Dodaj do ulubionych

dochód a nowe zasiłki wychowawcze

24.02.04, 22:50
Cześć!
Wszędzie poniżej czytam że zasiłek rodzinny ma być ustalany na podstawie
dochodów wszystkich członków rodziny, a więc również matki idącej na
wychowawczy. W ten sposób pewnie połowa z nas straciłaby prawo do tego
zasiłku. Tymczasem w ustawie jest paragraf o treści:
Art5 par4. W przypadku utraty dochodu prawo do zasiłku rodzinnego ustala się
na wniosek osoby, o której mowa w art. 4 ust. 2, na podstawie dochodu rodziny
lub dochodu osoby uczącej się pomniejszonego o utracony dochód.
Czyli wydaje mi się że nie bierze się pod uwage dochodu osoby idącej na
wychowawczy. Zresztą tak też poinformowano mnie w Zusie - mam rację czy nie?
Obserwuj wątek
    • olik7 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 25.02.04, 08:04
      Nigdy nie bierze się pod uwagę dochodów jeżeli został on utracony, obojętnie
      czy mamy, taty, babci itp. Dobrze Ci powiedzieli w ZUSie.
      • kropka251 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 25.02.04, 13:52
        czesc ja dalej niewiem o co w tym chodzi jestem teraz na zasilku mam go od czerwca 2003 wczesniej bylam na macierzynskim ale teraz od maja nie bedzie juz zasilku wych tylko dodatek do rodzinnego i jezeli rodzinne bedzie sie nalezec to i dodatek ale bedzie trzeba skladac dochod moj i meza za 2002 czy tak ??
      • anies75 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 01.03.04, 21:45
        ale on nie zostanie utracony, bo nadal masz umowe o pracę w danym zakładzie
        także od maja liczy sie i męża i zony, niestety
    • ukulka Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 25.02.04, 08:53
      tak więc nie martwcie się dziewczyny - nie stracicie prawa do wychowawczego. A
      ja na przykład zyskam prawo dfo rodzinnego, bo do tej pory,ponieważ liczyły się
      dochody i moje i męża, zasiłek ten mi nie przysługiwał.
    • mmamma Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 25.02.04, 16:36
      cześć
      Mam pytanie, bo naprawdę to juz się pogubiłam w tym wszystkim.
      Jak to będzie z wykazaniem dochodu po 1 maja 2004. Czy chodzi o wspólną sumę
      uzyskanego dochodu mojego i męża podzieloną na dwoje. Czy nikt nie bierze pod
      uwagę tego, że wtedy zarabiając minimalnie przekraczamy 504 zł, ale od maja ma
      być nas troje, więc nie dzieli się tego na 3?
      nadal zarabiamy z mężem minimalne stawki i od maja po urodzeniu dziecka nie
      przekroczymy 504 zł. Jęsli nie w tym roku to kiedy będzie należał nam się
      zasiłek rodzinny???
      proszę o odpowiedź
      dziękuję
      • ukulka Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 25.02.04, 20:56
        Cześć!
        Moim zdaniem (oraz wg tego co udalo mi się wyciągnąć od pani w Zus) od maja
        2004 musisz złożyć wniosek o zasiłek rodzinny oraz o dodatek wychowawczy, wraz
        z zaświadczeniem o dochodach za 2002 rok, ale tylko twojego męża, ponieważ ty,
        idąc na wychowawczy, utraciłaś źródło dochodu. Jak pisałam wyżej w ustawie jest
        paragraf, który mówi że jeśli nastąpi utrata źródła dochodu, to nie bierze się
        go pod uwagę. Dochody męża muszą być poświadczone przez Urząd Skarbowy. Będą
        one pomniejszone o składki emerytalne i podatek. Następnie dzieli się je na
        ilość członków rodziny (czyli z jednym dzieckiem trzy osoby)
        Zresztą nie jestem pewna czy jeśli już jesteś na wychowawczym wogóle będziesz
        musiała składać jakieś wnioski i zaświadczenia - podobno ma być na ten temat
        jakaś pisemna informacja z ZUS. Więcej pani w ZUS nie mogła mi powiedzieć bo
        sama nie wie wink)))
        • ela1003 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 26.02.04, 19:06
          A co jesli pracowałam tylko ja,a mąż nie pracował i nie pracuje?Rozliczaliśmy
          sie razem wiec jak mam wziąść dochody męża jak ich nie ma, jesli złoze podanie
          w skarbowym to wydadza nam wspolne zaświadczenie i wtedy tam bedzie informacja
          ze to są tylko moje dochody?Mimo wspólnego rozliczania?
          • ukulka Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 27.02.04, 13:13
            Cześć!
            Szczerze mówiąc nie wiem jak to wygląda jak mąż nie pracował. Ja złożyłam
            prośbe o zaświadczenie do wychowawczego (również rozliczaliśmy się razem) i US
            wydał je biorąc pod uwage tylko dochody męża. Najprościej będzie zadzwonić do
            US i się dowiedzieć. Myślę że po prostu będzie, że nie uzyskał dochodów i już.
            • kropka251 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 27.02.04, 13:17
              czesc ja dalej niewiem o co w tym chodzi jestem teraz na zasilku mam go od czerwca 2003 wczesniej bylam na macierzynskim ale teraz
              od maja nie bedzie juz zasilku wych tylko dodatek do rodzinnego i jezeli rodzinne bedzie sie nalezec to i dodatek ale bedzie
              trzeba skladac dochod moj i meza za 2002 czy tak ??
        • anies75 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 01.03.04, 21:47
          idąc na wych nie tracisz źródła dochodu, gdyź żródło dochodu to umowa o pracę a
          ja masz nadal
      • olik7 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 27.02.04, 14:19
        Dziewczyny wcinam tu kawałek ustawy Art.23, pkt.5"
        "5. Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego określi, w drodze
        rozporządzenia, sposób i tryb postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń
        rodzinnych, wstrzymywania lub zawieszenia wypłaty tych świadczeń, a także
        sposób ustalania dochodu uprawniającego do świadczeń rodzinnych i wzory:
        1) wniosków o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych,

2) zaświadczenia z urzędu skarbowego, o którym mowa w ust. 4 pkt 1,

3) oświadczeń o dochodach rodziny, w tym oświadczeń osób rozliczających się na
        podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych
        przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, oraz innych oświadczeń i dowodów
        niezbędnych do ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych,

kierując się koniecznością zapewnienia stosownej dokumentacji niezbędnej do
        sprawnej realizacji świadczeń rodzinnych.

6. Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego określi, w drodze
        rozporządzenia, sposób i tryb homologacji systemów informatycznych stosowanych
        w urzędach administracji publicznej realizujących zadania w zakresie świadczeń
        rodzinnych, w celu zapewnienia jednolitości stosowania prawa oraz spójności
        monitorowania świadczeń w zakresie objętym ustawą."

O ile wiem tego Rozporządzenia jeszcze nie ma, czyli nie ma druków dla nas, nie
        ma druków dla Skarbówki (więc nie powinna wystawiać jeszcze zaświadczeń, i nie
        ma określonego sposobu ustalania dochodu uprawniającego do świadczeń rodzinnych.

Coś mi się wydaję, że niezły, za przproszeniem, burdel nam zaoferowano. Bo do
        tego, jak pewnie wiecie, wypłat będzie dokonywał "Organ właściwy" czyli qrde
        nie wiadomo kto, w niektórych przypadkach Urząd Miasta, w innych Urząd Gminy a
        najczęściej dalej pracodawca (w okresie przejściowym tylko).

Do tej pory była zasadnicza różnica przy braniu pod uwagę dochodów:
        1. do zasiłku rodzinnego brało się pod uwagę nasze dochody (też zasiłek
        wychowawczy);
        2. do zasiłku wychowawczego nie brało się naszych dochodów,( ani zasiłku
        wychow.).

W nowej ustawie nie ma mowy o "utracie dochodu", chyba, że czegoś nie
        dowidzam.. więc czekam na Rozporządzenie... może zdążą.

• ukulka Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 02.03.04, 09:06
          Cześć!
          No właśnie jest mowa o utracie dochodu a nie źródła dochodu (ART 5 par 4)-
          przytoczyłam go w pierwszym wpisie.
          • anies75 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 02.03.04, 09:11
            no ale niestety to nie jest tak
            bedą liczyły się zarobki obojga od maja
            tak jak dotad do zaiłku rodzinnego tez licza się zarobki obojga, tylko do wych.
            nie licza się zony
            a od maja będzie tylko rodzinny a do niego dodatki, aby dostac dodatek trzeba
            miec prawo do rodzinnego
            niestety, wiele z nas straci te pieniązki
            • anies75 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 02.03.04, 09:12
              własnie dzwoniłam do przyjaciółki z ZUSU. oni interpretuja utracony dochód
              jakbyś straciła umowe o pracę
              • anies75 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 02.03.04, 09:56
                ale mimo to mam cichą nadzieję ze bedzie dobrze,
                ale to chyba nadzieja
                u mnie brakuje 13 zł bym dostała zasiłek, buuu
    • anies75 Re: dochód a nowe zasiłki wychowawcze 01.03.04, 21:52
      niestety żródło dochodu nie zostaje utracone przy pójściu na wych., zostaje
      utracony dochód, a to zasadnicza różnica
      żródło dochodu, czyli umowa o prace nadal jest, także licza sie zarobki obojga
      małżonków
      ustawodawca wyszedł tu chyba z założenia że jesli masz umowę o pracę, a nie
      przysługuje ci wych.zasiłek to możesz sobie do tej pracy wrócić, i będziesz
      miała dochód
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka