wild.west.jerky 07.05.09, 15:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
srebrna_ta Prawdy i mity o mleku 07.05.09, 20:09 i jak tu wyjaśnić fakt, że we wczesnym dzieciństwie miałam za przeproszeniem sraczke po mleku w proszku i jedyne co tolerowałam to mleko prosto od krowy.. Moja biedna matka codziennie biegała do tzw. gospodarza po mleko dla mnie Może jakiś pomysł? Dodam że wyrosłam z tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Prawdy i mity o mleku 07.05.09, 21:23 Jak zwykle artykul z rodzaju tych sponsorowanych podobny do wielu innych, niedawno byl omawiany czym absolutnie nie nalezy karmic dzieci, juz nie pamietam tytulu. No tak wystarczy kilka firm produkujacych mleka modyfikowane aby zrobily zrzutke lub kilku lekarzy, ktorzy wezma za to kase ipowstaje artykul - drogowskaz na temat tez mleko modyfikowane jest poprostu rewelacyjne do 3-go roku zycia a moze i dluzej!!! Krowie mleko na pewno spowoduje sporo dolegliwosci, a moze i ciezkie choroby. Bylo juz o mleku wiele razy... Na szczescie mieszkam w kraju gdzie nie robi sie rodzicom wody z mozgu (zwlaszcza lekarze tego nie robia) i wiekszosc podaje dzieciom mleko krowie po ukonczeniu 12-go m-ca zycia. Mam synka, ktory jest wczesniakiem i jego lekarz zalecil mleko od krowy,(takie z butelki, pasteryzowane lub swieze, nie z katronu z data do spozycia rok) kiedy maly skonczyl 11-12 m-c urodzeniowy. Corka ma 6- lat to samo, jakos jej nic nie dolega. Co do uczulenia na bialko mleka krowiego, czy tez nietolerancje laktozy to zagadnienie w tym artykule potraktowano bardzo wasko i niedokladnie. Mleko modyfikowane typu junior to tez juz nie mleko zmodyfikowane tylko sproszkowane, z dodatkiem witamin, ktore dziecko w tym wieku czerpie ze zroznicowanej diety. Co do wit. D to nie wszystkie dzieci musza ja dostawac, moje nie dostawaly nigdy, karmione przez pierwsze miesiace piersia i sa zupelnie zdrowe. Mleko krowie nie przeszkodzilo ich organizmom w przyswajaniu tej witaminy naturalnie a nie w postaci kropelek. Jedyna faktem z jakim sie zgadzam to ze dla dzieci najlepsze jest mleko matki i ze mleko wogole jest najlepszym zrodlem wapnia. Coz wnioski reklama czyni cuda jesli chodzi o wzrost sprzedazy produktu, a lekarz to zawsze autorytet, a jednak lekarze na swiecie mowia co innego i w Polsce tez, czemu taka rozbieznosc? Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas mleko 07.05.09, 21:33 Żadne zwierzę po zakończeniu stadium oseska nie pije mleka. Nie słyszłam, żeby koń czy pies cierpiały na osteoporozę. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: mleko 07.05.09, 23:11 A ile pije Coca-Cole, jada kotlety mielone, je grzybki mung w zalewie jakiejś tam, itd. itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: mleko 07.05.09, 23:21 Na udowodnienie tej prostej tezy proponuje przejsc na diete np. konia lub psa, albo innego dowolnie wybranego ssaka. Na marginesie od kiedy sie urodzilam po dzien dzisiejszy mam w domu kota (w zyciu mialam ich wiele) jak i inne zwirzeta sie zdarzaly, i zapeniam cie ze kazdy kot dorosly pil mleko z wyjatkiem jednego, ktoremu to nie sluzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: mleko 08.05.09, 12:59 Na dietę konia i psa nie - specjalnie wybrałam skrajne przykłady. Ale dieta świni lub niedźwiedzia - tak samo wszystkożernych, jak my - nie różni się znacząco od ludzkiej (oczywiście pomijając tych, którzy odżywiają cię niezdrowo bezwartościowymi "pustymi kaloriami").Niektóre koty piją mleko - ale tylko domowe i to nie wszystkie. Nie słyszałam, żeby dorosłe rysie lub żbiki żywiły się mlekiem - niby czyim? Mleko jest pokarmem dla osesków. Wszystkie zwierzęta (nie tylko ssaki) potrzebują wapnia. I otrzymują go dość. Nie można twierdzić, że mleko jest jedynym i niezastąpionym jego źródłem, bo to po prostu nieprawda. Podejrzewam, że za ewentualne niedobory wapnia u ludzi odpowiada w dużej mierze niedobór witaminy D (hormonu, który m.in. wspomaga jelitowe wchłanianie Ca), a to się wiąże z panicznym lękiem przed słońcem. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: mleko 08.05.09, 15:11 nie wiem jak niedźwiedzie, ale mozesz mi wierzyć, ze świnie bardzo chętnie i bez szkody dla zdrowia piją mleko, maślankę serwatkę..widziałam na własne oczy gdy bywałam u babci na wsi, babcia dostawała zlewki ze szkolnej stołówki w tym mleko, którego nie dopiły dzieci )serwatka i maslanka zostawały po własnoręcznej prodykcji sera i masła Odpowiedz Link Zgłoś
mulan1982 Re: mleko 10.05.09, 11:24 żadnemu z twoich kotów mleko krowie "nie służyło" , jeden z nich prawdopodobnie szybciej odczuł fatalne skutki tego zwyczaju. to ludzie nauczyli koty pić krowie mleko. te, które go nie piją - żyją 2 razy dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
yxtender <a href="http://change.menelgame.pl/change_please/5090243/" target 08.05.09, 00:13 Jestem uczulony na mleko, dziękówa Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka251 Re: <a href="<a href="http://change.menelgame.pl/chang" target 08.05.09, 13:28 serki topione dla roczniaka- m- szanownej gazecie radziłabym zweryfikować współpracowników Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Prawdy i mity o mleku 08.05.09, 14:47 mleko blokuje wchłanianie najważniejszych nikroelementów, więc jego podawanie dzieciom powyżej 2-3 roku życia prowadzi do niedożywienia i zaburzeń rozwojowych typowych dla Polskich dzieci. Jaki ssak na Ziemi pije mleko po okresie niemowlęctwa? odpowiedź: najgłupszy. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Prawdy i mity o mleku 08.05.09, 15:18 w takim razie mój ojciec był odstepstwem od tej reguły..do smierci wypijał 2 litry mleka dziennie, niedorozwoju i niedozywienia nie odnotowano a jako oficer przechodził regularne badania okresowe..ja równiez moge pić mleko bez problemu mimo, ze oseskiem nie jestem od kilkudziesieciu lat..Ludność Europy Północnej w 70% populacji posiada gen, pozwalajacy trawić mleko i jego produkty do starosci, takie przystosowanie regionalne..piccie mleka przez osoby dorosłe na południu kontynentu rzeczywiscie wywołuje rózne perturbacje zdrowotne..z drugiej strony na Kaukazie ludzie zyja najdłużej w dobrej formie do późnej starości..a ich dieta jest w duzym stopniu oparta na mleku i produktach mlecznych Odpowiedz Link Zgłoś
mullka Re: Prawdy i mity o mleku 11.05.09, 10:42 Zgadzam się, że na pewno z jednej strony jest coś takiego jak indywidualne reakcje organizmu na dany produkt spożywczy i zapewne coś takiego jak uwarunkowania klimatyczne, które kształtują dietę dla danego narodu, powiedzmy. Ale argument, że kiedyś nie było takich kaszek czy mleka modyfikowanego do mnie nie przemawia. korzystanie z dostępnych na rynku produktów może wpłynąć na bezpieczeństwo dziecka, tj. uniknięcie alergii dziecięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Prawdy i mity o mleku 11.05.09, 13:07 ...to "kiedyś" kiedy to nie było "takich kaszek czy mleka modyfikowanego" trwa od kilkudziesieciu tysięcy lat czyli od kiedy udomowiono bydło..dla mnie fenomenem jest stosunkowo króttki okres, od kiedy zaczeła sie nagonka na mleko krowie, do tego zadziwiajaco zbiezny jest ten okres z rozpowszechnieniem się w/w produktóww a raczej z rozpoczeciem ich produkcji na wielka skalę i poszukiwania nowych rynków zbytu..co do alergii na mleko krowie i nietolerancji laktozy, to cierpi nania jedynie 3% niemowlat i dzieci..reszta to przypisywanie wszelkich podobnych objawów lub reakcji na inne nowe produkty w diecie dziecka lub w jego otoczeniu, bo czasem jest to reakcja na chemikalia uzywane do prania, unoszace sie w powietrzu itd., "z marszu" i powszechnie "skazie białkowej". Wspomina sie często, ze zlekceważenie "skazy białkowej" w niemowlectwie może rozwinąc w organixmie dziecka własciwą alergie a nawet astme..a moze lekceważąc mozliwość wpływania na organizm innych czynników i wszystko "zwalajac" na mleko nie likwiduje sie faktycznej przyczyny? Problemy z alergenami rozwineły nam sie równie szybko jak cywilizacja w okresie ostatnich 50 lat a to jeszcze zbyt krótki okres by poznac wszelkie jej aspekty i podłoze Odpowiedz Link Zgłoś
mulan1982 mleko - cichy zabójcau 10.05.09, 11:19 warto jeszcze wspomnieć, że mleko hamuje proces trawienia każdego innego produktu, zawiera mało żelaza, dlatego cielak żywi się trawą, ale ma specjalnie wykształcony układ trawienny by strawić trawę i mleko oddzielnie. układ pokarmowy człowieka nie posiada takiej zdolności, dlatego częste picie mleka krowiego prowadzi do poważnych zaburzeń i zwyrodnień układu trawienia (np. choroby wrzodowe). ponadto wapń w mleku krowim występuję w postaci ciężko przyswajalnej przez organizm, dlatego by je strawić organizm traci własne zapasy z kości, z zębów (stąd osteoporoza, paradontoza). wapń organiczny (łatwo przyswajalny)znajduje się w świerzych warzywach i owocach (w dodatku jest go więcej niż w mleku krowim), które ponadto zawierają wszystkie niezbędne makro i mikroelementy potrzebne do strawienia i przyswojenia pokarmu bez ubytku własnych zapasów. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re:naprawde? 10.05.09, 13:31 "dlatego częste picie mleka krowiego prowadzi do poważnych > zaburzeń i zwyrodnień układu trawienia (np. choroby wrzodowe). > ponadto wapń w mleku krowim występuję w postaci ciężko przyswajalnej > przez organizm, dlatego by je strawić organizm traci własne zapasy z > kości, z zębów (stąd osteoporoza, paradontoza)." A to ciekawe... Mieszkancy Mongolii, gdzie podstawa pozywienia jest w 80% mleko i jego przetwory (nawet alkohol z mleka wytwarzaja!!!) naleza do najzdrowszych mieszkancow naszej planety, staruszkow powyzej 100 jest na peczki, sprawni fizycznie i umyslowo tez sa do poznej starosci (a u nas Alzheimery, osteoporoza...). Za osteoporoze odpowiedzialne sa glownie hormony i geny, wiem co pisze, bo moja mama od lat sie zmaga z osteoporoza (wadliwy gen plus zaburzenia hormonalne, organizm nie przyswaja wapnia w praktycznie zadnej "organicznej" postaci, pomaga jedynie forma wziewna - i tak jest w ogromnej wiekszosci osteoporozy) i w zyciu nie slyszala gorszej bzdury niz "Prosze nie pic mlaka, bo to pani zaszkodzi jeszcze bardziej." Mleko to nie tylko wapn, to tez walory smakowe. Lubie jogurty, sery, twarogi, malo, maslanke - mam z nich zrezygnowac na koszt np. szpinaku, ktorego nienawidze? Wybiore zamiast szpinaku kostke czekolady, ktora ma wiecej zelaza i magnezu (jest tez z mleka) niz porcja szpinaku. Dla mnie to antymlekowa propaganda - podobnie jak antyszczepieniowa w stylu: "Nie dawaj matko mleka krowiego, bo bedziesz miec dziecia glupiego:" Z zadnym produktem zywnosciowym nie nalezy przesadzac, bo wszystko w nadmiarze szkodzi - nawet przejedzenie sie marchewka grozi "powaznymi zaburzeniami trawiennymi" i to nie tylko u niemowlat Pozdrawiam wszystkich lubiacych mleko i traktuje ten watek jako jeden z tych , ktore pojawiaja sie od czasu do czasu i slad i sluch wszelaki po nich ginie tak szybko, jak szybko je ktos napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka001 Re:naprawde? 01.07.09, 19:33 > A to ciekawe... Mieszkancy Mongolii, gdzie podstawa pozywienia jest > w 80% mleko i jego przetwory (nawet alkohol z mleka wytwarzaja!!!) > naleza do najzdrowszych mieszkancow naszej planety, staruszkow > powyzej 100 jest na peczki, sprawni fizycznie i umyslowo tez sa do > poznej starosci (a u nas Alzheimery, osteoporoza...). Tylko że po pierwsze my nie jesteśmy Mongołami a po drugie piją głównie mleko klaczy a nie krowy, i to klaczy która sobie biega po stepie i skubie trawkę i jakieś tam inne roślinki. Także raczej nie da się "mongolskiego" mleka porównać do naszej przemysłowej produkcji od krówek, które w życiu nieba nie widziały, nie mówiąc o trawce. Problem w tym, że mleko mleku nierówne, a nie każdy mieszka na wsi, albo ma tam babcie i może sobie świeże mleczko popijać. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re:naprawde? 04.07.09, 15:29 "a po drugie piją głównie mleko klaczy a nie krowy," - nie, w Mongolii przemyslem "narodowym" jest hodowla owiec i bydla i to glownie owcze mleko po krowim jest spozywane najczesciej. Mleko klaczy to "przysmak" i ciekawostka turystyczna, nie pije sie go codziennie. Obojetnie co za zwierze, to jest to mleko ZWIERZECE a nie ludzkie i mimo wszystko ludzie je pija - to tak, by uprzedzic odpowiedz : "mleko krowie jest dobre dla cielat". Odpowiedz Link Zgłoś
oldzinka Prawdy i mity o mleku 21.06.09, 10:19 Artykuł ewidentnie sponsorowany przez producentów mleka modyfikowanego. Jak można ludziom taki kit wciskać? Odpowiedz Link Zgłoś