Dodaj do ulubionych

Monitory i telewizory made in Gorzów

25.05.07, 18:36
No to Panowie i Panie, zgodnie z obietnicą, kupuję dzisiaj sześciopak piwa i świętuję:))))) Gratulacje dla zarządu KSSSE i wszystkich, dzięki którym przyszłość Gorzowa prezentuje się w jasnych barwach! To najpiękniejszy możliwy prezent na 750lecie miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: pol Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 25.05.07, 18:54
      Może ten sześciopak to postawił byś dla pana Dołganowa.
    • login_tymczasowy Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 25.05.07, 19:01
      budrys77 napisał:

> No to Panowie i Panie, zgodnie z obietnicą, kupuję dzisiaj sześciopak piwa

>>> budrys77 10.04.07, 20:50 + odpowiedz
      Nooooo to jestem spokojny i szykuję się do zakupu skrzynki piwa!!!:))) <<<

Tak to apetyt spada w miare jedzenia.
      • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 25.05.07, 19:58
        login_tymczasowy napisał:
        > Tak to apetyt spada w miare jedzenia.

Wiem, wiem. Miała być skrzynka ale jutro muszę wcześnie wstać:P
    • Gość: Jorge Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 25.05.07, 19:10
      No to radujmy się!Gorzów idzie w SIŁĘ!!!!
    • Gość: Ted Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: 12.2.123.* 25.05.07, 19:33
      Gratulacje ze Szczecina!!!!!
    • Gość: zielonka Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.centertel.pl 25.05.07, 20:04
      Już raz na tym forum przepraszalem pana Dołganowa za wysmiewanie i brak wiary w
      Strefe. Chyle czoła panie i poanowie to historyczne wudarzenie dla Gorzowa i
      troche tu na poludniu wam zazdroscimy.Kurcze ci goscie ze Strefy sa na prawde
      super dali sukces Nowej Soli-Tyszkiewicz to chyba dzieki ni\zostal ponownie
      prezydentem bo dzilki miejski sa puste a strefowe w 100% wypelnione/wiem, bo to
      mije miasto/a teraz strzal dla Gorzowa Gratulacje
      • Gość: tyk Zasługi KSSSE dla Nowej Soli IP: *.centertel.pl 26.05.07, 11:24
        Z tego co pamiętam to delegacja Funai miała przejechać z Gorzowa do WROCŁAWIA
        a do Nowj Soli przyjechała tylko dzięki znajomościom i wtyczkom Tyszkiewicza bp
        było po drodze. Tak mówił Tyszkiewicz w prasie. Takie są zasługi Dołganow dla
        Nowej Soli.
    • Gość: lubuszczyzna TVP 3 do Zielonej Góry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:55
      To wydarzenie w Gorzowie i okolicy bez precedensu. Wielka sprawa.
      Jednocześnie informuję wszystkich zainteresowanych, że Bosak szykuje
      nowelizację do ustawy o KRRiTv okradającą Gorzów z siedziby Oddziału TVP 3 na
      rzecz... no jak myślicie? Świebodzina? No jasne, że nie chodzi o Świebodzin.
      A podobne wydarzenie autorstwa Zycha miało miejsce kilka lat temu i dotyczyło
      ARiMR.
      Gorzowscy bez-radni! Reagujcie póki nie jest za późno...
      • Gość: rezyser83 BRAVO IP: 195.205.190.* 25.05.07, 21:35
        witam!
        Radosny dzien nam nastał, prosze o wiecej takich inwestycj.
        Gratulacje dla KSSSE i wszytkich ktorzy przyczynili ze tajwanczycy zaiwestuja
        wlasnie w Gorzowie.

Pozdrwaiam!
        • Gość: HWD ZG Re: BRAVO IP: *.gorzow.mm.pl 25.05.07, 22:50
          HWD ZG :)
          • Gość: vts Re: BRAVO IP: *.ztpnet.pl 28.05.07, 20:58
            i twojej mamusi też
      • Gość: Roberto Re: TVP 3 do Zielonej Góry IP: *.gorzow.mm.pl 26.05.07, 01:03
        Nawet jakby. To zegnamy bez bolu. Jakie tam jest zatrudnienie? Ze 6 osob na
        dzialalnosci? Poza tym kto dzis, w czasach kablowek, dekoderow i internetu
        oglada ... TVP3
      • Gość: Koper Re: TVP 3 do Zielonej Góry IP: *.gorzow.mm.pl 26.05.07, 09:23
        TVP3 jest nasza i jej nie oddamy. A może niech pryszczaty Bosak załatwi tam
        oddział bliższej mu TV Trwam. Bosaku co ty na to??
    • Gość: Scofield GORZÓW widze WIELKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.kam.pl 25.05.07, 23:10
      Ciekaw jestem ile z podatku VAT bedzie trafialo do miasta Gorzowa? Jak myslicie
      z 5 mln rocznie?(tak szczelam). Jesli chodzi o podatek z nieruchomosci to
      miasto dalo ulge na 12 lat. Jeszcze podatki od pracownikow. Wie ktos moze za
      ile miasto sprzedalo ziemie Strefie?

Pozdrawiam wszystkich z Gorzowa i okolic. Piekny dzien dla nas i gorzowian.
    • Gość: Ja Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:45
      taa - pewno w tej firmie - podobnnie jak w innych - będzie w miare dobrze -
      dopóki nasi nie zasiądą w zarządzie. Pozniej to już zapomnij o czyms tak
      abstrakcyjnym jak kodeks pracy, wynagrodzenia itd...
      • Gość: Iza Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 03.06.07, 12:55
        To wspaniałe, że tak wielki koncern wybuduje swoja fabrykę w naszym mieście...i
        tak wiele ludzi znajdzie zatrudnienie..tylko najpierw trzeba ich ściągnąc z
        Białorusi:))) Bo pensja rzędu 1300 zł, raczej nie zatrzyma młodych często
        wykształconych i znajacych języki obce gorzowian....!
        • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 13:15
          Droga Izo - młodzi, wykształceni i znający język angielski PŁYNNIE, będą mieli sznasę na lepsze zarobki. Nawet w wysokości 4000 brutto. I nie ma co kręcić nosem, bo dla ponad połowy Gorzowian i mieszkańców okolic, 1300 zł to całkiem przyzwoita pensja.
        • login_tymczasowy Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 16:33
          Gość portalu: Iza napisał(a):

> pensja rzędu 1300 zł, raczej nie zatrzyma młodych często
          > wykształconych i znajacych języki obce gorzowian....!
          Jak rozumiem "pensja rzedu 1300" jest dla pracujacych przy konwejerze.
          Tam raczej nie znajdziesz wyksztalconych i znajacych jezyki.
        • zetkaf Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 17:29
          > młodych często wykształconych i znajacych języki obce
          No bo padne... wiesz, akurat w Gorzowie znajacy jezyki obce jest rarytasem
          (mowie o komunikatywnosci, a nie plynnej mowie!), wiec czesto firmy zatrudniaja
          ludzi nie znajacych jezyka, mimo iz jest on bardzo potrzebny na danym
          stanowisku...
          • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 17:53
            zetkaf napisał:
            > > młodych często wykształconych i znajacych języki obce
            > No bo padne... wiesz, akurat w Gorzowie znajacy jezyki obce jest rarytasem

Święte słowa Zetkaf. Większość tych "znających" języki obce młodych gorzowian, przetłumaczy zdanie "mam pociąg do Ciebie" na coś w stylu "I have a train to you" (hehehehehe) a "statek kosmiczny" na "space sheep":P:P:P:P
            • login_tymczasowy Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 18:24
              Mnie sie najbarsziej podoba "thank you from mountain".
              • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 18:36
                login_tymczasowy napisał:
                > Mnie sie najbarsziej podoba "thank you from mountain".

Wow:) Dobre! Znasz jeszcze jakieś inne wynalazki??????
                • login_tymczasowy Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 18:44
                  budrys77 napisał:

> Wow:) Dobre! Znasz jeszcze jakieś inne wynalazki??????
                  Wynalazkow niewiele.
                  Ale wsrod Polonii w UK zauwazylem fajna tendencje do spolszczania brytolskich
                  nazw wlasnych i geograficznych.

Najlepsze jakie znalazlem w sieci bylo "po ile mieszkania w Liwerpurze"?
                • login_tymczasowy Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 19:16
                  budrys77 napisał:

> Wow:) Dobre! Znasz jeszcze jakieś inne wynalazki??????

Calkiem przypadkiem wlasnie dostalem od corki, fanki jakiejs gwiazdy pop,
                  tlumaczenie tekstu z angielskiego na polski.

tekstpiosenki.emuzyka.pl/8843/21.html
                  Najbardziej podoba mi sie taki fragment:
                  and i can't hide the tears (nie mogę uciec przed tym rozdarciem)
                  • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 19:36
                    Suuuuuper:) Pomijając ortografy w polskim przekładzie, ja zauważyłem jeszcze to:

"boy our song has played its last note (chłopcze nasza piosenka gra ostatnie skrzypce)" MASAKRA:P
                    • zetkaf Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 21:26
                      A co powiesz o totalnym przekreceniu:
                      we're just holding on to 'could have beens' (my tylko czekamy na “to co
                      będzie”)

as your lyin' here with me tonight (chociarz lezysz tu ze mną dziś) - jak juz,
                      to chociaz, choc as chyba nie ma takiego znaczenia ;)

and we both know that the story's ending (I oboje wiemy że ta historia sie
                      skończyła) - i znowu problem z czasami ;)
                      ech, wymieniac by mozna wiele, porownalbym to do poziomu osoby, ktora uczyla
                      sie jezyka 2 lata, i tez ograniczyla sie do samych slowek...
                      • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 21:45
                        Mi to wygląda na robotę zwykłego programu-translatora:) Ale nam się tu ciakawy wątek wewnętrzny rozwinął hehe.
                        • login_tymczasowy Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 21:48
                          budrys77 napisał:

> Mi to wygląda na robotę zwykłego programu-translatora:)
                          Translator nie stawia ortow.

Nastoletnia fanka ze slownikiem.
                          • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 21:50
                            Racja Login:))))))) Już tak przywykłem do radosnej twórczości ortograficznej na necie, że przestałem wierzyć w maszyny;)
                • zetkaf Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 03.06.07, 21:02
                  > > Mnie sie najbarsziej podoba "thank you from mountain".
                  Hehe, dobre, ale teraz "udoskonalili" automatyczne tlumacze.
                  Teraz podaje "thank you downhill" ;)
    • Gość: kłaniaćsięniebędę Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 26.05.07, 00:38
      Nie ma czego gratulować. Pracownicy tam zatrudnieni za 1340 zł na rękę będa w pas się kłaniac koreańcom. Sukces jak ta lala, nie ma co.
      • Gość: xenon Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: 82.160.209.* 26.05.07, 06:17
        Taiwańczycy są chińczykami a nie koreańczykami
      • Gość: nikt ci nie każe Za 0 zł możesz chodzić wyprostowany jak struna. IP: *.icpnet.pl 27.05.07, 00:17
        .
    • pablos05 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 26.05.07, 01:04
      Oj ta inwestycja zmieni caly region gorzowski...Mysle,ze skala oddzialywania
      inwestycji bedzie siegala az do
      Mysiborza,Kostrzyna,Strzelec,Drezdenka,Miedzyrzecza i Sulecina. Mam nadzieje,ze
      przez ludzi dojezdzajacych do pracy z tych miejscowosci,odzyje kolej
      regionalna-zostana reaktywowane zamkniete obecnie linie kolejowe. To tylko jedna
      z plaszczyzn rozwoju naszego regionu,jakie stwarza powstanie tej fabryki. Mam
      nadzieje,ze taki "los na loterii" zostanie calkowicie wykorzystany przez miasto
      i przez wojewodztwo.
      • Gość: Koper Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 26.05.07, 09:20
        Cze Pablos!Pewnych rzeczy się nie odzyska - tory do Myśliborza kończą się już w
        Gorzowie. Ale za to chcemy bezposredni pociąg do Berlina (ten co w godzinę z
        haczykiem dotrze i na lotnisko zawiezie), bo w normalne połączenie do Wa-wy to
        już przestałem wierzyć.
        • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 26.05.07, 09:26
          Szybkie i bezprzesiadkowe połączenie Gorzowa z Berlinem jest poprostu koniecznością. Choćby dlatego, że zarząd TPV i kooperantów musi jakimś cudem poruszać się po świecie. Uzasadnionym staje się również przyspieszenie budowy lotniska pod Gorzowem, tak by mogły na nim lądować małe awionetki pasażerskie kadry kierowniczej. TPV to firma o zasięgu światowym, a więc trudno oczekiwać by na dłuższą metę mieli ochotę jeździć żótymi strzałami relacji Kostrzyn - Gorzów:)
        • pablos05 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 26.05.07, 16:51
          Heh z tymi torami nie jest tak zle-w wiekszosci leza na miejscu, gdzieniegdzie
          brakuje kilku metrow oraz nakretek. Remont moze kosztowac mniejn,niz sie wydaje.
    • Gość: qwerty Stelmet zielon stawia już w ZG zakład za 40 mln EU IP: *.centertel.pl 26.05.07, 10:48
      Stelmet z ZG której właścicielem jest zielonogórzanin buduje zakład za 40 mln
      euro a w najbliższym czasie chciałby postawić zakłady jeszcze za 100 mln euro.
      Tak więc ta inwestycja nie jest oszałamiająca jak by to wyglądało z komentarzy
      choć oczywiście potrzebna i dobrze że jest.
      • Gość: obserwator Papierowy sukces IP: *.chello.pl 26.05.07, 11:11
        12 lat zwolnienia z podatku! zarobki 1300! Wiwat robotnice z okolicznych wsi,
        wiwat chińskie bary, czy ktoś mi wyświetli REALNE KORZYŚCI dla Gorzowa?????

Już mówiłem, to jest KILKA złotych więcej na mieszkańca miesięcznie, w
        porównaniu z dniem dzisiejszym. Nie ma co się podniecać, tylko próbować
        wykorzystać marketingowo tą inwestycję, by przyciągnąć te, które byłyby
        impulsem rozwoju dla miasta!

Chyba Gorzów już ma zbyt mały potencjał, by uświadomić sobie potrzebę rozwoju
        inną, niż zatrudnianie setek robotnic, które za te pieniądze się nie wyżywią,
        nie kupią mieszkania, tylko bedą trwać w podgorzowskich slamsach!!!
        • blic Papierowy sukces (papier z banknotów) 26.05.07, 15:59
          1300 złotych x 3000 = 3,9 miliona PLN więcej co miesiąc w kieszeniach
          mieszkańców okolic.
          Nawet dzieląc to na 130 tysięcy wychodzi TRZYDZIEŚCI złotych więcej na
          mieszkańca. W skali całego miasta to ogromny skok, nie wspominając o radykalnej
          zmianie rynku pracy.
          Ekonomia nie składa się tylko z podatków, kolego obserwatorze.
          • zetkaf Re: Papierowy sukces (papier z banknotów) 26.05.07, 17:41
            A to sa tylko efekty BEZPOSREDNIE.
            A teraz powiedz, ilu ludzi pracuje w sklepach? Jaki procent miasta? Kazdy z
            tego procenta zarobi - bo wieksze zarobki to wiekszy konsumpcjonizm, a tym
            samym wieksze zyski dla sklepikarzy.
            I uwzglednij jedno - 30 zlotych na lba. Takze dzieciecego lba. Bo jesli
            porownamy 30 zl do minimalnej krajowej, to jest to 3-4%. Ale gdy uwzglednimy,
            ze kazdy zarabaiajacy ma dzieci, ktore tez sie wliczaja w te 130 tysiecy (a nie
            100 tysiecy?), to wyjdzie ze przecietny gorzowianin zarabia ze 400 zlotych, a
            tym samym juz mamy o prawie 10%.
          • Gość: Obserwator Inwestycja TPV - cios w przyszłość miasta IP: *.chello.pl 28.05.07, 09:19
            > 1300 złotych x 3000 = 3,9 miliona PLN więcej co miesiąc w kieszeniach

Myślisz kolego, że teraz dochód tych ludzi wynosi "0"? Ja sądzę, że zarabiają
            średnio conajmniej 900 miesięcznie na rękę i nie X3000 (pracownicy i sezonowi
            i mniej) zatem to jest najwyżej 400pln x (OK)2000 = 800000:100.000 = 8pln na
            mieszkańca, a najgorsze, że ta kwota 1300 (w miejsce900), nie daje żadnego
            impulsu, co ci ludzie takiego kupią więcej? Kolorowanki? Nie jest to kasa
            zatrzymująca w Polsce, nie jest to kasa pozwalająca myśleć o założeniu rodziny,
            że o kredycie na mieszkanie nie wspomnę.

Obawiam się, że to szpachlowanie ubytków, na pewno żaden skok, to jest jedynie
            dotknięcie nogą w miarę twardego dna wielkim kosztem.

Licząc w skali miasta należy pamietać o liczbie mieszkańców, myślę, że
            odczuwalna zmiana poziomu to kwota przynajmniej 10% średniej pensji na
            mieszkańca. Czyli 150pln.

Pozostaje wierzyć, że to będzie impuls marketingowy dla bardziej rozwojowych
            inwestycji, które opierałyby się na miejscach pracy dla ludzi wykształconych!
            Na tę chwilę reszta Gorzowa będzie równać do dominującej siły w mieście - źle
            uposażonych robotnic. Obawiam się, że po 12 latach gorzowskiego spoczywania na
            laurach, TPV przeniesie się do Kazachstanu, a Gorzów zostanie ze średnio
            wykwalifikowaną bezdomną siłą roboczą w wieku 30-40 lat i ręką w nocniku!

Jedyna szansa, że wszelkie gratyfikacje i benefity pójdą na pozyskanie
            inwestycji strukturalnie rozwojowych, w tworzenie dobrze uposażonego środowiska
            ludzi wykształconych, którzy nie przepuszczą kasy w Galerii Askana z braku
            innej perspektywy!

12 lat zwolnienia z podatku, przez ten czas LCD czy plazmy mogą pójść do
            lamusa, koszmar.
            • blic Re: Inwestycja TPV - cios w przyszłość miasta 28.05.07, 23:16
              Gość portalu: Obserwator napisał(a):

> > 1300 złotych x 3000 = 3,9 miliona PLN więcej co miesiąc w kieszeniach
              >
              > Myślisz kolego, że teraz dochód tych ludzi wynosi "0"? Ja sądzę, że zarabiają
              > średnio conajmniej 900 miesięcznie na rękę

900 na rękę to mają angliści w szkole.
    • Gość: zapas Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 11:11
      Rzeczywiście nieznajomość kosztów jest straszna
      • Gość: Obserwator Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro IP: *.chello.pl 26.05.07, 11:18
        Akurat Galerie, to raczej odsysanie waszej forsy, niż impuls rozwoju miasta,
        nie ma żadnej szansy, by Galeria cokolwiek w jakikolwiek sposób wyeksportowała,
        pomijając zakupy Niemców.
        Rozwój wygody handlu spodniami i perfumami wyprodukowanymi poza miastem, to
        puste kalorie, nawet te 45mln w małym stopniu dotrze do lokalnej siły roboczej.
        • Gość: Zapas Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 13:04
          Chodzi mi o pokazanie wielkości inwestycji i chyba bzdurna treść artykułu że
          jest to największa inwestycja zagraniczna w tym roku, bo jeśli tak to jest dla
          kraju TRAGEDIA!!!!! Czekam raczej na sprostowanie.
          • pablos05 Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 26.05.07, 16:44
            Wy z ZG bedziecie sie teraz przechwalac wartoscia Waszej Galerii Handlowej,czy
            tez fabryki drewnianych elementow ogrodowych...Tylko ze,jak wspomnial blic,
            galeria handlowa to raczej wysysacz pieniedzy,a produkcje elementow mebli i
            altan ogrodowych trudno nazwac branza high-tech...W Gorzowie moze sie to
            wszystko rozwinac w klaster elektorniczny,jak to ma miejsce w rejonie
            Centralnego Okregu Przemyslowego, gdzie w okolicach Mielca powstal duzy klaster
            lotniczy, ktory rozpoczal wspolprace z lokalnymi uczelniami w sprawie nowych
            kierunkow skorelowanych z rodzajem produkcji w klastrze oraz w sprawie
            prowadzenia nowych badan i doswiadczen w dziedzinie lotnictwa.
            W Gorzowie jest juz zaklad drukowania obwodow,powstanie wielka fabryka monitorow
            LCD,a wokol niej od 10 do 12 kooperantow postawi swoje fabryki, dostarczajace do
            tych monitorow czesci. Pracowalem jako geodeta na LG pod Wroclawiem i tam oprocz
            glownej fabryki, powstaja takze zaklady optyczne, chemiczny itp., wiec zakres
            branzowy kooperantow jest naprawde imponujacy.
            Majac taka baze w postaci zakladow, az prosi sie o nawiazanie wspolpracy naszej
            PWSZ ( w niedlugiej prespektwie Akademii) z owym nowopowstalym klastrem.
            Pieniadze prywatne beda finansowac badania naukowe ktore beda przeprowadzac
            studenci nowych technicznych kierunkow odpowiadajacych TPV na PWSZ.
            Podsumowujac,taki klaster to jak wygrana w totka dla takiego miasta jak Gorzow.
            Fabryka elementow drewnianych i galeria handlowa nie moga dac Zielonej Gorze
            takich mozliwosci rozwoju jak TPV Gorzowowi.

PS 40mln euro to koszt postawienia fabryki TPV...Drugie tyle beda kosztowaly
            fabryki kooperantow, ktore zatrudnia okolo 2.5-3tys osob (sama glowna fabryka
            ok. 1200). Koszt calej inwestycji moze zamknac sie w kwocie nawet 120-160mln
            euro,a to juz suma imponujaca i godna nazwania najwiekszej inwestycji
            zagranicznej w Polsce (dla porownania LG pod Wroclawiem - lacznie z kooperantami
            - kosztowalo okolo 400mln euro).

Pozdrawiam zawistnych zielonogorzan;)
            • pablos05 Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 26.05.07, 16:50
              Jeszcze ciekawostka - dzis slyszalem w radio (ogolnoposkim, dodaje,nie
              regionalnym),iz w tej chwili najlepszymi miastami dla biznesu sa: Wroclaw,
              Gdansk, Warszawa i wlasnie GORZOW . Nic,tylko sie cieszyc:)
            • zetkaf Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 27.05.07, 07:51
              Hehe, klaster elektroniczny w Gorzowie? Fantazje masz bujna...
              a) jedna firma jaskolki nie czyni. Myslisz, ze od razu rzuca sie inne
              inwestowac? Jak na razie w Polsce jest juz pare firm elektronicznych, a takiego
              klastra nadal nie ma. Dodam, ze konkurencje robi nam Nowa Sol, a istniejace juz
              firmy maja duzo lepsza sytuacje, jesli chodzi o punkt b
              b) wyksztalcenie - Gorzow nie ma wogole porzadnej uczelni (bo PWSZ i AWF to
              jednak nie sa interesujace uczelnie dla takiej branzy, zeby jeszcze chociaz
              uniwerek z dobra fizyka, ze nie wspomne o politechnice), na poziomie srednim
              Gorzow tez chyba nie ma sie czym pochwalic w kwestii elektroniki. Tania sila
              robocza (ktorej i tak w Gorzowie brakuje), to malo - klaster elektroniczny
              bedzie potrzebowal specjalistow. A tu juz Amica czy bodajze LG pod Warszawa
              maja zdecydowanie latwiej...
              c) wspolpraca PWSZ i TPV - no bo padne, ze niby w jakiej kwestii? Produkowania
              ksiegowych? Fanjtazje trzeba miec, zeby wyznaczac piekne wizje, realista trzeba
              byc, zeby je weryfikowac.

Dowod, ze sie nie uda? Szczecin tez chcial byc "Polska Dolina Krzemowa". Nazwa
              mocno szumna, bo chodzilo glownie o uslugi informatyczne, a nie produkcje
              elektroniki, ale niech im bedzie. Wczesniej istnial tam Vobis (czyzby jeden z
              najwiekszych producentow i dystrybutorow komputerow i akcesorii?), wczesniej
              chyba tez powstal home.pl (chyba obecnie najwiekszy provider uslug webowych -
              btw serwery stoja w Lodzi, co tez o czyms swiadczy). I chyba na tym sie
              skonczylo zycie "Doliny Krzemowej". Gorzow pewnie tez skonczy na pieknych
              ideach, o ktorych niedlugo nikt nie bedzie pamietal.

A jesli chodzi o tych kooperantow - cos nie wierze. Nic nie slychac, zeby sie
              krecili. Kartony, styropiany, itp. mozna produkowac w juz istneijacych
              zakladach i dowozic, 1200 osob to nie tak duzo zeby specjalnie budowac fabryke
              opakowan. Dowodem jest VW, Faurecia, Moltech, przy ktorych do tej pory nie
              powstaly fabryki kartonow, folii babelkowej.
              Ja bym raczej liczyl na rozwoj firm uslugowych dla przemyslu, zeby np. kazda
              zmiana maszyny nie wymagala przyjazdu specjalistow z Poznania, Szczecina,
              Wrocławia...
              • pablos05 Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 27.05.07, 21:44
                Zdumiales mnie teraz. Zastanawiam sie,co Cie wkurzylo w mojej wypowiedzi,ze z
                taka zajadloscia ja skomentowales...Ale to juz swiadczy o Tobie...
                Caly Twoj post mozna od razu wykasowac,gdyz nie masz zielonego pojecia,co to
                jest klaster...TPV wraz z kooperantami stworzy warunki do powstania klastra i to
                nie podlega dyskusji...Nie widziales inwestycji LG w Biskupicach pod Wroclawiem
                wiec sie nie udzielaj,b tam juz taki klaster powstaje-jak podalem,sa tam oprocz
                zakladow wytwarzajacych kartonowe opakowania,fabryki z branzy chemicznej,
                optycznej,ukladow scalonych oraz wiele innych, o ktorych juz nie bede sie
                rozpisywal Na dzien dzisiejszy juz jest nawiazana scisla wspolpraca z
                Politechnika Wroclawska. Zapewne wkurzyl Cie fakt,ze proponuje wspolprace PWSZ z
                TPV.Jesli PWSZ chce byc Akademia w pelnym tego slowa znaczeniu,musi miec takze
                jakies kierunki techniczne (ma juz informatyke)-teraz jest najlepszy moment,zeby
                wybrac jakie-a pomoze w tym branza,w jakiej specjalizowac sie bedzie bodajze
                najwazniejszy inwestor w miescie-TPV.
                Nie ma sie co oszukiwac,Gorzow nie ma kadry technicznej,ale chyba zapomniales,ze
                w 1997, gdy powstawala uczelnia,w Gorzowie nie bylo kadry nawet na kierunki
                ekonomiczne i humanistyczne,jakie sa teraz-trzeba bylo ja sciagac ze Szczecina i
                Poznania.I co sie stalo??Udalo sie,dzis PWSZ ciagle sie rozwija-podobnie nalezy
                postapic z kierunkami technicznymi-sciagnac kadre (chocby z ZG).Po 10 latach
                powinnismy miec juz swoich miejscowych doktorow kierunkow technicznych,tak jak
                teraz mamy pierwszych doktorow kierunkow humanistycznych (na razie PWSZ nie ma
                prawa do doktoryzowania,ale mysle,to juz tylko kwestia czasu).
                Co do Twojego przykladu ze Szczecinem-nie wystarczy 2 czy trzech
                producentow,musi byc ich co najmniej 10-TPV i jego kooperanci daja juz taka
                mozliwosc...
                A teraz najlepsza czesc Twojego postu: "...A jesli chodzi o tych kooperantow -
                cos nie wierze. Nic nie slychac, zeby sie
                > krecili. Kartony, styropiany, itp. mozna produkowac w juz istneijacych
                > zakladach i dowozic, 1200 osob to nie tak duzo zeby specjalnie budowac fabryke
                > opakowan. Dowodem jest VW, Faurecia, Moltech, przy ktorych do tej pory nie
                > powstaly fabryki kartonow, folii babelkowej.
                > Ja bym raczej liczyl na rozwoj firm uslugowych dla przemyslu, zeby np. kazda
                > zmiana maszyny nie wymagala przyjazdu specjalistow z Poznania, Szczecina,
                > Wrocławia... "
                Ciasny Twoj umysl...W ogole nie znasz realiow tej inwestycji...Wokol montowni
                telewizorow nie powstana tylko fabryki kartonu i folii babelkowej,ale przede
                wszystkim zaklady z branzy High-tech...Patrz przyklad Wroclawia i LG (a nie
                Warszawy i LG,jak wczesniej napisales).
                "...Fantazje masz bujna..." A Ty jej nie masz-w dzisiejszych czasach ludzi bez
                ciekawych pomyslow i malo kreatywnych nie ceni sie...
                • blic Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 27.05.07, 21:59
                  pablos05 napisał:

> w 1997, gdy powstawala uczelnia,w Gorzowie nie bylo kadry nawet na kierunki
                  > ekonomiczne i humanistyczne,jakie sa teraz-trzeba bylo ja sciagac ze
                  > Szczecina i Poznania.I co sie stalo??

I nadal kadra dojeżdża ze Szczecina i Poznania.
                  Cieszę się, że wykazujesz taki entuzjazm gorzowskiej uczelni, lecz wspomnianych
                  przez Ciebie miejscowych doktorów na palcach można policzyć.

> podobnie nalezy
                  > postapic z kierunkami technicznymi-sciagnac kadre (chocby z ZG).Po 10 latach
                  > powinnismy miec juz swoich miejscowych doktorow kierunkow technicznych

Za 10 lat będziemy obserwować raczej drastyczne skutki niżu demograficznego w
                  uczelniach całej Polski.
                  Gorzowskie szkolnictwo wyższe może za 10 lat się już zwijać.
                  W tych czasach naprawdę ciężko przewidywać.
                • zetkaf Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 27.05.07, 22:04
                  Po pierwsze, to o Tobie swiadczy, ze jakikolwiek sprzeciw traktujesz jak
                  zdenerwowanie i agresje. Przytoczylem argumenty przeciwko Tobie - a ty mi tu z
                  tekstami:
                  > Zastanawiam sie,co Cie wkurzylo w mojej wypowiedzi ze z
                  > taka zajadloscia ja skomentowales...Ale to juz swiadczy o Tobie
                  > Caly Twoj post mozna od razu wykasowac

A teraz do watkow glownych: owszem, teoretycznie jest szansa, ze powstana
                  kierunki techniczne na PWSZ (uczelni chyba w calej Polsce humanistcyznej, ale
                  szczegol, moze byc Automatyka na Uniwerku nZielonogorskim, to czemu nie moze
                  byc na PWSZ - dyplom inzyniera po zawodowce, to ladnie brzmi ;)
                  Moze we Wroclawiu sie udalo - ale zobacz, ile inwestycji jest we Wroclawiu. W
                  Gorzowie jest jedna, i probuje sie z niej rozdmuchac szklany balon "klastra".
                  Wlasnie dlatego podalem przyklad Szczecina, i nie wyjezdzaj mi, ze do klastra
                  potrzebne jest 10 firm, a nie 2. W Szczecinie byly dwie, i nie powstal klaster,
                  a w Gorzowie jest jedna (a druga podebrala Nowa Sol, bo my nie umielismy jej
                  zdobyc)!!! i ma z tego powstac klaster? Klaster, to sa marzenia, ktore w
                  Gorzowie maja male szanse sie spelnic. Zanim Gorzow dorobi sie porzadnej
                  uczelni technicznej, zanim ta uczelnia wyksztalci kadry inzynierow - to te
                  klastry powstana w innej czesci kraju. W czesci kraju przygotowanej na klaster,
                  a nie czekajacej, az ktos go jej stworzy.
                  Wciaz powolujesz sie na to LG we WWroclawiu - pamietaj, ze jedna jaskolka nie
                  czyni wiosny. We Wroclawiu pelno juz bylo firm, ktore potrzebowaly kartonow, i
                  w ktoryms momecie musiala taka fabryka powstac. Firmy z branzy hi-tech... i
                  zaraz powiesz, ze moze scalaki ci w Gorzowie wyprodukuja? Do tego nie wystarczy
                  nawet remont torowiska na Chrobrego ;) Wiec sprecyzuj, co rozumiesz pod
                  pojeciem high-tech.
                  Btw, ja pisze "chyba LG" pod Warszawa, bo nie pamietam, jaka tam firma jest.
                  Tez z podobnej branzy. Jakakolwiek hy nie byla, mimo iz jest tam duzo dluzej,
                  nie powtorzyla sukcesu Wroclawia. W jednym miejscu udalo sie stworzyc klaster -
                  a ty juz uwazasz, ze kazdy tak moze? Wiesz, fantazje mozna miec, ja tez mam
                  wizje, ze Gorzowianie stworza pierwsza osade na Ksiezycu przed Amerykanami,
                  ale... fantazja to jedno, a realia to drugie...
                  Choc sie przypomina anedota o sasiadzie Armstronga, ktoremu zona powiedziala:
                  "Predzej syn sasiadow bedzie wedrowal po ksiezycu, niz ja sie zgodze na seks
                  oralny" ;)
                  • pablos05 Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 03.06.07, 22:38
                    zetkaf napisał:

> Po pierwsze, to o Tobie swiadczy, ze jakikolwiek sprzeciw traktujesz jak
                    > zdenerwowanie i agresje. Przytoczylem argumenty przeciwko Tobie - a ty mi tu z
                    > tekstami:
                    > > Zastanawiam sie,co Cie wkurzylo w mojej wypowiedzi ze z
                    > > taka zajadloscia ja skomentowales...Ale to juz swiadczy o Tobie
                    > > Caly Twoj post mozna od razu wykasowac

Chodzilo mi o to,ze mogles sobie juz darowac wysmianie mnie...Trzeba bylo
                    zostawic w swoim poscie tylko argumenty,bez docinek...

A teraz sobie poczytaj,jak sie wyrazaja o blizniaczej (do gorzowskiej)inwestycji
                    we Wroclawiu:

dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73503,4188433.html
                    To zawsze bedzie klaster wokol fabryki TPV,czy tego chcesz czy nie
                    chcesz...Propozycja z PWSZ ma za zadanie unaocznic,jakie otwieraja sie z ta
                    fabryka mozliwosci dla naszej uczelni.
                    Powoluje sie na LG, poniewaz jest to elementarny przyklad klastra,w ktorym
                    oprocz fabryki kartonow jest 12 innych fabryk specjalizujacych sie w produkcji
                    komponentow opartych na bardziej skomplikowanych technologiach.A Ty ciagle
                    powracasz do tej fabryki kartonow,tak jakby ona byla glowna inwestycja w
                    podstrefie malyszynskiej...
                    NIe bede tlumaczyc,co to High-Tech,bo definicje bardzo dobrze znasz...
                    "...fantazja to jedno, a realia to drugie..."
                    Wiesz,dlaczego czlowiek odkrywa kazdego dnia cos nowego na Ziemi-BO MA
                    FANTAZJE. Ludzie bez fantazji to ludzie bierni,realisci bojacy sie podjac
                    ryzyka,gdyz z gory zakladaja,ze "realnie" rzecz biorac to sie nie uda,bo jeszcze
                    nie bylo udanej proby wczesniej...A moze to jest czas,zeby ta udana proba
                    nastapila teraz??
                    • zetkaf Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 03.06.07, 23:33
                      Widzisz, fantazja jest potrzebna - ale tym, ktorzy dzialaja, zeby mieli polot,
                      a nie tylko urzednicza rutyne. Ale fantazja - to nie moze byc mrzonka tumultu,
                      ktory slepo uwierzyl, ze bedzie klaster, ze bedzie swietnie, ze bedzie
                      cudownie, ze... Oglupisz takich wizja szklanych domow, i co?
                      Pokaz mi choc jeden krok ktory poczyniles TY ku stworzeniu klastra - wtedy
                      przyznam, ze potrzebna Ci fantazja, zeby cos tworzyc. Jesli nie podjales
                      zadnego - nie oglupiaj tlumu. Nie powtarzaj za kims jakichs glupich gadek,
                      ktore sa pusta mrzonka urzednika, ktory moze wizja probuje nadrobic brak
                      kompetencji i checi.
                      Jesli chce sie osiagnac szalony cel, nie mozna ograniczyc sie do jego
                      wyznaczenia. Trzeba jeszcze wyznaczyc iles krokow po drodze, a pozniej je
                      wykonac. Jak na razie, Gorzow wymyslil szalona wizje, i mysli, ze to wystarczy.
                      Mimo, iz Szczecin robil duzo wiecej, a mimo to nie osiagnal sukcesu.
                      Uswiadom sobie, ze klaster nie powstanie od tego, ze zwykli szarzy ludzie beda
                      mowic, ze powstanie. Trzeba cos jeszcze...
      • blic Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 26.05.07, 16:01
        Co się tam u Was buduje za 160 milionów złotych? Drapacz chmur?
        • Gość: alek Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro IP: *.ztpnet.pl 26.05.07, 17:56
          Ale sie pabos wysililes aby pokazac jak to bez sensu jest w ZG a w wielkim
          Gorzowie super.
          Zyj sobie w tej swiadomosci i tyle ale nie wciskaj innym tych bredni bo nawet
          jakbys 100 razy napisal podobny tekst to i tak nie uwierze :P
          • Gość: kemor Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro IP: *.gorzow.mm.pl 26.05.07, 22:34
            Alek ty naprawdę jesteś prymitywnym zielonogórskim chłopczykiem,i zawsze to co
            my napiszemy z myślą o rozwoju Gorzowa to działa na ciebie jak czerwona płachta
            na byka.No trudno taki już twój skromny rozumek,a raczej zadufany i wrogo
            nastawiony nastrój do Gorzowa ,bądź co bądź większego miasta niż twoja
            Zielonka,więc nie pisz takich bzdur,bo to świadczy o twojej głupocie.
            • marek_p Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro 27.05.07, 11:30
              Gość portalu: kemor napisał(a):

> Alek ty naprawdę jesteś prymitywnym zielonogórskim chłopczykiem,i zawsze
              > to co my napiszemy z myślą o rozwoju Gorzowa to działa na ciebie jak czerwona
              > płachta na byka.

Zapewniam Cię, że Alek to nie jest odosobniony przypadek. Ja z nim nie
              dyskutuję od jednej takiej wypowiedzi, kiedy zazdrość zaślepiła go na tyle,
              że po moim pojednawczym poście dalej się nie ocknął.

Teraz już tylko delikatnie się z niego śmieje, bo za moco z ludzkiego
              nieszczęścia nie można się śmiać (przecież on ma jakieś otoczenie w świecie
              realnym, nie tylko kontakty po kablu).
              • Gość: alek Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro IP: *.ztpnet.pl 27.05.07, 12:21
                Przepraszam bardzo ale czy ja pisze ze to slaba inwestycja ?
                Pisalem nawet wczesniej ze ta inwestycja zdecydowanie spowoduje iz Gorzow bedzie
                do przodu przed ZG na dlugie lata.
                Jest tylko roznica miedzy ocena sytuacji a wariactwem jakie jest uprawiane na
                forum ZG w tym temacie (widzieliscie !?) Do tego pablos ktory z gory probuje
                pokazac iz ZG juz calkowicie przegrala a przyszle inwestycje sa bez sensu,
                marne, nie majace zadnego znaczenia.
                Wy macie swoje my swoje. Zajmijcie sie swoimi sprawami. Ja ta sie ciesze ze
                Stelmet bedzie inwestowal w Zg.

Ps.ci inwestorzy wiedza ze w GW nie bedzie szpitala ?? Nie boja sie ?? :P hmmm
                moze nie wiedza ??? Trzeba to sprawdzic :P
                • Gość: telewizorek Re: Galeria w ZG kosztuje ok. 43 ml euro IP: *.gorzow.mm.pl 29.05.07, 21:56
                  Czy to ta sama "inwestycja"? www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3944486.html
                  tez telewizorki...
    • Gość: vts Re: wy to macie szczęście IP: *.ztpnet.pl 31.05.07, 15:45
      zwalniani ze szpitala im. Megalomanii Gorzowskiej znajdą pracę w nowym zakładzie
      • budrys77 Re: wy to macie szczęście 31.05.07, 16:15
        Przy okazji pomożemy znaleźć pracę kilku normalnym, pozostałym przy życiu zielonogórzanom, którzy będą mogli zamieszkać w Gorzowie. Będzie to dla nich miła odmiana po ucieczce od mutantów typu vts. Reszta idiotów będzie mogła spokojnie wegetować w puszczach dolnośląskich i sadzić kolejne lasy.
        • Gość: vts Re: wy to macie szczęście IP: *.ztpnet.pl 31.05.07, 16:44
          normalni pracują i mają w d... gorzów
          • budrys77 Re: wy to macie szczęście 31.05.07, 17:19
            Gość portalu: vts napisał(a):

> normalni pracują i mają w d... gorzów

No, no. Przy wyrębie lasu zawsze znajdzie się zajęcie hehehehe.
            • Gość: res Re: wy to macie szczęście IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 12:27
              Widocznie stwierdzili ,że w Gorzowie jest wystarczająca liczba frajerów żeby
              robić lub pracować za marne pieniądze ok. 700 netto.Pozdrowienia z bogatego
              południa województwa.Budrys77 zrób papiery na wózek widłowy będziesz woził
              monitory a o lotnisku to zapomnij.
              • Gość: bazyli Re: wy to macie szczęście IP: *.gorzow.mm.pl 02.06.07, 12:32
                hehehehe ,dowciapny jestes kolezko,zazdrosc nie pozwala ci racjonalnie myslec
                ani tym bardziej liczyc,zreszta nie tobie pierwszemu i nie
                ostatniemu....hehehehhehe.
              • budrys77 Re: wy to macie szczęście 02.06.07, 12:39
                Sorki misiaczku ale pracuję w Poznaniu za pieniądze o których nawet nie śnisz:) Ale jeżeli dostanę w Gorzowie no powiedzmy ... 70% tego co tutaj, z chęcią ponownie tam zamieszkam hehehe.
                No i znowu dałeś popis niekompetencji pisząc o 700 zł. Podstawowa stawka dla pracownika taśmowego ma wynieść na początek 500 euro brutto - to około 1300 złotych netto. Z powodu liwidacji bezrobocia w Gorzowie i okolicach do poziomu bliskiego zeru, pensje wzrosną jeszcze bardziej. Jeśli jesteś zainteresowany, to mogę podać nazwę firmy, któa będzie prowadziła nabór pracowników dla TPV i kooperantów. Jeśli znasz angielski na komunikatywnym poziomie, możesz nawet liczyć na pensję w wysokości około 1000 euro brutto.

Reasumując - nie dziwi mnie twoja typowa zielonogórska zawiść i jad:)

A z lotniska jak dotychczas skorzystam z Berlinie lub Poznaniu.

Gorzowski zakład Goma, z przyjemnościa zaoferuje swoje maszyny do obróbki drewna wyciętego w ZG:)
                • Gość: res Re: wy to macie szczęście IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 15:15
                  Nie będę sie z tobą licytował ile zarabiam bo ludzie , którzy naprawde się
                  cenią i zarabiają poprostu o tym nie rozmawiają o czym nie wiesz jak widzę ,ale
                  500euro brutto kiciu to jest najniższa krajowa.
                  • budrys77 Re: wy to macie szczęście 02.06.07, 15:53
                    Gość portalu: res napisał(a):
                    > 500euro brutto kiciu to jest najniższa krajowa.

Naprawdę nie wiem skąd masz takie informacje. Nawet nie orientując się w przepisach, wystarczy lekko poszukać w internecie i znalazłbyś, że najniższa pensja krajowa od 1 stycznia 2007 wynosi w Polsce: 936 zł brutto. Czy według Ciebie 1950 zł brutto dla kogoś bez doświadczenia to mało??? A mówimy tu o zakładzie który dopiero powstanie, w otoczeniu z zerowym bezrobociem! Jeśli TPV i 11 pozostałych kooperantów będą chcieli znaleźć pracowników, będą musieli dać dobre pensje i dobrą osłonę socjalną. Tym bardziej, że Askana również wygeneruje kilkaset nowych miejsc pracy (inwestor szacuje na 1000), a w strefie trwają inne inwestycje. Po TPV i koopernatach przyjda następni, nie licząc planowanej na Zawarciu galerii handlowej o powierzchni zbliżonej do Askany.
                    Reasumując - za rok bezrobocie w Gorzowie spadnie z 8,7% do zera. To samo tyczy się okolicznych gmin. Automatycznie zaczną rosnąć pensje. Powstaną nowe miejsca pracy w otoczeniu strefy i Askany, a także zwiększą się znacznie dochody firm jak wodociągi, kanalizacja, energetyka... Inwestycja TPV i kooperantów to doskonała reklama dla regionu gorzowskiego i tylko czekać na kolejne inwestycje.
                    • Gość: bazyli Re: wy to macie szczęście IP: *.gorzow.mm.pl 02.06.07, 18:46
                      budrys ,miej litosc nad czlowiekiem,bo z zazdrosci gotow kopyta
                      wyciagnac......hehhehehehe.
                    • Gość: res Re: wy to macie szczęście IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 09:34
                      Masz rację budrys77 ogólnie Gorzów lubię w końcu spędziłem tam 4 lata, które
                      miło wspominam.Ciekawy jestem czy istnieje jeszcze klub Bara-Bara.
                      • budrys77 Re: wy to macie szczęście 03.06.07, 09:47
                        Niestety już nie istnieje od kilku dobrych lat:) Tu masz zdjęcia z bieżacych inwetsycji w Gorzowie, w tym z budowy kamienicy na działce po Bara - Bara. Miłego oglądania i wspomnień;)
                        • Gość: res Re: wy to macie szczęście IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 09:51
                          Kamiennice na tzw. Kwadracie są odrestaurowane czy cały czas dzielnica
                          niebezpieczna po 22.Pamiętam ,że jak chodziliśmy na skróty do Bursy to zawsze
                          wiązało sie to z pewnym ryzykiem.
                        • budrys77 Re: wy to macie szczęście 03.06.07, 09:52
                          No tak, link mi uciekł:

www.gorzowlkp.blogspot.com/

a tu inne:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=452650
                          • Gość: res Re: wy to macie szczęście IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 09:55
                            Dzięki
                          • budrys77 Re: wy to macie szczęście 03.06.07, 09:59
                            Kwadrat jest już bezpieczny, bo zestarzało się imprezowe towarzystwo:))) Elewacje kamienic są już systematycznie co możesz zobaczyc na zdjęciach z drugiego linka. Jakieś 2 tygodnie temu, Radsa Miasta przeznaczyła kolejne 1,5 mln na remonty, tak więc około 10 kamienic odnowią do jesieni. Coś zaczynają przebąkiwać o remoncie samego placu.
                            A do której bursy chodziłeś? Ekonomika czy Gastronomika?
                            W bursie ekonomika jest teraz .... Szkoła Podstawowa, a w budynku bursy Gastronomika kończą budować apartamenty i gabinety lekarskie:))) Naprzeciw byłej bursy Gastronomika, gdzie stał opuszczony budynek, budowana jest kamienica. A w zakolu Kłodawki kupisz hodowane tam pstrągi!:P
                            • budrys77 Re: wy to macie szczęście 03.06.07, 10:00
                              budrys77 napisał:
                              "są już systematycznie co możesz zobaczyc"

Miało być:
                              "są już systematycznie REMONTOWANE co możesz zobaczyc" hehehe
                          • Gość: Scofield Re: Brawo dla Gorzowa! IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.07, 12:48
                            Jestem mile zaskoczony romzachem inwestycji! Tyle sie buduje rownoczesnie, ze
                            zapomina o nie ktorych inwsetycjach.
                            • budrys77 Re: Brawo dla Gorzowa! 04.06.07, 16:25
                              No proszę, kolejny inwestor, tym razem w powiecie gorzowskim. W Kostrzynie powstanie kolejny zakład pracy, a więc mamy do czynienia z następnym impulsem rozwoju. Całkiem spora inwestycja, bo aż 80 miejsc pracy, a do tego firma produkująca dla Fiata, Volkswagena, Renault, GM (Opel), BMW, PSA. Naprawdę jest z czego się cieszyć:)

www.kssse.pl/index.php?news_id=269&news_table=kssse_os_news
                              • budrys77 Re: Brawo dla Gorzowa! 05.06.07, 15:41
                                Tutaj bardzo fajna informacja na temat Wrocławia:

praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4201883.html

To pewna wskazówka dla sceptyków, którzy wygoniliby azjatyckie inwestycje na koniec świata. Rozwój Wrocławia zaczął się od inwestycji LG w Kobierzycach. Obecnie LG Wrocław to nie tylko "montownia", a cały kompleks strategiczno-rozwojowy tego potentata. W tym roku do Wrocławia wszedł Google, a teraz Opera. Trudno sbobie wyobrazić, by ktokolwiek z inwestorów znalazł na mapie Europy Wrocław, bez inwestycji LG oraz dobrej polityki promocyjnej miasta. Gorzów dostał teraz swoje "LG", pytanie tylko, czy będzie miejsce na profesjonalną promocję...
                                • zetkaf Re: Brawo dla Gorzowa! 05.06.07, 20:35
                                  LG to byl pierwszy sukces promocyjny, WYNIK promocji, a nie jej zrodlo. Wroclaw
                                  jeszcze przed LG prowadzil intensywna kampanie reklamowa, ktora zaowocowala
                                  licznymi inwestycjami. Owszem, kazdy kolejny inwestor "glowny" powoduje, ze w
                                  otoczeniu powstaja "firmy pomocnicze" (np. produkcja kartonow, produkcja kabli
                                  do telewizorow, itp.), ale jak pokazuje przyklad sulecinski czy kostrzynski,
                                  takie "interesy pomocnicze" czasem powstaja z dala od "fabryk glownych", wiec
                                  bez dobrej promocji Wroclawa, skonczyloby sie na LG.
                                  Wiec jeszcze raz powiedzmy sobie szczerze: rozwoj gospodarczy Wroclawia to ni
                                  efekt sciagniecia jednego inwestora (LG), za ktorym poszli kolejni, niczym
                                  stado wilkow za swym wodzem. To efekt sciagniecia kilkudziesieciu inwestorow,
                                  kazdego z osobna, to stworzenie watahy wilkow z pojedynczych jednostek. Nie
                                  myslmy sobie, ze jak powstanie TPV, to firmy rzuca sie na Gorzow, nasze miasto
                                  dalej bedzie musialo o kolejne walczyc, a TPV bedzie tylko malym argumentem dla
                                  niektorych z tych firm (bo co to za "okazja" dla Google czy Opery, zeby stanac
                                  kolo Faurecii czy TPV?).
                                  • budrys77 Re: Brawo dla Gorzowa! 05.06.07, 20:51
                                    Zetkaf - doczytuj na przyszłość moje posty, ok? Nie zauważyłeś słowa "oraz" w pewnym zdaniu?
                                    Wrocław najpierw walczył o Expo i dzięki temu pojawił się na światowych salonach. I dopiero po batalii o Expo, pojawili się tam poważni inwestorzy jak LG, a potem kolejni. Przy aglomeracji poznańskiej Wrocław jawił się jako inwestycyjna pustynia. Po "przemysłówce" pojawili się potentaci typu Google i Opera. Przyjdą i następni.
                                    I mylisz się gołęboko twierdząc, że inwestycja dużej firmy nie wpływa na decyzje innych potencjalnych inwestorów. Nie ma lepszej reklamy w biznesie, jak zakończona z dobrym rezultatem inwestycja potentata o zasięgu światowym. No i nie rozbrajaj mnie celową czy udaną naiwnościa pisząc o Googlach czy Operze koło Faurecii:)
                                    • zetkaf Re: Brawo dla Gorzowa! 07.06.07, 18:44
                                      Po batalii o expo, i jeszcze innych mykach reklamowych pojawili sie powazni
                                      inwestorzy, w tym LG. Owszem, udana inwestycja zwieksza szanse - ale jak juz
                                      wspomnialem, Gorzow mial swoja "udana inwestycje" - czyli Faurecie. Dobra
                                      branza, bardzo dobra fabryka (m.in. nagroda VW dla najlepszego dostawcy). Nawet
                                      dwie, bo jeszcze VW. I co z tej reklamy? Zobacz, ilu inwestorow w miedzyczasie
                                      porozygnowalo z Gorzowa? Nawet TPV zrezygnowalo (szczegol, ze wrocilo). Zgodnie
                                      z twoim rozumowaniem, to wokol Faurecii powinien tworzyc sie klaster, a TPV to
                                      kolejna z fabryczek klastera, a nie jego zalazek.
                                      Ja tam mysle jednak, ze z samego TPV to klastra nie bedzie. Jak sie Gorzow nie
                                      wezmie za promocje miasta, to bedziemy mieli jednego nowego inwestora raz na 4
                                      lata... Owszem, TPV moze byc dodatkowym argumentem w promocji miasta, ale NIE
                                      MOZE JEJ ZASTAPIC.
                                      PS. To sie nie nazywa naiwnosc - to sie nazywa ironia.
                • Gość: ja Re: wy to macie szczęście IP: *.gorzow.mm.pl 07.06.07, 18:31
                  moze mi podasz namairy chetnie pojde do pracy
    • Gość: ja Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 07.06.07, 18:28
      a tak wogule to gdzie można składac podania??? bo chetnie bym poszła tam do
      pracy
      • Gość: ziomek Re: Monitory i telewizory made in Gorzów IP: *.gorzow.mm.pl 07.06.07, 18:29
        ja też chetnie bym poszedł ale nie wiem, gdzie wysłać podanie za rok koniec
        szkoły a by sie przydało iśc do pracy za prawie 2 klocki
      • patriota77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 07.06.07, 18:41
        To naucz sie najpierw pisac droga kolezanko.
        • budrys77 Re: Monitory i telewizory made in Gorzów 08.06.07, 09:11
          Zetkaf - Faurecia to pikuś w porównaniu do TPV i kooperantów, tak więc nie
          spodziewałem się większego odzewu po lokalizacji zakładu w Gorzowie. Z tego co
          pamiętam zaczynali od pułamu 200-300 etatów, a dopiero teraz po wielu latach
          osiągnęli zapowiadany poziomm około 600-700. Faurecia powstawała w innych
          czasach i warunkach ekonomicznych. w tamtym czasie bezrobocie oscylowało w
          Gorzowie (nie licząc powiatu), na poziomie 20%. Inwestorzy preferowali duże
          miasta, a mieścinki typu Gorzów omijali szeeerokim łukiem. Nie pisz mi tu o
          jakichś klastrach i innych pierdołach, bo nie przywykłem do nowomowy.
          Pogadamy za rok lub krócej, gdy po TPV wejdzie kolejny duży inwestor. Wtedy
          padniesz przede mną na kolana i będziesz bił poklony przed moja mądrością:P

Ps. nabór rozpocznie się mniej więcej za 2 miesiące moi drodzy. A przy tasmie,
          nie liczcie raczej na pracę od 8 do 16, z czego 3 godziny na papierosie lub w
          toalecie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka