flicek 18.01.10, 16:31 mojej działalności gosp. Któraś może by pomogła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
widokzwenus Re: ZUSowy problem 18.01.10, 20:43 Bez opisu nie poradzę. Z opisem też mogę nie dać rady, ale to zawsze większa szansa. Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: ZUSowy problem 18.01.10, 21:36 No ale jak Ci pomóc skoro nie napisałas w czym? Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: ZUSowy problem 18.01.10, 21:50 Mam działalnosc od stycznia 2009. Wychodzi na to, że pierwszą składkę na ubezp. społeczne zapłaciłam w niepełnym wymiarze, wyszło dopiero teraz jak poprosiłam ich o rozliczenie konta. No i niby mam napisac pismo z prośbą o umozliwienie mi opłacenia składki po terminie i przywrócenie ubez. chorobowego. Ale tak sie zastanawiam czy ja w ogóle byłam ubezpieczona przez ten cały rok? Nie rozumiem zatem o jakie 'przywrocenie' mam wznioskowac? No i jak? Mam napisac, ze ksiegowa mnie zle poinformowala? Pewnie smieszne im sie wyda takie uzasadnienie, a to prawda... Poradzicie cos? Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: ZUSowy problem 18.01.10, 21:58 Od którego stycznia? Bo to wazne. Jesli od 1 - to rób co mówia.. Jesli od połowy to nie płacisz całej składki. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzwenus Re: ZUSowy problem 18.01.10, 22:00 Nie do końca rozumiem, ale spróbuję przetrawić. Ja zakładałam działalność w sierpniu, ale po 10, a zależało mi żeby oficjalnie było od sierpnia. Też płaciłam wtedy niepełna składkę i ubezpieczenie chorobowe "aktywizowało się od września". Natomiast nie musiałam nic pisać. Ile zapłaciłaś dokładnie tej składki? Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: ZUSowy problem 18.01.10, 22:09 Sek w tym, że mam działalnośc od 15 stycznia (wcześniej umowa o pracę), ale zgłosiła mnie ma księgowa od 1 stycznia. No ale składkę wyliczyła tak jakbym była zgłoszona od 15. Zapłaciłam 107,07 zamiast 113,96. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzwenus Re: ZUSowy problem 18.01.10, 22:14 Sprawdziłam w historii konta ile płaciłam za pierwszym razem czyli za sierpień i ja mam tam kwotę 107,73. Była to suma podana mi przez urzędnika w ZUS-ie. Moim zdaniem jest to identyczna sytuacja jak moja, działalność zakładałaś "z początkiem miesiąca", ale realnie go nie opłacasz w całości bo procedury były już po 1 stycznia. Wtedy pełne ubezpieczenie zdrowotne masz od miesiąca, w którym opłaciłaś pełną składkę - w tym wypadku od lutego. Jeśli piszę trochę jak potłuczona to przepraszam, ale mam gorączkę. Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: ZUSowy problem 18.01.10, 22:19 Kurde, źle napisałam. Mam działalnosc od 1 stycznia 2009 ale że byłam do 15 stycznia zatrudniona na umowę o pracę to księgowa mówiła, że wtedy płacę niższą składkę, no i mi wyliczyła i zapłaciłam. A teraz się okazuje, że powinnam była zapłacic całą. Kurde, dopiero teraz mi się przypomniało jak to było! Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: ZUSowy problem 18.01.10, 22:24 No to miała rację. Oczywiscie o ile Twoja pensja była wyzsza od najniższej krajowej. Jesli jednoczesnie byłas zatrudniona na umowe o prace i miałas działalnośc to skaldki społeczne opłaca się tylko od umowy o prace. Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: ZUSowy problem 18.01.10, 22:39 Zus się czesto myli Ficek Cos o tym wiem. Powiem Ci tak - nie widzac dokumentów trudno Ci pomóc skoro masz isc na wojne z zusem.. Ja bym zadzwoniła do innego inspektoratu i przedstawiła Pani sytuacvję - jesli było tak i tak to co wtedy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: ZUSowy problem 18.01.10, 22:42 Dobrze, że założyłam ten wątek bo mi się jakoś rozjaśniło w głowie i chyba faktycznie moja księgowa miała rację. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzwenus Re: ZUSowy problem 18.01.10, 22:48 Przychylam się do zdania przedmówczyni. Skonsultuj sprawę w innym oddziale ZUS> możesz też zarejestrować się na blip.pl (to okołogazetowy system podobny do twittera) tam jest użytkownik ZUS i nie wiem kto tam siedzi, ale już trzy razy mi tyłek online uratował Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: ZUSowy problem 19.01.10, 08:20 Tak sobie myślę, że to jednak księgowa dała ciała ze zgłoszeniem mnie od 01.01 skoro wiedziała, że wcześniej jestem na umowie o pracę i chyba powinna mnie zgłosic od 16 (15 kończyła mi się umowa). Odpowiedz Link Zgłoś
makbyt Re: ZUSowy problem 19.01.10, 19:14 byłaś zatrudniona w styczniu 2009 roku przez niepełny miesiąc ,tylko do 15 stycznia. Powinnaś zapłacić pełne składki za miesiąc styczeń z dzialalności. Dlaczego? Nie ważne jaką kwotę zarobiłaś na etat za te 15 dni. Ubezpieczenie ustało w styczniu 2009roku. Więc nie można opierać się na ubezpieczeniu społęcznym ze stosunku pracy. Z działalności pełne składki. Odpowiedz Link Zgłoś
makbyt Re: ZUSowy problem 19.01.10, 19:15 Księgowa od 01.01 powinna Cię zgłosić tylko do ubez,zdrowotnego a od 16 stycznia do wszystkich. A potem zrobić korektę i zgłosić Cię do pełnych od 01.01.2009. Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: ZUSowy problem 20.01.10, 09:32 Rany, coraz mnie rozumiem. Po co ta korekta? Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: ZUSowy problem 20.01.10, 10:14 flicek napisała: > Rany, coraz mnie rozumiem. Po co ta korekta? nie staraj sie zrozumiec, zusu nikt nie zrozumie im dluzej siedze w tej tematyce, tym bardziej dochodze do takiego wniosku... Odpowiedz Link Zgłoś