15.09.23, 09:52
czy gdyby osoba z rodziny poprosiła o taką, pomogłybyście? wiedziałybyście gdzie się zwrócić/pojechać zważywszy że w PL to nielegalne? dodam, że nie wchodzi w grę nowotwór gdzie można przedawkować morfinę...
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: eutanazja 15.09.23, 10:20
      Chodzi ci o eutanazję czy samobójstwo wspomagane? I nie, nie wiedziałabym gdzie się zwrócic. Nie dysponuję tez takimi zasobami finansowymi aby pomóc. A ty?
      • swiezynka77 Re: eutanazja 15.09.23, 10:48
        nie wiedziałabym. no chyba że Szwajcaria
        • kropkacom Re: eutanazja 15.09.23, 11:08
          Szwajcaria to kraj. Tyle wiesz.
          • bi_scotti Re: eutanazja 15.09.23, 16:42
            No ale maszyna Google moze cos podpowiedziec na poczatek: basics, troche hstorii and some details, cos na temat opcji dla foreigners... i to sa pierwsze 3 links gdy zapytac Google o Switzerland assisted dying - podejrzewam, ze gdy ktos ma potrzebe, jest w stanie w miare szybko dostac komplet info. Taki swiat. Life.
    • szorstkawelna Re: eutanazja 15.09.23, 10:33
      Zależy od sytuacji, ale raczej nie. Jeśli ktoś naprawdę jest na tyle zdesperowany, że nie chce żyć to raczej sobie zorganizuje eutanazję/samobójstwo we własnym zakresie.
      • hosta_73 Re: eutanazja 15.09.23, 13:05
        Chyba, że jest leżący a leki podaje pielęgniarka czy opiekun.
        • szorstkawelna Re: eutanazja 15.09.23, 15:46
          Dlatego piszę, że zależy od sytuacji. Ale raczej nie sądzę bym "pomogla". Zresztą nie wiem. Tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono.
    • arthwen Re: eutanazja 15.09.23, 13:06
      Pomóc osobiście - nie. Pomóc w sensie pomocy organizacyjnej legalnie (wiadomo, nie w Polsce) - tak.
    • pytajacakinga Re: eutanazja 15.09.23, 14:29
      Ja bym pomogła i w odwrotnej sytuacji chciala bym zeby mi ktos zcrodziny pomogła.czy bym wiedziala gdzie pojechac to chyba nie problem sid dowuedziec gorzej z funduszami na to.
    • lilia.z.doliny Re: eutanazja 15.09.23, 14:36
      Nie. Poza moimi możliwościami ( w szerokim asoekcie)
    • longina84 Re: eutanazja 15.09.23, 15:39
      1. Tak, ale to to raczej wtedy samobójstwo wspomagane, nie eutanazja,
      2. Mniej więcej, w Szwajcarii jest fundacja, zajmująca się tym.
      Mowa o niej w pewnej książce, napisał ją autor związany z tą formacją: lubimyczytac.pl/ksiazka/169203/ostateczne-wyjscie-praktyczne-porady-dla-smiertelnie-chorych-jak-samodzielnie-lub-z-cudza-pomoca-p

• abidja Re: eutanazja 15.09.23, 16:45
      Tak, pomoglabym.
      Pewnie, jesli istnialaby jeszcze taka mozliwosc skorzystalabym i zawiozla te osobe do Niderlandu lub Belgii.
      Czy sama bylabym w stanie? Nie wiem, zalezy od bliskosci i emocji.
      • longina84 Re: eutanazja 15.09.23, 16:47
        Z tego, co kojarzę w tych akurat krajach nie ma mowy o eutanazji turystycznej, maja już bardzo długie procedury, przez co przyjezdni nie mają szans dopełnic formalności. Ponoć tylko Szwajcaria została i jest to delikatnie mówiąc nie na każdą kieszeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka