Dodaj do ulubionych

do mam które są na L4 100% płatnym??

29.06.10, 13:30
Hej dziewczyny mam takie pytanko jestem od dwóch miesięcy na L4 niestety nie
mam wyboru i mam je podobno sto procent płatne a w rzeczywistości dostaje
ok.500zł mniej wypłaty chciałam się zapytać jak to u was wygląda??Czy zmieniło
się coś w ustawie bo przy pierwszej ciąży moja różnica wynosiła 50 zł. a było
to z dwa lata temu.
Obserwuj wątek
    • 86marcia Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 13:50
      Ja jestem na L4 100% płatnym od 20 tygodnia ciąży i moja pensja za
      bardzo się nie rózni. Różnica to właśnie jakieś 50-100 zł.
      • mysz_ka85 Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 14:04
        Jestem na L4 z konieczności od 2,5 miesiąca. Moja pensja jest wyższa o
        80 zł, bo jest z zasiłkiem chorobowym. Jestem zatrudniona na umowę o
        pracę, na cały etat. Nie wiem, ale może to ma znaczenie.
    • magdazaw Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 14:05
      ja jestem na zwolnieniu "ciążowym" od 15 kwietnia. Pierwsza wypłata, ta za
      kwiecień, była o prawie 300 zł mniejsza, a następna już tylko o 100 zł mniejsza
      niż ta, która dostawałam jak chodziłam do pracy. Pytałam koleżanki, która
      pracuje jako kadrowa i ona mówiła mi, że to zależy od ilości dni roboczych w
      miesiącu, np. w kwietniu było ich mniej, bo były święta.
      Ale 5 stów to moim zdaniem trochę dużo...
    • ana_pe Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 14:07
      Zawsze mozesz zadzwonic do kadr i powinni Ci wszystko wyjasnic. Faktycznie 500
      zł mniej to bardzo duza roznica. Ja jestem na zwolnieniu od stycznia br. i mam
      wiecej pensji o jakies 200-300 zł. Pozdrawiam
      • fasol-inka Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 14:10
        czy duża czy mała różnica to względne - zależy ile jest pensji podstawowej
    • leneczkaz Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 14:20
      A może liczysz z premią? Bo tylko podstawy masz 100%.
      • gixera Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 01.07.10, 10:38
        Ja mam zwolnienie płatne razem z premią. Zalezy jak pracodawca
        odprowadza składki.
    • bolsz Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 14:22
      W moim przypadku to jest tak:

Sprawdzono,kiedy miałam 3 pełne miesiące kalendarzowe przepracowane bez żadnego
      dnia zwolnienia lekarskiego.U mnie to był czerwiec,lipiec i sierpień
      2009.Zaczynając od sierpnia 2009 zsumowano moje wynagrodzenia z 12 miesięcy
      wstecz - czyli od września 2008 do sierpnia 2009,wszystkie pensje,premie i
      bonusy - a następnie podzielono sumę na 12.Wyszło im moje średnie miesięczne
      wynagrodzenie.I tak mi wypłacają,różnice są drobne w zależności od tego czy
      miesiąc ma 30 czy 31 dni.
      Nie wiem tylko,czy to standardowe przepisy,czy ustalenia mojej firmy.Nie znam
      się na tym.
      Ktoś powyżej napisał,żebyś zapytała w kadrach.Zrób tak.Oni Ci wszystko
      wyjaśnią,bo może masz to liczone w oparciu o inne zasady.
    • mrowka75 Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 14:47
      Ja też dostaję inną pensję, tyle, że 25% większą. Liczona jest
      średnia wynagrodzenia z 12 miesięcy, ale jeśli część Twojego
      wynagrodzenia pochodziła z premii uznaniowych, a nie były one
      zapisane w regulaminie wynagrodzeń to niestety nie wlicza się ona do
      średniej. U mnie każda premia i każde dodatkowe uznanie wchodzi w
      zakres świadczenia teraz na L4. wszytsko zależy od pracodawcy.
    • naszakropa Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 14:55
      A może zwyczajnie sprawdź czy lekarz wpisał Ci odpowiedni kod choroby i literkę
      na zwolnieniu. Aby było 100% płatne przy kodzie choroby musi być wpisana literka
      "B". Dobrze też napisała Bolsz... ale to chyba raczej odnosi się do zwolnienia
      płatnego przez ZUS.Jednak z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że niestety
      najczęściej mylą się nasze kadrowe. Pozdrawiam
    • marlesek Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 15:28
      hej
      dziewczyny ja jestem zatrudniona dopieor od 1,5 miesiaca na umowe o pracę na
      czas okreslony na 2 lata. jestemw ciazy i lekarz chce mi dac zwolenienei ze
      wzgledu na ciąze zagrozona tylko ja sie martwie czy zus nei bedzie się mnei
      czepial ze tak krotko pracuje a juz ide na zwolneinie.
      • 2barb Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 15:41
        Wszystko zależy od ZUS.

Będzie się czepiał Twojego pracodawcy, czy miał świadomość
        przyjmując Cię do pracy w ciąży oraz, czy nie zrobił tego świadomie
        w celu wyłudzenia zasiłku. Ważne, czy jest to Twoja pierwsza umowa o
        pracę z tym pracowdawcą.

Prawdopodobnie będzie miał kontrolę, jeżeli chodzi o Twoje przyjęcie
        do pracy (badania lekarskie, szkolenia, umowa, itp.)
        Natomiast Ty możesz zostać zaproszona na komisję.
        To nie jest nic strasznego.

• fka_kp Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 16:01
        marlesek a mi się wydaje, że ciąża zagrożona to jest wyjątkowa sytuacja. Żadna z
        nas zatrudniając się i zachodząc w ciąże nie zakłada, że od razu pójdzie na L-4.
        Przecież ciąża to nie równa się choroba.

Dziecko najważniejsze, nie zamartwiaj się ani ZUS-em, ani pracodawcą.

Ja jestem w ciąży zagrożonej i nie wyobrażam sobie, że to ja fatyguję się na
        komisję, skoro mam zalecone leżenie i zakaz przemieszczania się samochodem poza
        niezbędnymi badaniami lekarskimi.
      • memphis90 Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 18:16
        Pewnie się przyczepi, bo taka jego rolasmile Ale to przecież nic strasznego-
        pokazujesz dokumentację, uzasadniasz swoje przebywanie na zwolnieniu i nie
        powinni robić problemu.
    • aneta.s.1 Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 15:57
      U mnie jest to duża różnica bo dostaje 1/3 pensji mniej dziś byłam się
      dowiedzieć i okazało się,ze ponieważ miałam w ciągu trzech lat opiekę na dziecko
      czyli tzw.60 dni rocznie to naliczyli mi za rok 2006-2007 i dlatego mam tak mało
      bo wtedy też mniej zarabiałam czy któraś z Was miała podobną sytuacje??
      • aneta.s.1 Re:cd 29.06.10, 16:16
        A mam umowę na stałe na pełny etat już od 5 lat i w pierwszej ciąży nie miałam
        takiej różnicy wprawdzie mniej zarabiałam.
    • fka_kp Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 29.06.10, 19:35
      tak, jak tak mam obecnie.
      jestem nauczycielką, umowa na czas nieokreślony, z tego, co zrozumiałam, moje
      obecne wynagrodzenie(ciągłe od marca do chwili obecnej ) zostało wyliczone w
      oparciu o zarobki wyliczyć za ostatnich 6 mies. poprzedzających zwolnienie.
      Efekt taki, że ponieważ moje zarobki w roki 2009 były niższe od tych
      bezpośrednio przed pójściem na l-4, dostaję mniej.
      • aneta.s.1 do fka_kp 29.06.10, 19:52
        Ja rozumie tylko,ze ja mam inną sytuacje bo mi nie naliczają za ostatnie pół
        roku tylko od marca 2006 do marca 2007 a to jest prawie cztery lata wstecz.
    • aneta.s.1 dziewczyny prosze pomóżcie:((( 30.06.10, 07:54
      Jestem załamana, bo mam wrażenie, ze mój zakład chce mnie oszukać finansowo
      oczywiście na swoją korzyść. Wczoraj byłam w kadrach i dowiedziałam się tak jak
      już wcześniej pisałam, że obecne zwolnienie ciążowe mam płacone z lat 2006-2007
      a wtedy miałam bardzo niskie zarobki i dlatego moja różnica wynosi 500zł a mam
      tak płacone tylko i wyłącznie z takiego powodu, że od marca 2007 do grudnia 2009
      korzystałam z opieki na moje pierwsze dziecko tzw.60 dni w sumie w całości nigdy
      ich nie wykorzystałam jak brałam, to tylko wtedy jak syn był chory i to po parę
      dni. Proszę pomóżcie może spotkałyście się z czymś takim, bo szukałam wszędzie w
      Internecie i nie spotkałam się z taką ustawą, która by tego dotyczyła, że L4
      ciążowe jest wypłacane z tylu lat wstecz.
      • fka_kp Re: dziewczyny prosze pomóżcie:((( 30.06.10, 08:47
        możesz zawsze zadzwonić do PIP-u, a raczej do ich dyżurnego prawnika
        udzielającego bezpłatnych porad i wyjaśnień telefonicznie i dopytać go o
        podstawę prawną takiego sposobu naliczania obecnego wynagrodzenia.
        Ja skorzystałam kiedyś z takiej opcji kiedy nie byłam pewna jak rozliczyć
        zaległy urlop z pracodawcą i pan mi wszystko ładnie wyjaśnił w ciągu kilku minut.
        Pozdrawiam.
        • aneta.s.1 dziekuje Ci bardzo fka_kp 30.06.10, 09:26
          Na pewno zadzwonię dziś byłam w ZUS-ie i pani poinformowała mnie,ze może tak być jeśli w przeciągu ostatniego roku byłam więcej dni na L4 w miesiącu niż pracowałam.A u mnie takie coś nie występowało wiec wychodzi na to,że moja kadrowa źle liczy.Jeszcze raz dziękuje za informacje i z pewnością skorzystam i zadzwonię aby się upewnić.
    • aniaurszula [...] 30.06.10, 11:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aneta.s.1 do aniaurszula 30.06.10, 11:47
        Ja też mam wynagrodzenie stałe od półtora roku po 4 letniej walce udało mi się w
        końcu wywalczyć wyższą stawkę jednak teraz na wiele to się nie zda bo liczą mi z
        lat gdzie zarabiałam strasznie małe pieniądze i to tylko dlatego ,że korzystałam
        z opieki na dziecko.Także dziewczyny jak macie podobną sytuacje albo planujecie
        zajść w ciąże a jesteście już mamami i brałyście na dziecko opiekę to musicie
        mieć przynajmniej 60 dni roboczych pomiędzy różnymi L4 bo inaczej będą Wam
        naliczać z lat wstecznych.Tak właśnie mnie naliczają i tylko dlatego,ze od czasu
        do czasu brałam parę dni opieki na syna bo był chory w obecnej sytuacji
        straciłam 500zł nie tylko na L4 ale i będąc na macierzyńskim.
        • paulina0706 Re: do aniaurszula 30.06.10, 12:22
          zwolnienie 100% liczone jest tak:
          średnia z ostatnich 12 miesięcy bez premii uznaniowej
          liczona na każdy dzień miesiąca (wliczając soboty niedziele i święta)
          na zwolnieniu musi być "kod ciążowy"
          • majusia198273 Re: do aniaurszula 30.06.10, 14:53
            o ile dobrze mi wiadomo to premia uznaniowa jest wliczana w średnią.
            Jakiś czas temu było chyba nawet głośno na ten temat że pracodawcy
            źle wyliczali wysokość zasiłku za L4 czy macierzyński bo nie brali
            właśnie tego pod uwagę.
            Mi przy obecnym L4 uwzględnili premie uznaniowe do średniej.
        • kochana.zuza Re: do aniaurszula 30.06.10, 13:08
          Czy to znaczy, że jeżeli 3 miesiące temu brałam zwolnienie na
          dziecko bo było chore a później wykorzystałąm 2 dni opieki na
          dziecko przysługujące mi to średnia będzie wyliczana z miesięcy
          zanim wziełam zwolnienie na chore dziecko? Bez sensu. Moze mi to
          ktoś dokładniej wytłumaczyć? Pozdrawiam
          • aneta.s.1 Re: kochana.zuza 30.06.10, 13:40
            Napisze Ci to tak jeżeli byłabyś na L4 ciążowym tzw.100% płatnym z "kodem B" a w
            przeciągu ostatnich trzech miesięcy czyli 60 dni roboczych na L4(u mnie w pracy
            nazywa się to opieką na dziecko)z kodem "A" wtedy będziesz miała naliczane te L4
            ciążowe z sprzed tego okresu ponieważ pomiędzy kodem "B"a kodem "A"musi być 60
            dni roboczych.
            • patoga Re: kochana.zuza 01.07.10, 11:33
              kochana.zuza ale wykorzystałaś dwa dni opieki z kodeksu pracy? Bo mamy
              różne rodzaje opieki, wcześniej miałaś opiekę na dziecko zwiazaną z
              jego chorobą czyli pobierałaś zasiłek opiekuńczy tak?. A te 2 dni
              należą sie jak psu zupa na każde dziecko bodajże do 14 r.ż. i to wynika
              z KP i z wyliczaniem podstawy wymiaru nie ma to nic wspólnego.

By wyliczyć nową podstawę wymiaru musi minąć co najmniej 60 dni od
              końca ostatniego zwolnienia lekarskiego czy to na Ciebie czy to z
              powodu konieczności sprawowania osobistej opieki nad Twoim członkiem
              rodziny.

anetko widocznie w Twoim wypadku pomiędzy okresami zasiłkowymi aż od
              tego 2006r. nie było przerwy ponad 60 dni stąd taka podstawa wym.
              • kasiak37 Re: kochana.zuza 01.07.10, 11:55
                naleza sie 2 dni bez wzgledu na ilosc dzieci.Czyli obojetne czy masz 1 dziecko
                czy 5 zawsze sa to dwa dni.
            • beniamina Re: kochana.zuza 03.07.10, 07:14
              a czy te 60 dni to pewne? Moja koleżanka wspominała coś o 3 miesiącach.
              Dla mnie to ważne, bo mój lekarz zaraz idzie na urlop. Jeżeli Ty masz rację to
              od lipca mogłabym już iść na L4 a jak moja koleżanka to dopiero od sierpnia ale
              wtedy mam problem z lekarzem sad
              A co z nagrodami czy one też są wliczane czy tylko premie?
              • ib_k Re: kochana.zuza 03.07.10, 18:41
                Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne
                wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających
                powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne
                kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego
                okresu.

Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się
                przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub
                wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia
                społeczne.

Jeżeli w okresie, z którego wynagrodzenie przyjmowane jest do ustalenia podstawy
                wymiaru zasiłku pracownik nie osiągnął pełnego wynagrodzenia z przyczyn
                usprawiedliwionych, przy obliczaniu podstawy wymiaru zasiłku:

* wyłącza się wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował
                mniej niż połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy,
                * przyjmuje się - po uzupełnieniu - wynagrodzenie za miesiące, w których
                pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu
                pracy.

Jeżeli pracownik w każdym miesiącu przepracował mniej niż połowę obowiązującego
                go czasu pracy z przyczyn usprawiedliwionych, przy ustalaniu podstawy wymiaru
                zasiłku uwzględnia się wynagrodzenie za wszystkie miesiące, uzupełnione do
                pełnej wysokości.

Oprócz składników przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru
                zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe
                niż miesiąc. Kwartalne składniki wynagrodzenia uwzględnia się w podstawie
                wymiaru zasiłku w wysokości 1/12 kwot wypłaconych pracownikowi za cztery
                kwartały kalendarzowe poprzedzające miesiąc, w którym powstała niezdolność do
                pracy. Składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy roczne, uwzględnia się w
                podstawie wymiaru zasiłku chorobowego w wysokości stanowiącej 1/12 kwoty
                wypłaconej pracownikowi za rok kalendarzowy poprzedzający miesiąc, w którym
                powstała niezdolność do pracy.

W podstawie wymiaru zasiłku przysługującego w czasie trwania ubezpieczenia nie
                uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo
                (wypłacanych) za okres pobierania zasiłku. Składniki te uwzględnia się jednak w
                podstawie wymiaru zasiłku przysługującego za okres po ustaniu zatrudnienia.

W razie zmiany umowy o pracę lub innego aktu nawiązującego stosunek pracy
                polegającej na zmianie wymiaru czasu pracy pracownika, podstawę wymiaru zasiłku
                stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie ustalone dla nowego wymiaru czasu
                pracy, jeżeli zmiana ta miała miejsce w okresie 12 miesięcy kalendarzowych
                poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo w miesiącu, w którym
                powstała niezdolność do pracy.

Art. 43. Podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami
                pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było
                przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe

do poczytania
                www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
                www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
                USTAWA z dnia 25 czerwca 1999 r.o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
                społecznego w razie choroby i macierzyństwa.
              • aneta.s.1 Re:beniamina 05.07.10, 12:30
                Tak 60 dni to jest mniej więcej 3 miesiące bo to chodzi tylko o te dni które
                spędzasz w pracy weekendy się nie liczą no chyba,że w nie też pracujesz.Z
                nagrodami to nie wiem .Wiem tylko,że wszystko zależy od pracodawcy i jak macie
                wpisane w wewnętrznym regulaminie.Weź sobie wszystko posprawdzaj a najlepiej
                popytaj się kadrowej bo słyszałam tez ,że jest coś takiego,że jak się jest
                więcej niż pół roku na L4 ciążowym to trzeba wrócić do pracy na 2 tygodnie aby
                dostać macierzyński tak miała moja szwagierka.
                • ib_k Re:beniamina 05.07.10, 14:14
                  aneta.s.1 napisała:

> Tak 60 dni to jest mniej więcej 3 miesiące bo to chodzi tylko o te dni które
                  > spędzasz w pracy weekendy się nie liczą no chyba,że w nie też pracujesz.

lepiej nic nie pisać niż takie bzdury!
                  • aneta.s.1 Re:ib_k 05.07.10, 16:33
                    Informacje mam prosto z naszego ZUS-u a ponieważ o tym wcześniej nie wiedziałam
                    teraz tracę kupę kasy na wypłacie.
                • ib_k Re:beniamina 05.07.10, 19:37
                  aneta.s.1 napisała:
                  że jest coś takiego,że jak się jest
                  > więcej niż pół roku na L4 ciążowym to trzeba wrócić do pracy na 2 tygodnie aby
                  > dostać macierzyński tak miała moja szwagierka.

kolejna bzdura, ja cię bardzo proszę anetka, ty nic więcej już nie pisz i nie
                  podnoś mi ciśnienia bo będziesz mnie miała na sumieniu jak mnie apopleksja trafismile
        • aniaurszula [...] 02.07.10, 10:43
    • joaska.d Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 01.07.10, 21:42
      hej, wysokość pensji, jaką dostajesz na L4, będąc w ciąży wynosi 100%, ale
      oblicza się tą pensję biorąc pod uwagę Twoje zarobki z ostatnich 12 miesięcy
      zanim poszłaś na L4. Kadrowa wylicza wówczas średnią płacę z tych 12 miesięcy i
      taką kwotę będziesz dostawała na konto.
    • judyta227 Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 01.07.10, 22:09
      Ja dostaje prawie identycznie jak przed ciążą.
      Różnica jest 2 zł na moją korzyść smile
      To wynagrodzenie to średnia z 12 mcy.
      Jeśli w tym czasie byłaś na L4 80% płatnym to stąd może być ta różnica
      • maagdaamm Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 01.07.10, 22:59
        A co jezeli ktos nie przepracowal 12 miesiecy? Jak wowczas sie to wylicza?
        • aniaurszula [...] 02.07.10, 10:47
          • malgosiek2 Aniaurszula proszę o zmniejszenie sygnaturek lub 02.07.10, 17:23
            pozostawienie tylko jednego suwaczka.
            Więcej info o suwaczkach-sygnaturkach w wątku na "szpilce"
    • aeidenn [...] 01.07.10, 23:05
      • aska80 [...] 02.07.10, 14:05
      • malgosiek2 Aeidenn albo suwaczki albo podpisy wybieraj,bo 02.07.10, 17:25
        wszytsko razem to więcej niż przepisowe 4 linijki.
        Więcej info o sygnaturkach w wątku na "szpilce"
    • bianna Re: do mam które są na L4 100% płatnym?? 02.07.10, 23:42
      a czy moze mi któraś z was podpowiedzieć, co będzie w moim przypadku? W marcu odeszłam z poprzedniej firmy, zarejestrowałam się w PUP i po tygodniu znalazłam nową pracę. Od 3 miesięcy pracuję u nowego pracodawcy, do tego PUP przez ten okres wypłacał mi zasiłek aktywizacyjny. Kto mi i na jakich zasadach powinien wyliczyć ową średnią z 12 m-cy? I czy zasiłek do niej też się zalicza?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka