Dodaj do ulubionych

Ile za korepetycje ?

27.08.11, 19:35
Jako że tu prawie same mamy, to pewnie fundujecie swoim dzieciom też korepetycje, ile mniej więcej ta przyjemność was kosztuje za godzinę ? Bo zamierzam choć trochę dorobić ale nie chcę przegiąć. Korepetycje z dojazdem do klienta w mieście ok 200 000 mieszkańców.

Kiedyś już chyba o to pytałam... ale gdzieś się zapodziało a pomysł w tedy spalił na panewce...
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 19:41
      Z czego te korepetycje? Mam nadzieję, że nie z polskiego smile

Nie ma pojęcia ile, moje nie mają, ani nikt znajomy.
    • wioskowy_glupek Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 19:42
      Dodam jeszcze że korepetycje nie będą językowe ani adresowane do dzieci czy młodzieży.
      • wioskowy_glupek Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 19:43
        Korepetycje - obsługa komputera / kurs dla seniorów...
    • naomi19 Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 19:45
      Tyle, za ile będzie Ci się opłacało minus podatek.
      • wioskowy_glupek Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 20:18
        Wiesz biorąc pod uwagę, że bilet to 2 zł a ja w tej chwili nie mam żadnych dochodów to opłacać mi się będzie już za 5 zł wink Ale chyba nie o to chodzi...
        A co do podatku to nie zamierzam tego nigdzie zgłaszać... bo to mi się z różnych względów nie opłaci.
        • naomi19 Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 21:02
          A co do podatku to nie zamierzam tego nigdzie zgłaszać
          To się zgłasza raz do roku przy rozliczeniu z US, po prostu oddajesz podatek. Gdzie chcesz to zgłaszać? Chcesz racować na czarno? Nie chwaliłabym się tym na publicznym forum.
          • wrednadziewucha Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 21:12
            Nikt kogo znam nie oddaje żadnego podatku za korepetycje. Przecież to nieregularne dochody i wcale nie takie duże. Jak ja byłam w szkole nauczyciel solfeżu dawał mi korepetycje i do głowy by moim rodzicom nie przyszło,że on będzie od tego odprowadzał podatek. Trzeba by wtedy więcej zaśpiewać za lekcję, a jakoś ludzie nie płacą tak dużo i tak chętnie korepetytorom, no chyba że to sa 'kursy z dojazdem', wielka lipa za wielkie pieniądze.
            • naomi19 Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 21:54
              To, że Twoi znajomi nie odprowadzają podatku oznacza, że każdy następny ma robi c tak samo, pracować na czarno i ryzykować? Dziwne podejście. A wiesz, ile tego podatku trzeba oddać? A możesz sobie odliczyć na internet lub dziecko?
              • wrednadziewucha Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 22:23
                Moi znajomi i ja to studenci udzielający korepetycji po zajęciach. Jak mam od tego odliczyć podatek, skoro po zajęciach nie zostaje mi żaden fizyczny dowód że lekcje się odbyły? Nie wypisuję rachunków i nie wydaję paragonów. Jest społeczne przyzwolenie na to, a tzw. legalne korepetycje to jakiś oksymoron jak dla mnie.
                • naomi19 Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 01:04
                  Spisanie umowy. To zajmuje jakieś 2minuty.
                  • anyx27 Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 01:33
                    W małych miasteczkach zawsze jest drożej, bo nie ma takiej konkurencji, studentów.

Mieszkałam w miasteczku 12tys mieszkańców i tam za 45min brałam 40-50zł, w dużym mieście uniwersyteckim za 60min 30zł.
                  • irina_katodina Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 10:06
                    naomi19 napisała:

> Spisanie umowy. To zajmuje jakieś 2minuty.

Ale w sensie umowy między wrednądziewuchą (znaczy imię i nazwisko) a odbiorcą usługi? No, tak się raczej nie da bez rejestracji dg, a dg to zdaje się min. 1000 coś zeta/m-c.
                    • naomi19 Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 11:28
                      No, tak się raczej nie da bez rejestracji dg
                      ???
                      • irina_katodina Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 15:27
                        naomi19 napisała:

> No, tak się raczej nie da bez rejestracji dg
                        > ???

Czy to takie dziwne?

Może nie mam pełnej wiedzy, ale nie tak dawno mój siostrzeniec, student 4 roku, chciał zalegalizować udzielanie korków. Nie żeby był taki superhiper uczciwy (bo też tych korków to miał w porywach 2 - 3 godz. tygodniowo, a czasem zaledwie 2 lekcje na m-c), raczej ze względu na ... specyficznych sąsiadów, którzy prawdopodobnie dość chętnie poinformowaliby uprzejmie kogo trzeba o nieopodatkowanych dochodach.

No i chłopak przespacerował się do US i tam uświadomiono go, że bez dg to się nie da.

A jest inaczej? Oświeć mnie.
                        • naomi19 Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 22:09
                          Może nie mam pełnej wiedzy,
                          Cieszę się, że jesteś tego świadoma. Tu już zostało wszysko napisane, ja już nei mam sił.
                • filipianka Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 11:48
                  po prostu opodatkowujesz swój dochód otrzymany, taki sam jak kelner napiwki, lub kasa od sąsiadki za to że jej umyłaś okna i zrobiłaś zakupy, opodatkowujesz czyli odprowadzasz podatek w zeznaniu rocznym, a co do kwitów - one nie są potrzebne, wystarczą zeznania świadków, jak ktoś się uprze i będzie chciał zrobić kuku pani co miała przygotować do matury a nie zdał na przyład
                  • wrednadziewucha Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 14:02
                    Nie wiem gdzie mieszkają tacy ludzie, co by mieli mnie do urzędu skarbowego zgłosić za to, że syn czy córka nie zdali matury mimo moich korków. Nawet jeśli to jest to ich słowo przeciwko mojemu, nie mają żadnych dowodów,a i sami mieliby sobie kłopotów robić że zatrudnili mnie na czarno???

Poza tym, nie dopuszczam do takich sytuacji żeby ktoś mógł mieć do mnie żal. Po każdej lekcji rozmawiam z rodzicami i zdaję na bieżąco relację z postępów, gram w otwarte karty i nie obiecuję złotych gór.
                • zuzanna56 Re: Ile za korepetycje ? 09.11.11, 10:33
                  Też zależy jakie korepetytor ma kwalifikacje, czy jest mgr z przedmiotu, którego zamierza uczyć i jak długie ma doświadczenie w nauczaniu, czy jest egzaminatorem maturalnym.
            • diabel.lancucki Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 09:01
              Biedny nauczyciel nawet na podatek nie ma, cięzkie to życie.....

• tautschinsky Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 16:43
            naomi19 napisała:

> A co do podatku to nie zamierzam tego nigdzie zgłaszać
            > To się zgłasza raz do roku przy rozliczeniu z US, po prostu oddajesz podatek. G
            > dzie chcesz to zgłaszać? Chcesz racować na czarno? Nie chwaliłabym się tym na p
            > ublicznym forum.

Bo policja SZKRABOWA filuje na forach na takich co dopiero chcą udoić miesięcznie na korkach dwieście, trzysta złotych w porywach, zbiera IP,
            wyważa drzwi o 6 rano i przekopuje mieszkanie a potem na dołek, a dalej
            już więzienie na 30 lat i konfiskata mienia jego i rodziny do 6 pokolenia do przodu.

Nie rozśmieszaj.
            • naomi19 Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 22:08
              Do 'IP' wszystko się zgadza. Pozdrawiam i cieszę się z dobrego nastroju.
          • asia_i_p Re: Ile za korepetycje ? 08.11.11, 19:27
            To znaczy w którym kraju tak jest? Bo w Polsce rejestrujesz działalność gospodarczą i płacisz przynajmniej ubezpieczenie zdrowotne - i jeśli masz zarabiać na korepetycjach mniej niż 100 zł miesięcznie, to możesz wyjść na minusie.
            • monisolo Re: Ile za korepetycje ? 12.11.11, 11:30
              Po co ci działalność? Na korepetycjach można zarabiać zdecydowanie więcej niż konkurencja. Znalazłem w internecie bardzo ciekawych kurs na ten temat www.korepetytorpro.pl
    • wrednadziewucha Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 20:36
      Ja w mieście 150 000 z dojazdem biorę 25/60min za korepetycje z języka. Jedni biorą 20, inni wołają nawet 60 (nie wiem za cosmile). Wiem, że w Trójmieście stawki zaczynają się od 30 zł, dla mnie bomba, szkoda że tam nie mieszkam.

Może spróbuj też tak za 25-30zł, widziałam kiedyś kogoś ogłaszającego się z takim pogotowiem komputerowym, że jak się nie wie jak coś zrobić, przyłączyć etc. to się do takiej osoby dzwoniło i przyjeżdżała.

Jak dla mnie git pomysł, powodzenia!
      • rosapulchra-0 Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 21:46
        Fakt, że to było dawno temu. Korki z matematyki, zakres od podstawówki po studia, cena za lekcję 1,5 h była od 50 do 150 zł, w Warszawie i okolicach. Nie sądzę, żeby się wiele zmieniło.
      • zuzanna56 Re: Ile za korepetycje ? 09.11.11, 10:36

wrednadziewucha napisała:

Wiem, że w Trójmieście stawki
        > zaczynają się od 30 zł, dla mnie bomba, szkoda że tam nie mieszkam.

Teraz to nie wiem, ale 5 lat temu anglista - egzaminator maturalny, nauczyciel po filologii ang i pracujący w liceum brał 50 zł za 60 minut. Trójmiasto.
    • pruszynkaaa Re: Ile za korepetycje ? 27.08.11, 22:07
      Ja udzielam korków za ok:
      - 20 zł u mnie za 60min z jedną przerwą 5 min wliczoną w czas prowadzenia zajęć (dla dzieci)
      - 25 zł z dojazdem/dojściem za 60min. reszta jak wyżej
      - 40 zł kiedy lekcja jest prowadzona w j. angielskim
      • ha-ya Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 01:00
        Uuu, nie wiem czy to u mnie tak drogo bylo, ale jakies 8-10 lat temu znajomy nauczyciel angielskiego po zajeciach w szkole dawal korki u siebie w domu za 50 pln/1h. Dodam, ze to miasteczko 12 tys. ludzkow, 30 % bezrobocia tongue_out Korki zaczynal o 2 pm i trwaly do 20-ej czyli 6 godz. dziennie, dodatkowo sobota caly dzien tzn. od 10-20 ( z przerwa na obiad). Niedziela wolna big_grin
        Na bank nie placil podatkow, a teraz jest wlascicielem ogromnego domu big_grin Wiec bierz sie z te korki, bo sie oplaca wink
        • wioskowy_glupek Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 02:27
          Dziękuję za odpowiedzi smile

Co do zgłaszania to ja też uważam że skoro nie wystawiam faktur, ani rachunków nie ma dowodów wpłat to nie zgłaszam... Przecież to nie jest udokumentowane nijak ? A jak będzie szło dobrze to otworzę legalnie działalność i po sprawie smile
          • naomi19 Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 11:31
            Co do zgłaszania to ja też uważam że skoro nie wystawiam faktur, ani rachunków nie ma dowodów wpłat to nie zgłaszam... Przecież to nie jest udokumentowane nijak ?
            OJP..
            Zadzwon do US, dowiesz się wszystkiego.
    • diabel.lancucki Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 09:04
      W-wa, podobne zajęcia komputerowe dla dzieci 160 pln za 1,5h
    • gazetowa_krowa Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 09:45
      Zależy od:
      - czego chcesz uczyć - matematyka jest zazwyczaj droższa niż języki, bo mniej jest dobrych nauczycieli, jeśli chcesz prowadzić kurs komputerowy to musisz zastanowić się co masz do zaoferowania. Jeśli mają być to zajęcia na poziomie "jak wysłać email", to każdy gimnazjalista może to prowadzić, więc powinny być tanie.

- gdzie - większe miasta to większe zarobki ale i większa konkurencja, musisz po prostu dowiedzieć się ile płaci się za takie lekcje u Was

- jakie masz doświadczenie/renomę - lepiej wydać więcej na dobrego nauczyciela bo daje to konkretne wyniki, niż płacić miesiącami grosze i niczego się nie nauczyć

- kogo chcesz uczyć - korki maturalne są zazwyczaj droższe, generalnie usługa kosztuje tyle ile ktoś chce za nią zapłacić, więc jeśli uderzasz do emerytów z niewielką emeryturą to nie spodziewaj się kokosów, choć może się mylę

Jeśli w pobliżu nie ma takiej działalności, to wymyśl cenę i zobacz czy są chętni.
      • iuscogens Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 14:29
        Na studiach dawałam z polskiego, 30-35 zł za 60 zł, bez dojazdu, u mnie w domu, Warszawa.
        Teraz bym wzięła więcej.
        • iuscogens Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 14:30
          Za 60 minut miało być smile
      • wioskowy_glupek Re: Ile za korepetycje ? 28.08.11, 14:34
        Naomi ale po co mam gdzieś dzwonić skoro nie zamierzam nic zgłaszać ? Nie słyszałam żeby którakolwiek z moich znajomych to zgłaszała. Chłopak do którego lata temu chodziłam na korki też niczego nie zgłaszał... Bez przesady...

>>jeśli chcesz prowadzić kurs komputerowy to musisz zastanowić się co masz do >>gimnazjalista może to prowadzić, więc powinny być tanie.

No właśnie tego typu dylematy mam ponieważ to mają być właśnie takie zajęcia smile Głównie dla osób starszych lub w średnim wieku które nie obsługują kompa. Wiem jak to wygląda bo kiedyś z UP byłam na takim kursie żeby dostać jakikolwiek papierek i wiem że jest masa ludzi do których trzeba indywidualnie i z cierpliwością.

>> - jakie masz doświadczenie/renomę - lepiej wydać więcej na dobrego nauczyciela bo daje >>to konkretne wyniki, niż płacić miesiącami grosze i niczego się nie nauczyć
        Doświadczenia nie mam, po prostu mam pusty portfel i taki luźny pomysł smile

>> Jeśli w pobliżu nie ma takiej działalności, to wymyśl cenę i zobacz czy są chętni.

Jest ale to jest jakaś profesjonalna firma i normalny kurs dla seniorów 4 spotkania i dyplom ukończenia. Cena za całość 200 zł... Trochę ciężko to przebić bo u mnie pewnie 4 spotkania to wyszło by przy powiedzmy 25 zł h 100 zł a 30 jakieś 120 ale IMO 4 spotkania to za mało. Widziałam to na własne oczy i wiem że czasem to jest syzyfowa praca wink

To mają być ogólne podstawy typu to jest klawiatura, myszka tak wygląda łindołs wink a tak się zakłada konto i wysyła emajle.. wink itp...
    • yenna_m Re: Ile za korepetycje ? 08.11.11, 20:36
      angielski, wroclaw, 30 pln za godzinę
    • beatulek Re: Ile za korepetycje ? 12.11.11, 13:00
      angielski 20 zł za godz/ pianino 50 zł za godzinę ale tu ja chciałam by to była absolwentka AM z przygotowaniem pedagogicznym (grajek z festynu były tańszy)
    • rmcs.pl I Jak udało się 26.05.12, 14:45
      Ciekawi mnie czy ten biznes wypalił - po ile są te korepetycje i czy się opłaca.
      Wątek jest stary ale można go odświeżyć.
      Sam sie teraz zastanawiam ile za korepetycje - legalnie zarejestrowana działalność www.rmcs.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka