Dodaj do ulubionych

Ikea - biurko Micke

27.07.15, 21:03
Chętnie poznam opinie o tym biurku, planuję zakup dla pierwszaka. Mam kilka pytań:
1. Jak z trwałością sklejki, da się to czymś bezpowrotnie zarysować?
2. Jak z możliwością czyszczenia w razie pomalowania flamastrami przez młodszą siostrę wink
3. Czy brak ścianki (na tyle szuflad) nie sprzyja kurzowi (biurko będzie przy samej ścianie)?

Wszelkie opinie mile widziane.
I jeszcze jedno, nie bardzo widzę te ikeowe krzesła, które proponowane są dla dzieci. Plastiki w ogóle nie przemawiają do mnie, a drewniane kojarzą mi się z odciskami na tyłku przy długim odrabianiu lekcji wink Myślałam raczejo czymś bardziej miękkim.
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 21:24
      mój starszak ma białe biurko micke od 4 lat. Na nim podkładka transparentna dzięki czemu biurko w stanie bardzo dobrym do dziś. Jedyne co go zdobi to nalepki z karate wink.
      Na tyle szafki nie ma pleców, ale nie kurzy się bardziej niż w innych miejscach w domu.

Krzesło miał na kółkach, poszło out, bo jeździł/odjeżdżał/ siedziało mu się fatalnie. Ma zwykłe, drewniane, nic go nie gniecie big_grin
      • corrina_f1 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 21:28
        No ja właśnie myślę o tym całym białym :
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80213074/
        Ta plastikowa podkładka jak rozumiem, też z ikei ?
        • iberka Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 21:52
          Dokładnie to biurko, a podkładka chyba też z ikea, ale już nie pamiętam.....a nigdzie nie jest napisane
        • madzik29 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 21:53
          ja mam dwa białe, od prawie roku przy 3 i 6 latku(chłopaki z duzym temperamentem) nic nie podrapane, wszystko zmywam cifem z wybielaczem, wszelkie mazaki, kredki , farby schodzą jak na razie, podrapane nigdzie nie jest, tez mam przezroczyste nakładki na blat z Ikea, biurko stoi przy ścianie i nie widzę żeby sie znaczenie kurzyło w środku, w sumie tam sie wszystko przewala non stop wiec nie zdąży sie nakurzyć wink
          • madzik29 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 21:54
            tu ta podkładka na biurko www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/66703500/
        • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:07
          Mnie sie w tym gotowcu Micke nie podobało zagospodarowanie szafki, raz że z drzwiczkami a nie szuflady, dwa, że z miejscem na komputer (niepotrzebnym nam). Dlatego skomponowaliśmy sobie sami biurko, wykorzystując szafkę Micke na kółkach (odczepiając, oczywiście, kółka), oddzielnie kupiony blat i nogi. Biurko wyszło bardzo fajne smile
          • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:08
            taka szafka: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40296033/#/90213078
            • iberka Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:10
              a my wcale nie mamy tam komputera wink. Dziura na kabel w blacie jest przykryta podkładką i nie sprawia żadnych problemów. Szuflady są, półki są, u nas wszystko się sprawdziło smile
              • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:31
                Ale tam jest jedna duża komora na komputer i tylko dwie szuflady pod blatem. Chyba, że w miejscu na komputer dorobiliscie półki? Ale to i tak mniej wygodne niż szuflady.
                • iberka Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:47
                  Nic nie dorabialiśmy, półka była w zestawie i mamy półkę smile
                  • iberka Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:50
                    aż poszłam sprawdzić i jest tak jak na zdjęciach ze strony ikea, czyli w szafce są 2 wkładane półki albo można wstawić komputer. Kuba ma półki. Zero problemu wink
                    • annaparzonka Re: Ikea - biurko Micke 28.07.15, 07:46
                      Mamy to biurko od 3 lat, wszystko w bardzo dobrym stanie, na blacie mamy podkładkę podobna do zalinkowanej tylko, ze z mapa , sa dwie szuflady i szawka która ma dwie polki ( nie trzeba jej dokupywać bo jest w zestawie).
                    • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 28.07.15, 08:55
                      iberka napisała:

> aż poszłam sprawdzić i jest tak jak na zdjęciach ze strony ikea, czyli w szafce
                      > są 2 wkładane półki albo można wstawić komputer. Kuba ma półki. Zero problemu
                      > wink

aha, no to tego nie zauważyłam, że na miejsce komputera jest dodatkowa półka, którą można wstawić. Natomiast dalej twierdzę, że szuflady dużo wygodniejsze i przy biurku głównie z półkami - dokupiłabym dodatkową szafkę z szufladami.
              • crakersowa Re: Ikea - biurko Micke 30.07.15, 12:42
                A ja w tą dziurę dopasowałam jeszcze w sklepie taki kubek z działu łazienka i świetnie pasuje, kredki , długopisy etc. dziecko tam trzyma
                www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00263812/
            • corrina_f1 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:28
              agni71 napisała:

> taka szafka: rel="nofollow">www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40296033/#/90213078

Tą szafkę widziałam ostatnio obok biurka (jako przedłużenie) u koleżanki córki i zastanawiało mnie, czy ma aż tyle rzeczy, ze nie pomieściły się w biurkowych szufladach, a to chodziło, jak się okazuje, o brak bocznych szuflad...
          • corrina_f1 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:20
            agni71 napisała:

> Mnie sie w tym gotowcu Micke nie podobało zagospodarowanie szafki, raz że z drz
            > wiczkami a nie szuflady, dwa, że z miejscem na komputer (niepotrzebnym nam). Dl
            > atego skomponowaliśmy sobie sami biurko, wykorzystując szafkę Micke na kółkach
            > (odczepiając, oczywiście, kółka), oddzielnie kupiony blat i nogi. Biurko wyszło
            > bardzo fajne smile

Fakt, dopiero jakoś w tej chwili dotarło do mnie, że tam nie ma półek tylko miejsce na computer (jedna mała półeczka na górze). My kompa stacjonarnego nie mamy, więc troche mało praktyczne się robi. Muszę rozważyć więc blat i szafkę smile
            • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:34
              jest jeszcze taka wersja biurka Micke, z półkami, ale moim zdaniem tez niepraktyczna, tylko dwie półki, do tego odkryte:

Micke

No i jednak szuflady przy biurku są praktyczniejsze. Chyba, że jest miejsce na biurko i oprócz niego, obok, na tę szafke na kółkach (lub inną dodatkową szafkę z szufladami).
              • corrina_f1 Re: Ikea - biurko Micke 27.07.15, 22:49
                Tak, widziałam tą wersję też, ale ta wydaje mi się już zupełnie niepraktyczna. Można tu postawić co najwyżej pare książek w pionie jak na regale. U mnie odpada, bo mam młodszą, która dopiero nauczyła się chodzić i wszystko co w zasięgu ręki zagrożone smile

Oczywiście ta szafka dodatkowo to jest rozwiązanie, ale pod warunkiem, że ma się miejsce , a dwa że podnosi koszt, a myślę że w tej cenie można już coś w jednym kawałku sensownego znaleźć w innym sklepie. Aczkolwiek na razie jeszcze specjalnie nie szukałam, ale też nic mi się w oko nie rzuciło np na BRW czy w Agata Meble.
          • aggala Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 13:06
            A możesz podać więcej szczegółów, jak to zrobiliście, bo bardzo mi się Twój sposób spodobał. Czy blat i nogi z Ikea i czy trwale połączone z szafką, czy tylko szafka wsunięta pod blat? My kupiliśmy dla córki zestaw biurko Micke bez szafki (www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30213076/) i ta szafka z szufladami. Liczyliśmy naiwnie, że po zestawieniu utworzą większe biurko, ale konstrukcja okazała się niestabilna i nie chodzi o to, że szafka odjeżdża na kółkach, ale odstaje górą a w miarę użytkowania i wypełniania szuflad dodatkowo nieco "osiadła" i jest minimalnie niższa niż biurko.
            • patatajowa Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 13:54
              ale co to za problem? kilka wkrętów+wkrętarka. wyjmujesz szuflady z szafki, dokrecasz szafke do boku biurka tak zeby była równo z blatem.wysokość regulujesz kółkami jeśli mają taką mozliwośc lub zamieniasz na wkręcane regulowane na wysokość nóżki do szafek po kilka z sztuka(ikea,castorama).
            • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 15:19
              blat i nogi z IKEA, blat z jednej strony opiera się na szafce Micke, z drugiej na dwóch nogach. Dokładnie tych produktów uzyliśmy:

szafka Micke mąż odczepił kółka
              blat linnmon 100 cm
              dwie nogi Adils

Szafka Micke jest chyba przyklejona do blatu specjalnym klejem.

W waszym przypadku aby uzyskac idealnie równą powierzchnię blatu - musielibyście chyba na blat biurka i szafki położyć nowy blat. O ile szafka będzie równej wysokości z aktualnym blatem biurka. Tyle, że blat 100 cm byłby za krótki, musielibyście wziąć 120 cm. Albo zrobić tak, jak patatajowa radzi, ale zawsze będzie szpara między blatem biurka a komody.
              • aggala Re: Ikea - biurko Micke 30.07.15, 10:52
                Dzięki. Musimy pokombinować. Dla niektórych takie skręcenie szafki z biurkiem jest banalne, ale dla mnie wcale nie, więc może mi doradzicie, jak to dokładnie zrobić. Mam biurko z bokiem z płyty i mam szafkę. Jak rozumiem, trzeba wkręcić wkręty od strony szafki tak, żeby wkręciły się w bok biurka. Czy dobrze rozumiem, że wkręty nie mają przejść na wylot, tylko zatrzymać się w płycie biurka? Czy trzeba je jakoś dodatkowo zabezpieczyć, żeby meble się potem nie rozjechały? W tej chwili szafka jest dostawiona od strony nogi metalowej, płyta jest tylko w górnej części. Czy myślicie, że dokręcenie tylko do tej górnej płyty wystarczy, żeby konstrukcja była stabilna, czy należy dokręcić od drugiej strony biurka - tam, gdzie jest płyta na całej wysokości?
                • patatajowa Re: Ikea - biurko Micke 30.07.15, 13:24
                  wynajmij kogoś do skręcenia.
    • aga_martusia Re: Ikea - biurko Micke 28.07.15, 08:31
      My jakiś miesiąc temu zmontowaliśmy taki zestaw tylko z mniejszym blatem.
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S99932700/#/S39932699
      Na blat obowiązkowo przeźroczysta podkładka.
      Ta szafka z szufladami jest o wiele praktyczniejsza w użytkowaniu, poza tym ma plecy więc nie zbiera się kurz a blat nie ma tej nieestetycznej dziury.
      • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 28.07.15, 08:58
        tez mam coś podobnego u jednego dziecka, u drugiego domowej roboty biurko z wykorzystaniem szafki Micke na kółkach (bez kółek, oczywiście).

• ilonsa Re: Ikea - biurko Micke 28.07.15, 11:52
        my mamy blat Linnmon 100x60 (koszt 39zł więc nawet nie inwestujemy w podkładkę bo jak się zniszczy to wymienimy blat). Do tego regulowane nogi olov.
        Pierwotnie miało być biurko Micke ale uznaliśmy, że jest za wąskie.
    • magia Re: Ikea - biurko Micke 28.07.15, 09:08
      dla nas biuro Micke było za małe.
      Jedno dziecko ma vox Evolve, drugie ikea Malm.

krzesła mamy Nowy Styl Smart
      www.nowystyl.pl/produkty/krzesla-dzieciece
      Regulowane na wysokość i głębokość, kółka można zamienić na nóżki, duży wybór tkanin (musisz wejść w kartę produktu by je obejrzeć).
      • aga_martusia Re: Ikea - biurko Micke 28.07.15, 11:44
        Nam też się marzyło większe ale niestety ściany nie są z gumy wink
        • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 28.07.15, 14:09
          chodzi chyba o to, że jest płytkie

np. blat Linnmon ma szerokość 60 cm, a biurko Micke 50 cm
    • aneea Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 13:55
      Córka chciała to biurko rok temu, ale po obejrzeniu stwierdziłyśmy, że jest zdecydowanie za wąskie i jakieś takie mało solidne.
      Kupiłyśmy biurko malm www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60214159/ , w sumie niewielka różnica w cenie, a jakościowo o niebo lepsze, no i znacznie szersze.
      • corrina_f1 Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 14:30
        Niewielka ? Ponad połowę ceny Micke... :-\
        Fakt,wygląda solidniej, ale tu szuflada tez tylko hedna a dwie polki.
        • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 15:21
          Najkorzystniej chyba jednak wychodzi zrobić samemu z elementów z IKEi, tylko trzeba mieć jakieś tam elementarne umiejętności i narzędzia. Gdyby u mnie mąż sie tym nie zajmował, to nie wiem, czy nie decydowałabym się na gotowce.
          • ilonsa Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 15:49
            bez przesady jakie umiejętności. Nasze biurko skręciłam zupełnie sama i zajęło mi to ok. 30 minut.
            • patatajowa Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 16:06
              moj syn sam skrecał ostatnio szuflady do szafki z ikea. lat 9 smile
              dobra wkretarka, komplet narzedzi w pudełeczku z ikea i troche "pomyślunku" i mozna szaleć tongue_out
              • agni71 Re: Ikea - biurko Micke 29.07.15, 18:14
                > dobra wkretarka, komplet narzedzi w pudełeczku z ikea i troche "pomyślunku" i m
                > ozna szaleć tongue_out

a co ja napisałam? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka