joanna1981.pl 27.02.09, 22:26 Od kiedy można podawać dziecku domowe zupy, tzn. z przyprawami, solą, śmietaną, zasmażką? Mam na myśli np. ogórkową, pomidorową, wielowarzywną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: domowe zupy 27.02.09, 22:38 sól w ograniczonej ilosci wprowadza sie ok roku..do ogórkowej nie dodaje sie, bo ogórki same zawierają luż trochę soli, śmietankę słodka można dodać do zupy gdy dziecko je juz bez problemu potrawy mleczne ale nie nalezy przesadzac z ilościa, bo zawiera sporo tłuszczu..mozna zabielić zupe mlekiem modyfikowanym lub zwykłym gdy dziecko "dobrze wygląda"..zasmażki ja nie uzywam dla dorosłych, chyba, ze przepis tego koniecznie wymaga, więc nie polecam dla dzieci, szczególnie ciemnych i "srednich"..co najwyzej białą, gdzie mąka jedynie traci "surowiznę", używaną do białych sosów..a takie podaje się raczej w drugim roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: domowe zupy 27.02.09, 22:40 co do podawania zup "z wspólnego garnka" to jest tu obok podobny wątek, na którym odpowiedziałam na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś