esofik 20.12.08, 11:32 witam wszystkie mamy Czy mam ktoś ciekawy przepis na avocado dla 9-miesięczniaka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atucapijo Re: avocado 20.12.08, 12:11 a wolno je podac? przeciez to sam tluszcz,nie spowodje biegunki??? Odpowiedz Link Zgłoś
mamka.n Re: avocado 20.12.08, 12:44 jak najbardziej wolno podac..no ja tak podaje i inne dziewczyny ktore maja babusie.. moja 7.5 miesieczna coreczka avocado wcina od jakiegos miesiaca.. Avocado to potassium, vitamina B6 i E a nawet vit K. No a tluszcz jest ten dobry bo monounsaturated fat.. mozna podawac same rozciapane dobrze widelcem.. albo zmieszane z bananem-pychotka.., albo z papaya, albo z ogorkiem tylko srodek trzeba wyjac.. te pesteczki.. tylko tej kombinacji jeszcze nie robilam.., albo jeszcze ze zmielona/drobno poszatkowana juz ugotowana piersia z kury.. tez pyszniutkie.. pozdrawiam ee zadnej biegunki niet! Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: avocado 20.12.08, 12:38 Po pierwsze, polecam forum Jedzenie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=579 oraz przepisy z Edziecka: www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.html Ja dawałam awokado od ok. 9m. Uszy się trzęsły Bardzo smakuje! Awokado podaje się zwykle z cytryną, no ale jak wiadomo cytrusy lepiej pozniej. Klasyczna jest też np. meksykańska pasta "guacamole", czyli awok.+pomidor+cebula+czosnek+cytryna+chili+kminek. (Wszystko surowe).] Ja dawałam małej najpierw samo - smakowalo. Potem takie a la guacamole, czyli z pociapanym pomidorem, kruszonym razowym chlebem, posypane suszonym czosnkiem. Bardzo smakowało. Inny pomysł to pomieszane z jajkiem na twardo, albo samym żółtkiem. Ale to trochę ciężkie, może dla starszego dziecka. PS. W krajach anglosaskich awokado polecane jest jako jeden z pierwszych pokarmów. No i zdrowo tuczy (zdrowe tłuszcze)! W schemacie na Edziecku pisza tak: ----------------- # 10 miesiąc awokado (nie, jeśli dziecko ma problemy z wątrobą lub zdarzyły się one w rodzinie), Odpowiedz Link Zgłoś