Dodaj do ulubionych

jak to jest z tym pochylaniem fotelika do 36 kg?

29.06.07, 21:47
Usiłowałam wybrać jakiś fotelik, specjalnie pojechałam do sklepu, naoglądałam sie i wróciłam z niczym. dalej sie nie mogę zdecydować. Ale po oglądaniu zrodziło mi sie pytanie, a mianowicie: Jak działa ta funkcja pochylania w fotelikach 15-36 kg? Spróbowałam w kilku modelach pociągnąć za tę rączkę do pochylania i oparcie jakby opadało do tyłu. Więc pewnie można to tylko tyle pochylić na ile pozwala oparcie kanapy. I tak mnie zastanawia jak to jest zrobione. Bo w pozycji siedzącej sztywno oparcie jest doczepione do reszty a w pozycji leżącej oparcie leci do tyłu aż się o coś nie oprze? Nic tam nie musi zaskoczyć? Oglądałam concorda i maxi cosi.
Obserwuj wątek
    • edzia.79 Re: jak to jest z tym pochylaniem fotelika do 36 30.06.07, 14:01
      My mamy GRACO.Rzeczywiscie sie rozklada ale tylko w przypadku rozkladanego fotela w samochodzie (czyli na przednim siedzniu).
      Z tylu mozesz troche odchylic ale dziecku i tak opada glowa.
      Wymyslilismy taki kolnierzyk na szyje (taka poduszeczka do spania) i jest troche lepiej.
    • mika_007 Re: jak to jest z tym pochylaniem fotelika do 36 30.06.07, 15:22
      w fotelikach do 36kg nie ma takiej regulacji jak w tych do 18
      oparcie jest ruchome na tyle żeby dopasować się do fotela samochodowego
      ale się nie rozkłada
      no chyba,że na przednim siedzeniu -ale dziecki w takich fotelikach z przodu
      przewozić NIE WOLNO
      • iwek33 Re: jak to jest z tym pochylaniem fotelika do 36 30.06.07, 17:03
        Otóż WOLNO przewozić dziecko w foteliku na przednim siedzeniu samochodu,
        przodem do kierunku jazdy. Dwa miesiące temu specjalnie udaliśmy się z mężem na
        policję wyjaśnić tę kwestię, ponieważ mieliśmy taką sytuację, że z tyłu
        siedziało w fotelikach dwoje dzieci, w tym jedno niemowlę i ja, i z przodu
        musiał siedzieć mój syn 8 latek w foteliku Cybex Solution. Sprawdzaliśmy w
        kodeksie, a potem jeszcze dla pewności wyjaśniliśmy sprawę na policji. dziecko
        może siedzieć na przednim fotelu, ale MUSI być w swoim, dopasowanym do wzrostu
        i wieku foteliku.
        A odnośnie pochylania, no niestety, w tym przedziale foteliki się już tak nie
        odchylają, jak te do 18 kg ( o tym zresztą napisała poprzedniczka), w Cybexie,
        który mamy odchyla się zagłówek, trochę to pomaga i gdy dziecko zaśnie głowa
        nie opada do przodu. Ale generalnie musisz dopasować fotelik do swoich foteli
        samochodowych, często ten sam fotelik zupełnie inaczej "dopasowuje" się do
        kanap w różnych samochodach.
        • joanna2001 Re: jak to jest z tym pochylaniem fotelika do 36 30.06.07, 17:52
          mamy od niedawna Maxi Cosi Rodi XR . Niby trochę się oparcie odchyla do tyłu (
          fotelik mocowany na podstawce). W każdym razie dziecku głowa nie opada do
          przodu podczas snu. Długo szukałam odpowiedniego fotelika i chyba ten był
          najlepszy. Gdy mały chce dłużej spać, to pod oparcie podkładam okrągły wałeczek
          ( może to nie jest zgodne z przepisami, ale cóż...) wtedy oparcie jest bardziej
          odchylone. Ogólnie jesteśmy zadowoleni. Mój syn ma 4 latka, mierzy 104, waży
          15,5. Fotelik dobrze dopasowany.
        • mika_007 Re: jak to jest z tym pochylaniem fotelika do 36 01.07.07, 15:26
          iwek33 napisała:

> Otóż WOLNO przewozić dziecko w foteliku na przednim siedzeniu samochodu,
          > przodem do kierunku jazdy. Dwa miesiące temu specjalnie udaliśmy się z mężem
          na
          >
          > policję wyjaśnić tę kwestię, ponieważ mieliśmy taką sytuację, że z tyłu
          > siedziało w fotelikach dwoje dzieci, w tym jedno niemowlę i ja, i z przodu
          > musiał siedzieć mój syn 8 latek w foteliku Cybex Solution. Sprawdzaliśmy w
          > kodeksie, a potem jeszcze dla pewności wyjaśniliśmy sprawę na policji.
          dziecko
          > może siedzieć na przednim fotelu, ale MUSI być w swoim, dopasowanym do
          wzrostu
          > i wieku foteliku.
          > A odnośnie pochylania, no niestety, w tym przedziale foteliki się już tak nie
          > odchylają, jak te do 18 kg ( o tym zresztą napisała poprzedniczka), w
          Cybexie,
          > który mamy odchyla się zagłówek, trochę to pomaga i gdy dziecko zaśnie głowa
          > nie opada do przodu. Ale generalnie musisz dopasować fotelik do swoich foteli
          > samochodowych, często ten sam fotelik zupełnie inaczej "dopasowuje" się do
          > kanap w różnych samochodach.

żebyś się kiedyś nie zdziwiła
          bo widocznie akurat tak CI policjanci zinterpretowali przepisy
          ale większa część policjantów (mając z resztą całkowitą rację) traktuje za
          foteliki tylko te 0-13,0-18,9-18,9-20 -czyli tylko te które mają "kubełki" i
          własne pasy

to co jest od 9 do 36kg jest zaliczane do "innych"

z przodu dziecko może jechać tylko pod warunkiem,że FOTELIK jest przypięty
          pasami samochodu,a dziecko pasami fotelika

znam nie jedną osobę która zapłaciła mandat za przewożenie dzieci z przodu na
          postawce z plecami
          • iwek33 Re: jak to jest z tym pochylaniem fotelika do 36 01.07.07, 21:46
            Wiesz, ja mam nadzieję, że przespis to jest przepis i nie może być tak, że
            jeden policjant interpretuje przepis w taki sposób, a drugi w inny. To głupie
            moim zdaniem, choć nie wątpię, że niestety możliwe...
            A podczas podróży zatrzymała nas policja i też nie przyczepiła się do tego,że
            synek siedział z przodu w foteliku, zapięty pasami samochodu.
            Oczywiście, że bezpieczniej dla dziecka jest jak siedzi z tyłu, i prawie zawsze
            tak podróżujemy,że synowie są w fotelikach z tyłu, a ja z przodu, ale tak,jak
            pisałam, mieliśmy sytuację wyjątkową, ze synka posadziliśmy z przodu. Swoją
            drogą chciałabym to raz, dobrze wyjaśnić, ale skoro sama policja nie potrafi
            jasno zinterpretować przepisów, to kto?
            • iwek33 Re:mika_007 miałaś rację 02.07.07, 10:21
              Szukałam intensywnie od wczoraj, znalazłam wiele artykułów i przepisów.
              Cytuję fragmenty:
              "Uwaga! W wielu nowych pojazdach - ze względu na specyficzną konstrukcję
              napinaczy pasów - na przednich fotelach dzieci można przewozić wyłącznie w
              fotelikach mających własne, niezależne od auta, pasy bezpieczeństwa."

"Mocowanie fotelików dziecięcych na przednim fotelu samochodu
              Nie jest zalecane, ale dozwolone. Warunek: musisz mieć możliwość odłączenia
              przedniej poduszki powietrznej pasażera w czasie przewożenia dziecka. No i nie
              możesz mieć poduszek bocznych. Jeśli choć jeden z tych warunków nie jest
              spełniony, przewożenie dzieci w foteliku na przednim fotelu nie jest
              bezpieczne. Ale nawet jeśli obydwa warunki są pełnione pamiętaj o maksymalnym
              cofnięciu przedniego fotela, na którym montujesz fotelik."

"Dziecko 3-letnie może być przewożone na przednim siedzeniu w foteliku.
              Konieczne jest jednak spełnienie wymogów określonych ustawą z dnia 20 czerwca
              1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jedn. Dz.U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515 z
              późn. zm.). Kierowców obowiązują w tym zakresie zasady ogólne dotyczące
              przewożenia osób oraz zasady szczególne dotyczące przewozu dzieci. Przede
              wszystkim pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i
              utrzymany, aby korzystanie z niego nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim
              jadących lub innych uczestników ruchu, a w szczególności, aby nie narażał on
              kogokolwiek na szkodę (zob. art. 66 ust. 1 pkt 1 ustawy). Należy pamiętać o
              tym, że zgodnie z art. 63 ust. 1 przewóz osób może odbywać się takim pojazdem,
              który jest do tego przeznaczony lub przystosowany, jak też o tym, że liczba
              osób przewożonych pojazdem nie może przekraczać liczby miejsc określonych w
              dowodzie rejestracyjnym (wyjątek od tak określonych ustawą zasad nie obejmuje
              jedynie przewozu pojazdami określonymi w art. 63 ust. 4 ustawy). Nie można więc
              uważać fotelików lub innych urządzeń przeznaczonych do przewożenia dzieci za
              odrębne siedzenie w pojeździe, dające możliwość ewentualnego przewożenia
              jeszcze jednej osoby dodatkowo. Trzeba bowiem zamocowany fotelik lub inne
              urządzenie przeznaczone do przewożenia dzieci bezwzględnie traktować jako jedno
              z miejsc określone w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.
              Podczas jazdy kierujący pojazdem, jak też osoba przewożona jest obowiązana do
              korzystania z pasów bezpieczeństwa, w które pojazd jest wyposażony. Ponadto od
              dnia 1 stycznia 1999 r., zgodnie z art. 39 ust. 3 ustawy, w pojeździe
              samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do lat 12,
              nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym
              urządzeniu do przewożenia dzieci (przepis ten nie dotyczy jednak przewozu
              dziecka dokonywanego taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub
              Policji). Foteliki i pozostałe urządzenia zgodnie z wolą ustawodawcy muszą
              odpowiadać wadze, wzrostowi dziecka i właściwym warunkom technicznym. Chodzi o
              to, aby dzieci przewożone w pojeździe były należycie zabezpieczone przez
              prawidłowe zapięcie pasów bezpieczeństwa. Równocześnie więc ustawodawca
              zabronił przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku
              jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę
              powietrzną dla pasażera oraz przewożenia poza specjalnym fotelikiem ochronnym
              dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. "

Nie jest to całkiem jednoznaczne, ale biorąc pod uwagę,że mamy w aucie poduszki
              powietrzne z pzrodu i z boku oraz fotelik bez własnych pasów, nie będę już
              wozić syna na przednim siedzeniu. Faktycznie może policjant się przczepić do
              takiego przewożenia dzieci.

• mika_007 Re:mika_007 miałaś rację 03.07.07, 12:40
                właśnie Iwek
                jest napisane -fotelik z własnymi pasami
                poddupniki z plecami określane są jako "inne urządzenia do przewozu dzieci"

chociaż dla własnego spokojnego sumienia lepiej kiedy tylko się da przewozić z
                tyłu a nie liczyć jak to zinterpretuje policja

przyznam,że mnie też się nie uśmiechało jeździć z tyłu i być wgniecioną przez
                dwójkę starszaków w "innych urządzeniach",bo najmłodsze jechało z przodu w
                kołysce,ale nie miałam odwagi posadzić któregokolwiek z nich z przodu -jakoś mi
                zgrzyta na przednim fotelu dzieciaczek w czymś większym jak 0-13kg
    • iwek33 Re: i inne przepisy: 02.07.07, 10:29
      "Mówiąc o przewożeniu dzieci w samochodach należy przypomnieć kolejny bardzo
      istotny zapis prawa o ruchu drogowym: kierującemu pojazdem zabrania się
      przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na
      przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.Przepis ten dotyczy wszystkich
      samochodów osobowych oraz autobusów i samochodów ciężarowych, nawet wtedy, gdy
      nie są one wyposażone w pasy bezpieczeństwa. Jeśli kierowca nie ma jak
      zamocować fotelika w pojeździe, to nie może przewozić dziecka na przednim
      siedzeniu. Kierującemu pojazdem zabrania się przewożenia w foteliku ochronnym
      dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu
      samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera. To z kolei zapis
      chroniący dzieci przed negatywnym działaniem poduszki powietrznej."

" Czy dziecko w foteliku można posadzić z przodu?
      Z punktu widzenia prawa - można, o ile dziecko jest w foteliku i o ile nie jest
      to fotelik zamontowany tyłem do kierunku ruchu na miejscu z aktywną, przednią
      poduszką powietrzną. Z punktu widzenia rozumu - po co to robić i narażać
      dziecko na większe niebezpieczeństwo, skoro z tyłu jest bezpieczniej? Patrz: Na
      którym miejscu w samochodzie najbezpieczniej zamocować fotelik?"

"ZABRANIA SIĘ:

przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na
      przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla
      pasażera.
      przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym , dziecka w wieku do lat 12
      na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego (art. 45, ust. 2 pkt. 2, 3 ustawy
      prawo o ruchu drogowym - Dz. U. z dnia 19.08.1997r nr 98, poz. 602 z późn.
      zmianami). "

• edzia.79 Re: i inne przepisy: 02.07.07, 13:52
        Nasze auto nie ma poduszek z przodu,wiec mam nadzieje ze 5-latek bedzie mogl siedziec na przednim siedzeniu.
        Niestety innego wyjscia nie bedziemy mieli,bo ja za kilka dni bede siedziala z tylu z maluszkiem.

• mna Re: i inne przepisy: 19.10.07, 16:31
        Czyli jednoznacznie można z przodu ale po wyłaczeniu poduszki
        powietrznej i w foteliku montowanym przodem do kierunku jazdy i z
        własnymi pasami czyli w praktyce są to foteliki dla przedzału
        wagowego 9-18 i po wyłaczeniu poduszki. Czy dobrze zozumiałam? czy
        też warunek wyłaczenia poduszki jejst wóczas gdy się przewozi foteli
        0-13 tyłem do kier jazdy a w przypadki fotelików 9-18 poduszka może
        być?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka