Dodaj do ulubionych

Pracodwaca i L4

15.11.11, 15:31
Sytuacja taka zdarzyła mi się już dwa razy.
Miałam umowę na czas określony(do 31/10), L-4 kończyło się 4 dni po ustaniu zatrudnienia, zwolnienie przedłużałam. Dziś jest 15 i dziś dopiero dostałam od pracodawcy zwrot zwolnienia z informacją że mam wysłać do ZUS-u. I wszystko ok, ja rozumiem tylko zastanawia mnie dlaczego wysyłają do mnie zwolnienie dopiero po 2 tyg od ustania zatrudnienia co wiążę się z tym że:
a) zus odmówił mi wypłaty zasiłku za przedłużone zwolnienie, dziś latałam się tłumaczyłam i ostatecznie przyznano
b) zus chce/może obniżyć mi taki zasiłek o 25% bo minęło 7 dni od ustania zatrudnienia
i tak jak pisałam, to już drugi raz, kiedyś dawno u innego pracodawcy też mi się to zdarzyło, dokładnie to samo.
Panią w kadrach się nie chce wysłać wcześniej czy przepisy są nie zgrane?
Obserwuj wątek
    • zefirek1612 Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 15:34
      Paniom miało byćwink
    • zuzanna56 Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 15:38
      zefirek1612 napisała:

> Sytuacja taka zdarzyła mi się już dwa razy.
      > Miałam umowę na czas określony(do 31/10), L-4 kończyło się 4 dni po ustaniu za
      > trudnienia, zwolnienie przedłużałam.

Ale po co? Przecież i tak nie byłaś już zatrudniona?
      • toxicity1 Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 15:53
        Żeby dostać zasiłek?
      • tomelanka Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 15:58
        zeby dostac zasilek, ktory jej przysluguje, w przypadku ustania umowy wypłaca go ZUS, skoro jest niezdolna do pracy jakis czas, to za cos chyba musi zyc?
        • zuzanna56 Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 16:04
          Może się nie znam na przepisach, no ale naprawdę jak kończy ci się umowa, to możesz jeszcze potem przez 1 rok być na zwolnieniu (nie mając już zatrudnienia) i dostawać zasiłek? Jest taki przepis???
          • arwena_11 Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 16:20
            nie rok, ale kilka miesiecy, dopóki nie wezwą na komisję. A jak uzasadnione to i pół roku i wiecej. Zależy co przyzna komisja
    • ib_k Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 16:48
      do momentu końca zatrudnienia twoim zwolnieniem zajmuje się pracodawca, następnie powinien niezwłocznie przekazać twoje dokumenty do ZUS aby za te 4 dni zapłacił ci ZUS, każde następne zaświadczenia ty masz obowiązek dostarczyć do zus ("zwolnienie przedłużałam"), z odpowiednimi dokumentami
      pracodawca nie powinien przyjmować od ciebie ZLA po ustaniu zatrudnienia, jeżeli mimo to przyjął , powinnaś napisać prośbę do ZUS aby nie obniżali ci zasiłku ponieważ zostałaś źle poinformowana przez pracodawcę
      • zefirek1612 Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 21:03
        zwolnienie które dałam pracodawcy było od połowy października,czyli jeszcze byłam zatrudniona i było ono do 4 listopada, te które przedłużałam razem ze świadectwem pracy i drukiem z3 wysłałam do zusu 5 listopada. Dziś dopiero pracodawca zwrócił mi to od połowy października.
        Pismo w sprawie nie obniżania napisałam, a na komisję czekam, sama składałam wniosek o stopień niepełnosprawności.
      • mandziola Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 21:52
        A wziełas poprawke, że zwolnienie opiewało także na okres zatrudnienia??
    • shellerka Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 21:07
      raz miałam taką sytuację. po zakończeniu umowy, zadzwoniłam do ZUS i spytałam co robić, a tam poradzono mi dostarczać L4 bezpośrednio do ZUS.
    • mandziola Re: Pracodwaca i L4 15.11.11, 21:44
      Żeby obnizono Ci zasiłek sytuacja musi być zawiniona przez Ciebie. A nie była. Jesli napisałas pismo z wyjasnieniem, to je uwzglednią. Dobrze gdybys miała jakis dowód na to, ze tak póxno do Ciebie doszło. Np. Koperte, awizo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka