Dodaj do ulubionych

wypowiedzenie, ciąża, macierzyński...

06.06.11, 01:50
e-matki pomóżcie, bo siedzę i wariuję...
Pracowałam na czas nieokreślony, niestety mój pracodawca zwolnił mnie, kiedy dowiedział się, że nie moge pracować po 8-10 godzin dziennie. No cóż młoda bezdzietna absolwentka jest bardziej dyspozycyjna niż matka chorego dziecka, które kilka razy w tygodniu trzeba wozić na rehabilitację. Syn ma orzeczenie o niepełnosprawności, wypowiedzenie dostałam kiedy sie wydało, że mam zamiar skorzystać z prawa do wydłużonego urlopu wychowawczego w wymiarze kilku godzin w tygodniu.
Dali mi wypowiedzenie z powodu likwidacji stanowiska, teraz ciąża i wiem, że przywrocenie do pracy do czasu porodu.
I co dalej?
Macierzyński? Jaka kwota? Cała pensja czy jakiś zasiłek 500 zł? Kto go wypłaca? Przy pierwszym dziecku pracowałam jako wolny strzelec, to w ogóle moja pierwsza praca na etat smile

Ach, i mogę już teraz, po przywróceniu do pracy wziąć wychowawczy na starszaka? Jego stan zdrowia uniemożliwia mi pracę na pełen etat. Jak rozumiem kobietę na urlopie wychowawczym można zwolnić dopiero po roku... Jeżeli teraz wezmę wychowawczy na starsze dziecko w wymiarze 5 lub 10 godzin/ tydzień, to czy potem będę mogła zwiększyć jego wymiar na malucha?

i jeszcze jedno pytanie. Co z benefitami? Bo okres wypowiedzenia minął, a w firmie nie wiedzą, że jestem w ciąży. Wiem, że wypisali mnie już z prywatnej przychodni, czy teraz mogą mi odmówić abonamentu? Dofinansowanie jest spore, pracownicy płacą grosze, ale żeby przystąpić dp programu, trzeba pracować minimum rok.
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 08:45
      zasiłek macierzyński otrzymasz normalnie wyliczony z 12 ostatnich miesięcy przed porodem.

Czy teraz możesz już iść na wychowawczy, to nie wiem.
    • kai_30 Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:00
      Przyznam, że niespecjalnie rozumiem. Dostałaś wypowiedzenie, piszesz, że cofnięte z powodu ciąży, a za chwilę, że w pracy nic o ciąży nie wiedzą? Wiesz o tym, że cofnięcie wypowiedzenia ma miejsce powyżej trzeciego miesiąca ciąży?

Jeśli zostaniesz przywrócona do pracy do porodu, to umowa zakończy się z dniem porodu - dostaniesz normalny zasiłek macierzyński w wysokości takiej, jak Twoje zarobki, ale nie będziesz mogła pójść na urlop wychowawczy na malucha, bo nie będziesz już zatrudniona.

Szczerze mówiąc, w tej sytuacji (i niech mnie e-mamy zjedzątongue_out) ja bym sobie nie zawracała głowy i nie zmniejszała zarobków żadnym wychowawczym, który nie daje Ci żadnej ochrony przed zwolnieniem - taką ochronę daje Ci ciąża, a i to tylko do momentu porodu. Poszłabym na zwolnienie.
      • lyra_belaqua Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:11
        Kai
        > Przyznam, że niespecjalnie rozumiem. Dostałaś wypowiedzenie, piszesz, że cofnię
        > te z powodu ciąży, a za chwilę, że w pracy nic o ciąży nie wiedzą?

Uogólniłam. W pracy nic nie wiedzą jeszcze, ale cofną wypowiedzenie bez problemu, tu akurat nie mam żadnych wątpliwości, to pewne. Napisałam tak, no bo ten etap mam "przerobiony", wiem co będzie

Wiesz o tym,
        > że cofnięcie wypowiedzenia ma miejsce powyżej trzeciego miesiąca ciąży?

Nie, nie wiem. Na serio? Myślałam że w ciągu tygodnia, dwoch od zgłoszenia faktu u pracodawcy.

A, i co z urlopem? Jak rozumiem muszę go wykorzystać do porodu? Jak się jest na zwolnieniu to urlop przysługuje?

• klubgogo Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:22
          To w końcu przerobiony masz temat przywrócenia, czy nie, bo piszesz, że nie wiesz o ciaży powyzej 3 m-ca.
          Zwolnienie albo urlop, jeśli będziesz na zwolnieniu do końca ciąży wypłacą Ci ekwiwalent za urlop
          • lyra_belaqua Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:36
            Temat przywrocenia mam przerobiony w takim sensie, że wiem, że pracodawca - duża firma, dbająca o wizerunek ble ble ble, zrobi to, bo taki ma obowiązek wynikający z prawa. Kilka miesięcy wcześniej panna z innego działu tak wróciła po wypowiedzeniu, rozmawiałam z nią po jej powrocie. Jako że znajomość była z gatunku small talks przy windzie, nie będę do niej teraz dzwonić i jej przepytywać jak to wygląda w praktyce.
            Podrążę jeszcze temat urlopu wypoczynkowego. Termin mam na luty, czy pracodawca może mnie wysłać "przymusowo" na taki urlop, żeby nie płacić ekwiwalentu?
        • kai_30 Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:29
          > Nie, nie wiem. Na serio? Myślałam że w ciągu tygodnia, dwoch od zgłoszenia fakt
          > u u pracodawcy.

Nie, nie, nieprecyzyjnie się wyraziłam - chodzi o to, że pracodawca ma obowiązek cofnąć wypowiedzenie i przedłużyć umowę do dnia porodu, jeśli kobieta jest powyżej trzeciego miesiąca ciąży. Ale nie mam pewności, bo możliwe jest, że ten zapis dotyczy tylko umów na czas określony. Jeśli piszesz, że masz temat przerobiony, to pewnie wiesz lepiej, ja mam przerobione właśnie umowy na czas określony wink

Urlopu nie musisz wykorzystywać do porodu - jeśli będziesz na zwolnieniu lekarskim urlop zaległy i bieżący możesz wykorzystać od razu po urlopie macierzyńskim - a w Twoim przypadku, jeśli umowa będzie przedłużona do dnia porodu, dostaniesz ekwiwalent za urlop po rozwiązaniu umowy. Zasiłek macierzyński będzie Ci wypłacał ZUS, więc te pieniądze za ekwiwalent przydają się bardzo, bo na zasiłek trzeba czasem sporo poczekać.

Aha, co do przepisów jeszcze - kobiety ciężarnej nie można bez jej zgody zatrudniać w godzinach ponadliczbowych, więc 10 godzin dziennie tak czy owak nie wchodzi w grę.
          • irima2 Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:35
            > Nie, nie, nieprecyzyjnie się wyraziłam - chodzi o to, że pracodawca ma obowiąze
            > k cofnąć wypowiedzenie i przedłużyć umowę do dnia porodu, jeśli kobieta jest po
            > wyżej trzeciego miesiąca ciąży. Ale nie mam pewności, bo możliwe jest, że ten z
            > apis dotyczy tylko umów na czas określony. Jeśli piszesz, że masz temat przerob
            > iony, to pewnie wiesz lepiej, ja mam przerobione właśnie umowy na czas określon
            > y wink

Jeżeli umowa jest na czas określony to można zajść w ciążę nawet na wypowiedzeniu (teroretycznie nawet w ostatnum dniu ale pewnie ciężko to udowodnić) i pracodawca ma obowiązek przywrócić do pracy.
            • lyra_belaqua Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:39
              Umowa była na czas nieokreślony. A jak wygląda to przywrócenie? Na prawde dopiero po 3. m-cu?

Dzięki wielkie dziewczyny smile
              • kai_30 Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:54
                Doczytałam (swoją drogą, sama też byś mogła, to nie jest jakaś wiedza tajemna tongue_out): w przypadku wypowiedzenia stan zaawansowania ciąży nie ma nic do rzeczy, wypowiedzenie jest bezskuteczne. Te trzy miesiące rzeczywiście dotyczą umowy na czas określony - jeśli miałaby się rozwiązać po trzecim miesiącu, zostaje przedłużona do porodu.

W Twoim przypadku jest inaczej - nie ma przedłużenia do dnia porodu, jest po prostu cofnięcie wypowiedzenia. Jesteś zatrudniona tak samo, jak wcześniej, powinny Ci przysługiwać te same dodatki, co innym pracownikom, itd itp. Co do urlopu: firma nie ma prawa zmusić Cię do urlopu, natomiast ma obowiązek udzielić Ci całego przysługującego Ci wymiaru urlopu (zaległego i bieżącego) od razu po urlopie macierzyńskim. Więc jeśli myślisz o dalszym wychowawczym - wniosek złóż dopiero po wykorzystaniu zaległego urlopu.

Co do ochrony przed zwolnieniem - jeśli po macierzyńskim złożysz wniosek o zmniejszenie wymiaru etatu (nawet o godzinę tylko), będziesz chroniona przed zwolnieniem przez rok.
            • irima2 Sprostowanie 06.06.11, 12:26
              Dopiero teraz przeczytałam co napisał - chodziło mi oczywiście o umowę na czas nieokreślony
          • wuika Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 10:50
            W przypadku umowy na czas nieokreślony ochrona (a więc cofnięcie wypowiedzenia w tym przypadku) jest od pierwszego dnia ciąży.
        • diablica_diabla Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 08.06.11, 12:59
          okres ochronny ciazy trwa od poczatku a nie od konca 3 miesiaca, przerabialam to w tamtym roku. Kiedys bylo 3 miesiace teraz od poczatku. Wiec daj zaswiadczenie i idz na zwolnienie. Macierzynski bedziesz miala, ale wychowawczy juz Ci nie przysluguje, chyba ze przedluza Ci umowe o prace - zeby byc na wychowawczym musisz byc zatrudniona.
    • filipianka Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:53
      Jeśli przy umowie na czas nieokreślony jesteś w ciąży (albo nawet i nie, czyli masz okres po którym nastąpi zapłodnienie) w czasie wypowiedzenia to jest ono cofnięte, czyli tak jakby go nie było. Umowa trwa nadal, nie ulega przedłużeniu do dnia porodu bo jest na czas nieokreślony, więc nie ma mowy o przedłużaniu. Co możesz teraz? Masz prawo do wychowawczego więc możesz zmniejszyć wymiar czasu na mniejszy. Potem oczywiście macierzyński ale w kwocie ze średniej z okresu po zmniejszeniu etatu. Ewentualnie możesz wnioskować o zmniejszenie do grudnia. Od stycznia będziesz na dotychczasowym etacie czyli pełnym i pójdziesz na zwolnienie i będzie ono (jak i późniejszy macierzyński) płatny od wysokości jak pełny etat. Na drugie dziecko (albo dalej na pierwsze jeśli jeszcze będziesz mieć prawo) możesz też zmniejszyć etat i mieć ochronę przed zwolnieniem.
    • ib_k Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 09:59
      1. przy umowie na czas nieokreślony jesteś chroniona od pierwszego dnia ciąży
      2. piszesz wniosek o przywrócenie do pracy z powodu ciąży, powinnaś zrobić to jak najszybciej, przdstawiając zaświadczenie od lekarza w którym miesiącu ciąży jesteś
      3. możesz wziąć wychowawczy na starsze dziecko obniżając wymiar etatu (ale przemyśl to ponieważ będziesz miała również obniżoną proporcjonalnie pensję)
      4. przy likwidacji stanowiska pracy jeżeli pracodawca powoła się na zwolnienie grupowe i ustawę o szczególnych warunkach rozwiązywania umowy o pracę, to może cię zwolnić nawet jak jesteś w ciąży, wówczas do porodu zus będzie wypłacał ci zasiłek "przedmacierzyński" a po porodzie macierzyński przez okres ustawowy
      5. zasiłek jest w wysokości 100% średniego wynagrodzenia z 12 miesięcy przed porodem/chorobą, ew. z krótszego czasu o ile była zmiana wymiaru etetu
      6. co do benefitów to powinnaś mieć je przywrócone
      • aga_sama Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 10:20
        ib_k, dzięki za wyczerpującą odpowiedź
        Zwolnień grupowych raczej w firmie nie będzie. To tylko ja byłam taka "niewygodna". Na horyzoncie było kilka nowych projektów, wymagających zaangażowania, a ja nie mogłam im tego dać. Nieważne, że przez ostatnie 4 lata pracowałam z pełnym poświęceniem, ale bez płaconych nadgodzin.

Wytłumaczcie mi jeszcze proszę kwestie wychowawczego i ochrony przed zwolnieniem w tym czasie. Po pierwsze nie wyobrażam sobie zostawienia półrocznego niemowlaka. po drugie macierzyński i urlop wypoczynkowy skończą mi się w wakacje 2012, a we wrześniu starszak idzie do szkoły i w tym początkowym okresie nie ma mowy, abyśmy obydwoje z mężem pracowali 9-17 a on w świetlicy... Jak pójdę na wychowawczy, to jestem chroniona przed zwolnieniem, tak? Jak po pół roku będę chciała wrócić na część etatu, od od momentu powrotu jestem chroniona przez rok? A czy potem mogę wziąć wychowawczy na starsze dziecko? Czy jak się ma dwoje dzieci, to wychowawczy jest jeden? Starszak ma rodzaj niepełnosprawności, z ktorej się nie wyrasta. Bo wiem tyle, że jak się wraca na część etatu, to nie można już zmniejszyć wymiaru pracy...
        • niutaki aga/lyra? ;) n/t 06.06.11, 13:00
          • aga_sama Re: aga/lyra? ;) n/t 06.06.11, 14:07
            jes smile
            • gazeta_mi_placi Re: aga/lyra? ;) n/t 08.06.11, 15:35
              Jak się ma po dziesięć nicków trza mieć cały czas oczy dookoła klawiatury i patrzeć z którego się loguje...
              • naomi19 Re: aga/lyra? ;) n/t 08.06.11, 15:42
                Ty masz jeden nick, ale 10 osobowości, nie wiem co gorsze!
        • tomelanka Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 13:06
          wychowawczego nie musisz brac od razu po macierzynskim, mozesz wrocic do pracy i wziac go za jakis czas-nawet w kilku czesciach
          z tego, co sie orientuje, to po macierzynskim i wychowawczym mozesz wrocic do pracy na czesc etatu. np. na pol czy 3/4 (ale nie mniej niz pol) a pracodawca nie moze odmowic

na dziecko niepełnosprawne urlop wych. moze trwac chyba do 4 roku życia, nie dluzej

nie mozna zwolnic pracownika na urlopie wychowawczym, nie wiem, czy pozniej jest jakis okres ochronny

jesli urodzisz dziecko na urlopie wychowawczym nie przysluguje urlop macierzynski, jedynie zasiłek macierzynski w wysokosci 100% podstawowej pensji na podstawie sredniej z ost. 12 miesiecy
          na urlopie wychowawczym nie otrzymujesz wynagrodzenia, jedynie mozesz otrzymac zasilek ok. 400 zl-obowiazuje kryterium dochodowe 504 zl na osobe, biora chyba pod uwage rowniez twoje zarobki iles tam wstecz

sprawdz to wszystko, jesli sie myle, to ktoś moze poprawi? smile
        • ib_k Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 14:33
          przeczytaj uważnie kodeks pracy dział 8, znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie swoje pytania

www.pip.gov.pl/html/pl/html/k0000000.htm
    • deela Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 06.06.11, 12:40
      jesli jestes w ciazy i dostalas wypowiedzenie (poza dyscyplinarką) w czasie jej trwania - nawet jesli jeszcze o niej nie wiedzialas, pracodawca cofa wypowiedzenie a nie przywrqaca do pracy - jakby wypowiedzenia nigdy nie bylo, nie ma zadnego przywrocenia do czasu porodu (skoro mialas umowe na czas nieokreslony) tylko masz macierzynski (normalny) a potem prawo do wychowawczego jak kazdy inny pracownik
    • tititu Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 08.06.11, 12:50
      Po zawiadomieniu o ciazy przy tej umowie pracodawca cofa wypowiedzenie z powodu likwidacji stanowiska pracy. Jestes wiec normalnie pracownikiem. Masz takie samo prawo jak pracownica do macierzynskiego (kwota liczona klasycznie czyli od wynagrodzenia), do zasilkow chorobowych (100% wynagrodzenia) jesli sie rozchorujesz, do wziecia wychowawczego po macierzynskim...

Jesli cofna wypowiedzenie nie oplaca Ci sie brac wychowawczego na starsze dziecko, bo nie bedziesz w tym czasie zarabiac. Juz lepiej negocjuj zwolnienie z wykonywania obowiazkow, motywujac swoja sytuacja (podobno firma Cie nie potrzebuje to po co masz siedziec im za biurkiem i pic ich kawe, ew. ze popracujesz z domu) i stanem zdrowia starszego dziecka. Idz sobie na wychowawczy normalnym trybem po macierzynskim.

• annajustyna Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 08.06.11, 13:09
        Ale ejsli faktycznie zlikwidowano stanowisko pracy (w co watpie), to przeciez nie ma do czego przywracac?
        • tititu Re: wypowiedzenie, ciąża, macierzyński... 09.06.11, 09:07
          Wtedy pracodawca musi przeniesc pracownika na inne-podobnego typu stanowisko odpowiadajace jego kwalifikacjom. Czyli jesli kobieta np. ksiegowala nie moze teraz obslugiwac w firmie kawiarki i robic ksero. Pracodawca musi przy tym brac pod uwage przeciwskazania do wykonywania niektorych prac w ciazy (np. czas pracy przy kompie).
          Zawsze tez moze przywracajac do pracy /czy raczej jak tutaj cofajac wypowiedzenie/ zwolnic ja z obowiazku wykonywania pracy czyli placic normalnie i kazac siedziec w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka