, odcinałam jedynie końcówki. Teraz już mam świra na punkcie potencjalnego pożarcia robala. A też wsuwa banany. Może nie w takich ilościach jak Wasze dzieci, ale jednak Odpowiedz Link Zgłoś
nafinafi Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 13:22 no niby sa zapierające ale u mojego malego dzialaly w przeciwna strone tez sie smialismy z tego jak mial problemy z kupka zjadl banana i po paru chwilach problem znikal Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 13:04 Banany zawierają mnóstwo potasu i bardzo dużo innych korzystnych dla organizmu substancji tak więc niech je na zdrowie. Uważaj tylko, aby nie kupować takich z uszkodzoną skórką - jedynie zdrowo wyglądające. Wiadomo jak są przechowywane banany - sama chemia, ale cóż jej teraz nie zawiera. A jak coś ma się przyplątać to i tak się przyplącze - a zdrowszy, lepiej odżywiony organizm poradzi sobie z takimi "świństwami". Jeśli nie ma zaparć to moim zdaniem niech je ile chce, przecież to pyszne (i tanie) owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Przedawkowanie bananow?:) 12.12.08, 13:50 Oj nie, z zaparciami to problemu nie mamy Raczej w druga strone Odpowiedz Link Zgłoś